Berta Sándor

A közeljövőben nem lesz olcsó az OLED-tévé

Az OLED-televíziók sokkal lassabban terjednek el, mint arra az elemzők számítottak.

Az NPD DisplaySearch legfrissebb elemzésében azt írta: a jelenség hátterében a magas gyártási költségek és a technológiai hiányosságok állnak. A piackutató és tanácsadó cég kénytelen volt módosítani az idei évre vonatkozó korábbi előrejelzését. Az NPD DisplaySearch így most már abból indult ki, hogy az idén a szektor - a korábban jósolt egymilliárd dollárral szemben - csupán 795 millió dolláros bevételt könyvelhet majd el.

A cég álláspontja szerint az OLED-panelek gyártása továbbra is sokkal többe kerül, mint az LCD-paneleké. Amennyiben szállítási fennakadások lesznek és kevesebb alapanyag áll emiatt rendelkezésre, úgy az árak továbbra is magasak maradhatnak. Ez szintén nem kedvezne a gyártóknak és az OLED-tévék elterjedésének. Jimmy Kim, az NPD DisplaySearch elemzője azt mondta, hogy a különböző üzemek és a befektetők jogosan aggódnak amiatt, hogy milyen irányba fog mozogni az OLED-piac.

A Sony és a Panasonic tavaly december végén beszüntette az alig másfél évvel ezelőtt elindított együttműködését. A döntés teljesen új helyzetet teremtett az OLED-tévék piacán. A cégek a túlzott műszaki nehézségekkel, valamint a magas fejlesztési és gyártási költségekkel indokolták a döntést. Közölték: a jövőben a hagyományos LCD technikán alapuló 4K Ultra készülékek kifejlesztésére akarnak összpontosítani. Az LG Electronics viszont jelezte, hogy az OLED és UHD TV kategóriában is élre tör, míg a Samsung azt az álláspontot képviseli, hogy még 3-5 évre van szükség ahhoz, hogy elérhető szintre csökkenjenek az árak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Pedig mindkettő widescreen. :-D
  • kvp #5
    Az oled akkor lesz olcso, ha kepesek lesznek offset nyomtatoval eloallitani. Ez jelenleg meg nem megoldott. A jelenlegi eljarasok lassuak es sok hibat tartalmaznak. Raadasul a hatekony nyomtatashoz es a tenyleg flexibilis kijelzokhoz a fem alapu elektrodak helyett olcso felvetezo muanyagokra lenne szukseg. Mindezek utan ott van az oled legnagyobb baja, a kb. 3 eves elettartam. Egy telefonnal meg elmegy, de ki venne olyan tv-t ami normal hasznalat es uv-tol vedett tarolas mellett is csak 3 evig birja? A samsung jelenleg max. 50x40 centis meretben tud gazdasagosan oled-et gyartani. Ez egy mai tv-nek meg eppen keves, de majd olcsobb lesz es ha mar megeri 3 evente kidobni a tv-t akkor majd elterjed.

    Ezzel szemben az LCD technologia optikai mintafelvitelt es kemiai maratast hasznal, ami gyorsabb, mara nagyon alacsony a hibaaranya es sokkal tovabb birja mint egy oled kijelzo.

    A minosegi megoldas egyebkent az inorganikus led kijelzok hasznalata lenne, foleg a GaAs alapu led-eket hasznalok. Sokkal dragabbak mint egy lcd, de iszonyat sokaig birjak es meg az oled-eknel is jobb kepminoseget adnak, tovabba ugyanazzal a technologival gyarhatoak mint az lcd-k.
  • Macropus Rufus #4
    az oled technológiára már évekkel ezelött is azt mondták, hogy mág pár év és elérhető árban lesz. Most is még 3-5 év a céldátum... Ez marhaság. Az oled technológia alapjait már az 1950-es években lefekteték. Már 10 éve van oled kijelzőt használó PDS ( Sony CLIÉ PEG-VZ90), és 2007 óta van fullhd oled monitor. (Sony XEL-1)
    Nem értem egy 60 éves technológiában mi a drága? Ez max. mesterségesen lehet drága. Sztem.
  • barret #3
    Ilyen csinos lány mellett fel sem tűnik az a drága szar :D
  • Jackal #2
    Címhez: Semmi gond, több marad a raktárakban...
  • z5oTtu #1
    Jelenleg nagyon eros arakon adjak. Nem csoda, hogy nem hozza a varakozasokat. Kicsit olyan arkategoria, mintha supercar-t venne az ember az atlagauto helyett. Varni kell :/