SG.hu

Jól futnak az Android appok a Nokia X telefonon

Az alsókategóriában is versenyképes ajánlattal akart előállni a Nokia, ezzel egyben szélesebb tábort ismertet meg a csempés felülettel.

Egymás után mutatják be a cégek Budapesten is a barcelonai Mobil Világkongresszuson debütált termékeket, a napokban megtartott HTC One M8 prezentáció után most a Nokia tartott egy eseményt az X termékcsaládról. Mint arról februárban beszámoltunk, olyan Android kompatibilis készülékekről van szó, melyek rendszerét a Nokia némileg módosította és saját alkalmazásboltot csatolt hozzájuk.

"Ha valaki bemegy egy boltba, és odamegy egy Nokiát áruló kollégához, hogy szeretne egy okostelefont vásárolni, az első ajánlatunk a Lumia 520 lesz, mely kiváló arra, hogy az ember megismerkedjen az okostelefonok világával. Az európai statisztikák szerint sok országban 10 százalék felett van a Lumia család okostelefon-piaci részesedése, tehát ez a dolog működik. Azonban van egy másik réteg, akik Nokiát szeretnének, mert eddig is ilyen telefonjuk volt, vagy egy olcsó androidos készülékről váltanának egy újabbra. Számukra fontos a jó dizájn, a jó hardver, a jó képernyő, ugyanakkor pedig szeretnék a telefonjukon tudni azokat az androidos alkalmazásokat is, amiket a barátaik használnak, vagy az előző készülékükön rajta volt. Nekik a Lumia mellett - ami az elsődleges javaslatunk - a Nokia X-et ajánljuk." - mondta el Dankovics Tamás üzletfejlesztési igazgató.


Dankovics Tamás

"A kezdőképernyő nagyon hasonló a Windows Phone-hoz, ezzel szeretnénk őket hozzászoktatni ahhoz az élményhez, amit a Lumiánál kapnának." - hangsúlyozta az igazgató. A csempék személyre szabhatók, alakíthatók. Az Ashaból ismert oldalra húzással lehet innen eljutni az idővonalra, ami a telefonon történt dolgokkal kapcsolatos listát jeleníti meg. A képernyők között egyetlen gombbal lehet lépkedni.

A család három tagból áll, az X, az X+ és az XL példányokból, melyek méretükben és memóriájukban térnek el egymástól. Közlése szerint az 512 MB RAM-mal szerelt Nokia X 39 ezer forintért lesz kapható, a X+ nem biztos, hogy bejön Magyarországra, az XL pedig valamivel később, de még az első félévben a boltokban lesz, de ennek árazása szintén ismeretlen. (A külföldi, kedvezmények nélküli ár rendre 89, 99 és 109 euró, szóval az 5 collos, 768 MB RAM-os verzió is még valószínűleg 50 ezer forint alatt marad.) Mindegyik duál SIM-es verzió lesz.


Balra a 4 collos Nokia X, jobbra az 5 collos Nokia XL

A cég négy dologgal próbálta megmutatni a Nokia X tudását az újságíróknak: egy fénykép készítésével és felhőbe való feltöltésével, egy rövid Vine videó forgatásával, Facebookra való posztolással és egy önarckép készítésével. A legutolsó azonban inkább azt bizonyította, hogy erre nem alkalmas, ugyanis a készüléken nincs előlapi kamera, csak egy három megapixeles hátlapi, így csak találomra lehetett vele szelfit csinálni.


Dankovics Tamás a Nokia Store előnyeként említette, hogy a fizetős androidos alkalmazásokhoz a Google boltjában csak kártyával lehet hozzájutni, Magyarországon viszont a finn cég mindhárom mobilszolgáltatóval megállapodott, így a telefonszámla terhére lehet náluk vásárolni. Mivel sokan nem hajlandók megadni a kártyaszámukat az interneten, ez szerinte a fejlesztők bevétele szempontjából is pozitív lehet. Elmondása szerint már itthon is megkezdődött a munka, hogy a Nokia Storeba felkerüljenek a Magyarországon fejlesztett alkalmazások és már most több tízezer szoftver van feltöltve hozzájuk. Ebben a munkában a cég szoros partnerségben van a Budapesti Műszaki Egyetemmel, amelynek egyik jelen lévő tanára a portolás gyorsaságát és egyszerűségét emelte ki.


Dr. Charaf Hassan, a BME docense

"A Nokia X rendszer az Android 4.1.2-es alapjain nyugszik. Minden olyan szoftver, amely nem használ Google szolgáltatást vagy alkalmazáson belüli vásárlást, futni fog ezen is. Ha valaki mégis használ ilyet, a szolgáltatások átírása is csak egy mozdulat. A fejlesztési oldal semmiben sem tér el a standard Android fejlesztéstől, új tudást nem igényel. A programok mindössze 3 perc alatt átalakíthatók, ezért fejlesztőként pénzt kérni sem szoktunk. Meglepett, hogy nagyon gyors a publikálás, jók a tapasztalataink." - mondta el dr. Charaf Hassan, a BME egyetemi docense. Akinek mégsem felel meg a Nokia boltja, az külső, harmadik félhez is feltöltheti a programját, pl. az Amazon vagy akár az orosz Yandex honlapjára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!