Berta Sándor

Újabb vállalatóriások a Boot to Gecko mögött

A Mobil Világkongresszus egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye a Mozilla által fejlesztett mobil operációs rendszer bemutatása volt. A Boot to Gecko (B2G) közel sem tökéletes, de nincs oka szégyenkezésre.

A Mozilla számos bejelentést tett, így kiderült, hogy az operációs rendszer hivatalos támogatója lett a Telefónica, a Qualcomm, az Adobe és a GetJar. Az már a barcelonai kiállítás előtt ismertté vált, hogy a Deutsche Telekom is részt vesz a jövőben a Boot To Gecko fejlesztésében. A Telefónica jelezte, hogy már az idén piacra dob olyan eszközöket, amelyeken a Mozilla szoftvere fog futni. A hivatalos bemutatón egyébként a B2G egy Samsung Galaxy S2-n működött, ugyanakkor a Mozilla zárt ajtók mögött újságíróknak bemutatott egy másik modellt is, amely a Qualcomm prototípusa volt és amelyen az operációs rendszer szintén zökkenőmentesen futott.


Andreas Gal, a Mozilla kutatási igazgatója elmondta, hogy az operációs rendszer és az alkalmazásbolt mellett például olyan a telefonálási funkciókhoz, a SMS-küldéshez, az USB- és a Bluetooth-portokhoz, az NFC technológiához és a kamerákhoz való hozzáférést biztosító API-kon dolgozik. Gal szerint a Mozilla megoldásai iránt az ágazatban komoly érdeklődés mutatkozik és könnyen elképzelhetőnek nevezte, hogy hamarosan lesz egy a Safari böngészőre épülő Boot to Safari rendszer is.

A szakember hozzátette: a céljuk az, hogy a B2G segítségével a webet fejlesszék tovább, méghozzá úgy, hogy messzebb kerüljön az Apple és a Google zárt rendszereitől. Éppen ezért érdeklődnek a mobil szolgáltatók az ő megoldásuk iránt, mert ennek köszönhetően új, nyitott piacok jöhetnek létre, amelyek új üzleti modellek kifejlesztését teszik lehetővé. A platform egyébként a HTML5-re épülő webes alkalmazásokat használja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!