Berta Sándor

WebP-támogatást kapott a Chrome

A Google integrálta a képformátum támogatását böngészője legújabb béta verziójába.

Az amerikai óriáscég a WebP segítségével váltaná ki a Graphics Interchange Format (GIF), a Portable Network Graphics (PNG) és a Joint Photographic Experts Group (JPEG) formátumokat. A társaság olyan megoldásként ajánlja a WebP-t, amely mind a három népszerű formátum helyettesítésére alkalmas.

A WebP-t a Chrome mellett semelyik másik böngésző sem támogatja, csak a Facebook kezdte tesztelni. A Mozilla azt az álláspontot képviseli, hogy az új formátum nem teszi lehetővé a kisebb méretű képek készítését, így nem igazán jelent előrelépést a JPEG-hez képest. Ezenkívül az is problémát jelent, hogy a váltás ellenére a JPEG-t tovább kellene támogatni, hiszen rendkívül sok ilyen fájl található a világhálón.

A WebP lehetővé teszi mind a veszteségmentes, mind a veszteséges képtömörítést, valamint támogatja az átlátszó képterületek használatát. A Google a saját adatai alapján a Google Play rendszerében egyharmadával tudta csökkenteni a grafikus fájlok méretét. A következő lépés, hogy a YouTube előnézeti képei is WebP formátumúak lesznek. "Összességében a WebP bevezetésével naponta több tíz terabájt adatforgalmat takaríthatunk meg. A felhasználók számára ez rövidebb oldalbetöltési időket és egyúttal kisebb továbbított forgalmat is jelent" - írta blogbejegyzésében Husain Begali termékmenedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!