Berta Sándor

A Samsung leállítja az OLED-televíziók gyártását?

Immár a harmadik gyártó fordíthat hátat az OLED-tévék piacának. Csak kis méretben, a telefonoknál piacképes a technológia.

A Nikkei Asian Review japán gazdasági újság azt írta, hogy a Samsung Electronics felhagy új OLED-tévé gyárának építésével és a közeljövőben egyetlen ilyen készüléket sem dob piacra. A Samsung jelenleg a Tangjeong ipari területen gyárt OLED-paneleket. Az új, sokkal nagyobb létesítményt az eredeti elképzelések alapján az év végéig építették volna fel.

Az elektronikai konszern OLED-televízióit eddig Dél-Koreában és az Amerikai Egyesült Államokban lehetett megvásárolni. Az 55 hüvelykes modelljét például 14 700 dollárért kínálta. A döntés hátterében az áll, hogy a panelek nem gyárthatók költséghatékonyan. A Samsung így a jövőben az OLED készülékek helyett inkább az LCD-TV-k készítésére összpontosítana. A gyártó ettől még folytatná az OLED technológiákkal kapcsolatos kutatásait és gondolkodik egy olyan új gyár létrehozásán, ahol a mobil eszközökhöz, például az okostelefonokhoz szükséges kis és a közepes méretű OLED-paneleket gyártaná.

Tavaly december végén a Sony és a Panasonic szüntette be az alig másfél évvel ezelőtt elindított együttműködését. A cégek a túlzott műszaki nehézségekkel, valamint a magas fejlesztési és gyártási költségekkel indokolták a döntést. A Samsung szintén azt az álláspontot képviseli, hogy még 3-5 évre van szükség ahhoz, hogy elérhető szintre csökkenjenek az árak. Az NPD DisplaySearch elemzésében szintén azt írta, hogy a közeljövőben nem lesznek olcsók az OLED-tévék. A jelenség hátterében a magas gyártási költségek és a technológiai hiányosságok állnak. Az LG Electronics viszont jelezte, hogy az OLED és UHD TV kategóriában is az élre tör.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bmw #10
    Ha nem elsz akkor gaz.:)

    Pedig gondoltam az lcd-t kihagyom.:) 10 eves a pana tv-m ( TX-32PD30P ) bar meg jol birja...
  • cloud.strife #9
    2007-2008-ban Sony OLED tévét árultam, már akkor is ugyanezt mondták.

    Bezzeg az LG, na az majd kitalálja hogy hogyan lehet olcsón gyártani valami alja oled panelt aztán a nép meg majd veszi, mer érted, új tech, rossz nem lehet...... áhhh....
  • Sir Cryalot #8
    crt-ből nem monitort kell verni hanem projektort annak van ui . (lyukmaszk híján) magas hatásfoka és szinte teljes pixel kitöltése is. (utóbbi miatt nagyonmagas elméleti felbontása is van)

  • halaszlo #7
    "A CRT monitort még egyik sem veri (valódi fekete, kontraszt, elmosódás, látószög)"
    De... (méret, felbontás, fogyasztás) Konkrétan nekem az utolsó crt monitorom 17 colos volt, alig bírtam megemelni és elfoglalta az egész asztalt. Egyszer láttam egy 20 colost is, ijesztő volt... Sajnos a képük, a színük, tényleg rosszabbak a mostani monitoroknak, legalábbis a megfizethető kategóriának.
  • goldmember #6
    A CRT monitort még egyik sem veri (valódi fekete, kontraszt, elmosódás, látószög)
  • fonak #5
    Konkrétan: valódi fekete, kontraszt, elmosódás, látószög.
    Amiben rosszabb a plazma: fogyasztás, felbontás (4K-s plazma már biztos nem lesz), fényerő.
  • fonak #4
    Nem költséghatékony, ettől még jobb képe van még mindig bizonyos szempontból. Az OLED-del sem azért hagytak fel most, mert szar lenne a képe. Csak nem éri meg gyártani.
  • Linkout #3
    BIztos azért fejleszt mindenki lcd-t, oledet, amoledet stb, mert jobb a plazma. Ezek mind hülyék! :)
  • Kelta #2
    hülyeség az egész,
    plazma tv még mindig jobb képpel vannak..messze verik az egész lcd oled hülyeséget..inkább azt kellett volna fejleszteni..kicsit energia takarékosabbá tenni...volt még benne fejleszteni való potenciál...
  • Sir Cryalot #1
    szuperammó!! :(