Gyurkity Péter

MWC: itt az androidos Nokia X, X+ és XL

A korábbi pletykáknak megfelelően a Nokia bemutatta saját androidos megoldását - három változatban.

Mégiscsak igaznak bizonyultak azok a korábbi hírek, amelyek egy androidos Nokia okostelefon közeljövőben esedékes bemutatkozását vetítették előre, a cég azonban egyszerre három változatról is lerántotta a leplet a rendezvényen. Mind a hardveres, mind pedig a szoftveres oldalon visszaigazolták a korai értesüléseket.

Ennek megfelelően két 4 hüvelykes példányt láthattunk a bemutatón, amelyek Nokia X és X+ néven bukkantak fel, őket az 5 hüvelykes XL egészítette ki. Mindhárom példány az AOSP (Android Open Source Project) szoftverre támaszkodik, ahogy azt az Amazon Kindle Fire táblák esetében megszokhattuk, vagyis a Google által kifejlesztett szoftver alapjaira építenek, ám azt saját szolgáltatásaikkal és alkalmazásboltjukkal egészítik ki, hogy ne a rivális óriás felhőjére és ökoszisztémájára támaszkodjanak. A lépés eredményeként nem lesz gondunk a megszokott androidos alkalmazások futtatásával, de a Nokia saját megoldásai (így például a HERE-csomag, a Nokia Store, de a külsősként itt megjelenő Yandex platform) is jelen lesznek a készülékeken.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kezelőfelület nagyban emlékeztet a Lumia telefonoknál megszokott Windows Phone kinézetére, csempékből itt sincs hiány. A bemutató alatt a szoftveres funkciókra helyezték a hangsúlyt, a közönség előtt is kipróbálták a zenelejátszót, a kamerát, majd pedig - némi meglepetésre - előkerült a sorrendben harmadik családtag, amely 5 hüvelykes WVGA-kijelzőt és egy 5, valamint egy 2 megapixeles kamerát kapott. Ehhez 768 MB RAM, egy 4 GB-os belső tároló, microSD, valamint 109 eurós ár társul, megjelenése a második negyedévben esedékes.

Emlékeztetőül, a Nokia X és X+ 4 hüvelykes, 840 x 480 pixel felbontást támogató IPS-kijelzőt és egy 3 megapixeles kamerát kapott, előbbi ehhez 512 MB, utóbbi pedig 768 MB RAM-ot társít. A Google Play egyik készüléken sem lesz elérhető - az X 89 euróba, az X+ 99 euróba kerül, bár ez utóbbi szintén csak a második negyedévben jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #6
    Azért az android sebességén az is segíteni fog, ha a nokia X áruházába olyan progik kerülnek, amik nem futhatnak folyamatosan a háttérben (kivétel ahol indokolt) és biztosan rendesen futnak a telefonon.

    Innentől kezdve megszűnik az alsó kategóriás androidokra jellemző dolog, hogy a letöltött játékok nagy része használhatatlanul akad, és a háttérben futó sok app. lassítja a mobilt, akkor használható lehet.
  • Pukkka #5
    Igen, ahogy a Kindle Fire-nel is sikerült nekik....
  • Gery13 #4
    a vérpisti modderek ugyis elsőként fogják felhúzni a telókra goo.im-ről az offisöl gapps-t.
    aosp, volt értelme.
    pushüzikre meg van adblocker mobilra is, nem kell ezért nyilt forráskodu alapot használni.
    hát nem hiába nokiaza hülye aki nokiát vesz.
  • Pukkka #3
    Ja, mert egy Desire X vagy egy Lg L7II 80 Euróba kerül nem? Istenem, ennyi barmot..
  • asysoft #2
    "A lépés eredményeként nem lesz gondunk a megszokott androidos alkalmazások futtatásával..."
    Mivel egy Androidos App jó eséllyel használ valami Google Play szolgáltatást (pl Push értesítés megoldásához), emiatt alighanem hozzá kell nyúlni a kódhoz.

    Azért, mert ezeket a készülékeket a belépőszint legaljára szánják. Ma volt módom kipróbálni egy X-et, tempó tényleg nem észveszejtő, de remélhetőleg idővel 4.4-re áttérnek, és javulni fog a helyzet.
  • Zymkasithlord #1
    Mind 3 modell szánalmas. Ez a hardver olyan siralmas,hogy egy sima egymagos 1,4Ghz proci egy andreno 205 vagy egy sgx 540 es gpu val meg 768 memoval ellátott mobil élvezhetőbb sebességet produkál mint ez. Pl. Lg L7II meg a HTC Desire X szánalmasabb használhatóság terén mint egy Htc desire HD vagy egy Sensation XL.