MTI

24 órán át nyitva tartó könyvesbolt veszi fel a harcot az internettel Pekingben

Kísérletképpen nem zárták be Peking egyik könyvesboltját, amely egyelőre tíz napon keresztül 24 órán át, vagyis éjjel-nappal nyitva áll majd az olvasók és a vásárlók előtt - jelentette be a bolt tulajdonosa, egy kiadóhivatal a kínai fővárosban.

A digitálisan letölthető könyvek korában, amikor az online olvasás már szinte általános, egyre inkább háttérbe szorulnak a "hagyományos" könyvesboltok és könyvárak, látogatóik erősen fogyatkozóban. Olyanok is akadnak, akik eljönnek, kikeresik amire kíváncsiak, majd az interneten megvásárolják. Kína legutóbbi - 2012-es - országos felmérésből az derült ki, hogy a 18 és 70 év közötti kínaiak mindössze 4,39 könyvet olvasnak el átlagosan évente, ami 15,38 perc olvasásnak felel meg naponta.

A könyvszerető közvélemény örömmel üdvözölte a belváros Tungcseng kerületében található, 1996-ban alapított Szanlien Taofen könyvesbolt kezdeményezését, állítólag vannak, akik közös könyvolvasást szerveznek barátaik körében. A beszámolók szerint a tulajdonosoknak komolyak a szándékai, 3 millió jüant (107 millió forint) fektetnek be, bár a fedezet túlnyomó részt szponzori, állami támogatás. A szóban forgó könyváruház 1500 négyzetméteren körülbelül 80 ezer különböző könyvet kínál. A vásárlók a polcokról, vagy a számítógépen választhatják ki a katalógusból azokat, amelyekre kíváncsiak. A könyvesboltban elkülönített olvasóban, ülve, állva a polcok között eddig is mindig ott voltak az olvasók.


Az igazgatótanács elnöke Fan Hszian a Hszinhua hírügynökségnek elárulta, hogy nem a saját ötletét valósította meg. Az "eredetit" Tajvanon látta. Mint mondta, beleborzongott a látványba, amikor 2010-ben a szigeten járva felkereste az éjszaka is nyitva tartó Eslite könyvesboltot és olvasók tömegét látta. Javaslatával a tulajdonosoknak először 2011-ben állt elő, de akkor pénzszűke miatt nem tudta megnyerni őket. Később kormányzati támogatást kaptak egy országos program, illetve a fővárosi önkormányzat révén. Mint mondta, összesen 56 könyvesbolt a szerencsés kiválasztott, nekik nem kell általános forgalmi adót fizetniük, továbbá konkrét anyagi segítséget is kapnak összesen 90 millió jüan (3,2 milliárd forint) értékben.

A 24 órás könyvesbolttal nem is annyira a bevételek növelése a cél, hanem, hogy a nap minden szakában kellemes, csendes környezetben kínálják a jó könyvek nagy választékát - magyarázta Fan. Mint kiderült, már tárgyaltak a szomszédos kávézóval is, hogy ne vegyék zokon, ha alkalmasint valaki hosszabban időzik egy könyvvel a kezében náluk, ahogyan ők is megengedik, hogy frissítőt hozzanak be a könyvesboltba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!