MTI

Jogvédők szerint az Obama-kormányzat nem tiszteli a magánélet sérthetetlenségét

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél (NSA) tervezett változtatások elégtelenek, és azt mutatják, hogy az Obama-kormányzat nem tiszteli a magánélet sérthetetlenségének elvét.

A HRW ügyvezető igazgatója, Kenneth Roth a szervezet éves jelentését bemutató keddi berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy Barack Obama amerikai elnök pénteki beszéde az NSA reformjáról jogi értelemben mit sem változtat a tömeges lehallgatás és megfigyelés gyakorlatán. Az amerikai kormány megsérti minden egyes állampolgár magánszféráját, ezt a gyakorlatot pedig a terrorizmus elleni védekezés szükségességével indokolja, pedig semmi nem bizonyítja, hogy akár csak egy terrortámadást is sikerült meghiúsítani az NSA adatgyűjtő tevékenységének köszönhetően - mondta Kenneth Roth.

Azzal az ígérettel, hogy a jövőben nem fogják lehallgatni a baráti kormányok vezetőit, Barack Obama csupán elterelte a figyelmet "az igazi botrányról" - emelte ki. Örvendetes, hogy Angela Merkel német kancellár mobilját már nem hallgatják le, az igazi gond viszont nem a politikai vezetők megfigyelése. Az elnöki beszédben vázolt reformok azt jelentik, hogy az NSA továbbra is úgy működik majd, mintha "valamennyi állampolgár hálószobáját bekamerázná, és megígérné, hogy a felvételeket csak akkor nézik meg, ha felmerül konkrét bűncselekmény gyanúja" - mondta a HRW vezetője. Hangsúlyozta, hogy az amerikai vezetéstől nem ígéretek kellenek, hanem garancia arra, hogy tiszteletben tartja a magánélet sérthetetlenségét.


A HRW éves jelentésében az Egyesült Államok mellett Európát is bírálta. A kisebbségek - mindenekelőtt a romák - hátrányos megkülönböztetése számos európai országra jellemző, és nem megfelelő az Európai Unió menekültügyi politikája sem. Az EU csak az "Európa-erőd" védelmére összpontosít, így az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren érkező menekültekkel kapcsolatban arra törekszik, hogy feltartóztassa a menekülteket szállító hajókat, holott a legfontosabb feladat a lélekvesztőkön hánykolódó emberek megmentése - mondta Kenneth Roth. A szíriai helyzetről elmondta, hogy a polgári lakosság szenvedése, az emberi jogok tömeges sérelme nem az egymással szemben álló erők harcának nem szándékolt következménye, hanem a szíriai rezsim stratégiájának a része. Úgy vélte, a polgárháború a nemzetközi közösség súlyos kudarca. Tavaly havonta átlagosan ötezren haltak meg Szíriában, miközben az ENSZ elsősorban Kína és Oroszország ellenállása miatt nem tudta teljesíteni az állampolgárok védelmét előíró kötelezettségét.

2013 jellemző és igen veszélyes trendje volt a visszaélés a többségi elvvel. Ez mindenekelőtt Egyiptomban, Oroszországban és Törökországban figyelhető meg. Egyiptomban már Mohamed Murszi és a Muzulmán Testvériség uralma idején is úgy kormányoztak, mintha nem léteznének kisebbségi jogok, és Murszi megbuktatása után nem javult a helyzet - mondta Kenneth Roth. Törökországban Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök demokratikus legitimációval rendelkezik, de éppen erre a felhatalmazásra hivatkozva egyre inkább tekintélyelvű módon kormányoz, és erőszakkal fojtja el a tüntetéseket - emelte ki. Oroszországban a politika mellett kulturális vonatkozásban is súlyos gond a visszaélés a többségi elvvel, ezt mutatja egyebek között, hogy a moszkvai vezetés a többség értékrendjére hivatkozva diszkriminálja a szexuális kisebbségeket - mondta a HRW vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!