Berta Sándor

A szoftver néha erősebb a törvénynél

Mitchell Baker, a Mozilla első embere úgy vélte, hogy ha valaki megtartja az ellenőrzést az adatai fölött, akkor nem kell például amiatt aggódnia, ha a hűtőszekrénye tejet rendel.


Mitchell Baker
"Amikor napjainkban valaki mobiltelefont vásárol, akkor nem csak azt nézi, hogy milyen készüléket vesz, hanem számos más dolgot is, többek között hogy milyen operációs rendszer fut rajta és azt is, hogy milyen megoldással azonosíthatja magát vagy fizethet. Mindez azért nehéz kérdés, mert a felhasználónak jelenleg nincs választási szabadsága. Például amikor vásárolni megyünk, akkor van, hogy egy szupermarketet keresünk fel, mert ott mindent megkapunk, ha viszont csak egy dologra van szükségünk akkor egy kis szakboltba megyünk. Jelenleg ez a lehetőség hiányzik a mobiltelefonoknál. Sokan nem akarnak androidos telefont, illetve nem tartanak igényt minden feltelepített alkalmazásra. Ezért mi ezt másképp szeretnénk csinálni."

"Napjainkban szinte csak a haszon a lényeg, ami természetesen innovációt és fejlődést hoz magával, de a profit nem minden. Sokkal több dolog van az életben: társadalmi javak, polgári mozgalmak, önkéntes munkák, családi élet - mindezek teljesen profitmentes dolgok. Mindenki felelős azért, hogy olyan életet éljen, aminek van értelme. A mi ötletünk az, hogy valami pluszt kínáljunk a fogyasztás mellé. A fogyasztás úgy működik, hogy kapunk valamit, amit valaki ad nekünk, de az nem mindig az, amit szeretnénk. Minél nyitottabbak vagyunk és minél több választási lehetőség van, annál jobb a helyzet a felhasználók számára."

"A szoftvereknek nagy hatalmuk van, néha erősebbek még a törvénynél is. Körülbelül tíz évvel ezelőtt az emberek 97 százaléka Internet Explorert használt, vagyis mindenki csak olyan tartalmakhoz fért hozzá, amiket az Internet Explorer megmutatott. Természetesen egy böngésző nem engedheti át káros programokat, de nagyon egyszerű úgy programozni, hogy például a konkurens ajánlatokat kívül hagyja. Vagyis a szoftvereknek hatalmas befolyásuk van az életünkre. Mi ezért készítünk szabad szoftvereket; mindenki hozzáférhet a forráskódokhoz és úgy változtathatja meg, ahogy akarja" - jelentette ki Mitchell Baker.

A Mozilla vezetője szerint a következő 10-15 évben nagyon sok dolog meg fog változni az iparágban és úgy hiszi, hogy a mai formájában ismert mobiltelefont alig használják majd az emberek. A trend az, hogy a számítógépek még a mainál is nagyobb szerepet fognak játszani az életünkben. Sok olyan eszköz lesz, ami magától gyűjti és továbbítja majd az információkat, s ennek a folyamatnak - aktívan - a felhasználó nem lesz része. Baker szerint a hűtőszekrények például automatikusan meg fogják rendelni a hiányzó tejet. Mindez egy nagyon kényelmes ötlet, ő pedig szereti a kényelmet, hiszen számos dolog van az életben, ami nagyon sok időt emészt fel és ha sikerül ezeket automatizálni, akkor miért ne tehetnénk ezt meg?

Néha jó dolog vásárolni és főzni. Felébredünk reggel, minden részletet végiggondolunk és mindent magunk szeretnénk csinálni, de a legtöbbször felkelünk, dolgozni kell mennünk, el kell vinnünk a gyermekeinket az iskolába és szeretnénk mindent bezsúfolni az időnkbe. Amennyiben kinyitjuk a hűtőnket és látjuk, hogy nem tudjuk elkészíteni a reggelit, akkor az már nem olyan vicces. Természetesen a hűtőszekrény csak úgy rendelhetne, ha a gyártó tudná, hogy mennyi tejet iszunk. Mindez azonban nem zavaró, ha az összes megosztott adat fölött mi gyakoroljuk az ellenőrzést és eldönthetjük, hogy mi történjen velük.

"Egy vagy két olyan generáció is lesz, amelynek a teljes élete lekérhető lesz az interneten. Ugyanakkor a katasztrófák, vagyis az olyan esetek száma is növekedni fog, amelyek kárt okoznak az emberek életében. Ezek például az egészségügyi adatok miatt következhetnek majd be. Éppen ezért gondolom, hogy az adatvédelem egyre több ember számára lesz fontos, még akkor is, ha a személyesnek és a titkosnak nem feltétlenül kell ugyanazt jelentenie. Elsősorban arról szól majd ez az egész, hogy ki rendelkezik az adatok fölött és ennek a jognak a felhasználóknál kell lennie" - szögezte le a Mozilla első embere.

Április végén befutottak az első Firefox OS fejlesztői okostelefonok és kiderült az is, hogy júniustól négy országban lehet majd kapni a Firefox-mobilokat. Az idén lesz Firefox-mobil a Telenornál is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Sajátvéleményem #3
  Én már évek óta írogatom, hogy az ember személyes adatainak a felhasználását (kivéve amire maga adott egyértelmű, nem, csak, hogy rákattintott az "elfogadom") gombra engedélyt, minden szervezetnek tiltani kellene, még a rendőrségnek a titkosszolgálatoknak is.Ennek megszegőjét súlyos börtönnel kéne honorálni, és az adat felhasználását megtiltani. Ebbe bele kellene tartozni az utcai kameráknak, traffipaxoknak stb. Egy kéretlen levélért 1 év börtönt adnék.(darabonként)
 • Cucmey #2
  "Baker szerint a hűtőszekrények például automatikusan meg fogják rendelni a hiányzó tejet."

  Ezt már 5-6 éve is olvastam valakitől... Meglátjuk.....
 • ugh #1
  Ha komolyan is gondolja amit beszel akkor az iparag legertelmesebb embere.