MTI

NSA-ügy: nehéz lesz visszaszerezni a megrendült bizalmat

Barack Obama a CNN amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva elismerte, hogy a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lelepleződött titkos és kiterjedt adatgyűjtési gyakorlata megrendítette az amerikaiak és a szövetségesek bizalmát, amelyet nehéz lesz visszaszerezni.

"Időbe fog telni a bizalom visszaszerzése. Munkába fog telni, részben azért, mert a technika olyan sebes ütemben haladt előre, hogy a szükséges vitákat nem folytattuk le elég gyorsan" - mondta az amerikai elnökl a pénteken műsorra tűzött exkluzív interjúban. Obama védelmébe vette James Clappert, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatóját, aki egy tavalyi kongresszusi meghallgatásán nem volt őszinte a tömeges megfigyeléssel kapcsolatban. (A 16 hírszerző szerv munkáját koordináló Clapper a tavaly március 12-én tett tanúvallomásában tagadta, hogy az NSA amerikaiak százmillióira vonatkozó adatokat gyűjt. Ezt három hónappal később ugyan "téves", de a "legkevésbé valótlan" válasznak minősítette, ám republikánus honatyák egy csoportja szerint ennek ellenére eskü alatt hazudott a kongresszusnak.)

"Úgy gondolom, hogy Jim Clappernek el kellene ismernie, mint ahogy el is ismerte, hogy óvatosabbnak kellett volna lennie abban, ahogy válaszolt" - mondta. "Az aggasztotta, hogy volt egy olyan program, amelyről nem beszélhetett, de amelyre rákérdeztek a nyilvános meghallgatáson, ezért nehéz választás elé került" - tette hozzá. Obama kitért rá, hogy 300 céggel egyeztetett a tartósan munkanélküliek alkalmazásáról, köztük olyan óriásokkal is, mint a Wal-Mart, az Apple és a Ford.

Ezzel egy időben az amerikai külügyminiszter Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt azt hangsúlyozta, hogy nincs mindenben egyetértés az Egyesült Államok és Németország között, de a kapcsolat rendkívül fontos és tovább kell erősíteni. John Kerry az NSA tevékenységét dokumentáló iratok tavaly nyári kiszivárogtatása óta először járt Berlinben. A titkos minősítésű ügynökségi dokumentumok alapján az NSA Angela Merkel kancellár mobiltelefonját is megfigyelte, ami bizalmi válsághoz vezetett a német-amerikai kormányzati kapcsolatokban.


Angela Merkel kancellár a megbeszélés előtt közösen tett sajtónyilatkozatban kiemelte, hogy az NSA-ügy nem fenyegeti a jó viszonyt, de a nézetkülönbségekről nyíltan beszélni kell. Ettől az ügytől függetlenül Berlin és Washington "kéz a kézben" dolgozik tovább a nemzetközi válságok megoldásáért és az európai-amerikai kapcsolatok erősítéséért - mondta a német kancellár. Az amerikai diplomácia vezetője pénteken tárgyalt Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel is. A megbeszélés után sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Steinmeier kiemelte, hogy az NSA-ügy nem sodorja veszélybe a két ország barátságát, és sikerül majd közös nevezőre hozni "az eltérő elképzeléseket a szabadság és a biztonság közötti megfelelő egyensúlyról".

A német kormány szerint az NSA-ügyből okulva az egymás elleni kémkedést tiltó egyezményt kell kötni. Sajtójelentések szerint ezt ellenzik az NSA és a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetői. John Kerry a sajtótájékoztatón nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy Washington hajlandó-e a megállapodni Németországgal az egymás elleni kémkedés tiltásáról, és bocsánatot kér-e a kancellár megfigyeléséért. Hangsúlyozta, hogy a "technológiai környezet" igen összetett, és a tárgyalási folyamat még nem ért véget. Barack Obama amerikai elnök és Angela Merkel személyesen is folytat egyeztetést az ügyben, ami hozzásegít "a gondok jobb megértéséhez mindkét oldalon" - tette hozzá. Kiemelte, hogy az NSA tevékenysége körüli kérdések rendezése és a jövőbeni együttműködés erősítése az amerikai és a német vezetés "közös felelőssége".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #2
    Az meg, hogy a kémkedés ilyen méreteket öltött, az azért nem csak az ő érdemük, kiemelkedően nagy szerepe van benne a nyárpolgári ostobaságnak, és az okos - kém - kütyük egymásra találásának.
  • CairoJack #1
    Szép nagy BS ez a cikk. Én úgy hiszem, hogy már csak a totálisan idióták "bizalmát" fogják tudni visszanyerni. Én már 10 évvel ezelőtt is tudtam, hogy ez lesz, hisz már akkor is volt Echalon, ami a Prisma elődje volt, és még sok minden más is volt, amiről csak pletykák jártak, utóbb mégis kiderült, hogy szinte mind igaz volt.
    Az USA már a hidegháború elejétől kezdve kiterjedt elektronikai megfigyelést végez. De nem csak ők, minden más ország, ami elég pénzes ahhoz, hogy számolatlan összegeket költhessen ilyen szemétségekre.
    Az egyetlen különbség az országok között az a kémkedés mértéke. A rá fordított összeg.
    Ebben az USA vezet, de a többi nagyhatalom is kegyetlenül zárkózik fel.
    Régen fegyverkezési verseny volt, most megfigyelési verseny van.
    Mos, hogy kiborult a bili, tudjátok, mi fog változni? Semmi.
    Az USA kémkedett, kémkedik, és kémkedni fog. Max ezentúl óvatosabbak lesznek, jobban megválogatják az alkalmazottakat.

    És igazából nem az a legundorítóbb, hogy Angela Merketl lehallgatták, mer egyfelől ő közszereplő, az ilyesféle atrocitás be van építve a fizetésébe, másfelől bármely ország legnagyobb maffiózói pont hogy a politikai vezetése, tehát őket még indokolt is megfigyelni. Ellenben az a leggyomorforgatóbb dolgok egyike, miközben a ZUSA mindenkit kioktat demokráciából, és az emberi jogokból, az egész világon ők azok, akik a leginkább lábbal tiporják azt.