Berta Sándor

Új vezető felel a Mozilla jövőjéért

Jay Sullivan helyett Brendan Eich, a Netscape Navigator és a JavaScript egyik megalkotója vezeti a Mozilla Alapítványt.

A hírt Mitchell Baker, a Mozilla vezetője; a szervezet és Eich egyaránt külön blogbejegyzésben jelentette be. Mitchell Baker, a Mozilla vezetője azt emelte ki Eich kapcsán, hogy részese a szervezet elmúlt 15 évében elért sikereknek.

A szakember 1995 óta felelt a Netscape Navigator böngésző fejlesztéséért, majd részt vett a JavaScript megalkotásában. 1998 óta ő volt a Mozilla vezető fejlesztője és egyike volt a Mozilla Alapítvány megalapítóinak. Vezérigazgatóként a fő feladata az lesz, hogy kijelölje, milyen irányba haladjon tovább a szervezet és biztosítania kell az eddiginél jobb pénzügyi feltételeket. Jelenleg a Mozilla bevételeinek több mint 90 százaléka az integrált Google-keresőhöz kapcsolódik, Eich azonban azt szeretné, ha a következő években a Firefox OS kerülne előtérbe.

Eich a CNET-nek adott interjújában elmondta hogy a feltörekvő mobil piacokon tudjanak teret hódítani és ebben komoly szerepe lehet a Firefox OS mellett a 25 dolláros Mozilla-telefonnak is. Az már az idén februári Mobil Világkongresszuson is látható volt, hogy operációs rendszerükkel nem csupán az olcsó, hanem a közepes és a felső árkategóriában lévő okostelefonokat is megcélozzák. Abszolút prioritásnak tekinti a Firefox OS továbbfejlesztését. számára a legfontosabb, hogy több felhasználó és fejlesztő fedezze fel a szoftvert.

Elképzelése szerint a Mozilla a jövőben az eddiginél jóval több szolgáltatást fog kínálni. Az egyik ilyen megoldás lehet a Mozilla Location Service, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy GPS nélkül, nyilvános WLAN-hotspotok segítségével határozzák meg a pontos tartózkodási helyüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!