SG.hu

2013-ban a Kaspersky naponta 315 ezer új vírust azonosított

2013-ban a számítógépek 41,6 százalékát érte támadás legalább egyszer, amely 6,9 százalékpontos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A cég közleménye szerint a támadások sikerességének érdekében a kiberbűnözők 2013-ban 10 604 273 egyedi hosztot használtak, amely 60,5 százalékkal több az előző évhez képest. Ami a rosszindulatú internetes forrásokat illeti, ez évben az Egyesült Államok és Oroszország adott otthont a legtöbb ilyen típusú fenyegetésnek. 2013-ban láthattuk, hogy egyre jobban tovább növekszik a mobilokat érintő biztonsági kérdések köre, amely annak is köszönhető, hogy a támadások eddig nem látott szintet értek el, figyelembe véve a fenyegetések nagyságát és kifinomultságát. A legtöbb rosszindulatú mobil alkalmazás a felhasználók pénzét, valamint személyes adatát célozta, de mindezt sokkal kifinomultabb eszközökkel. Ami a platformokat illeti, ebben az évben is az Android volt a fő célpont, amely az ismert vírusok 98,05 százalékát vonzotta.


A Kaspersky Lab idén, naponta 315 000 új rosszindulatú fájlt azonosított, amelyeknek száma 2012-ben még csak 200 000 volt. A böngésző-alapú támadások száma 2013-ban 1 700 870 654 volt, amelynek alapján az elmúlt két évben csaknem megduplázódott a támadások száma. A cég 104 427 új rosszindulatú módosított programot azonosított mobil felületeken, amely 125 százalékos emelkedés az előző évhez képest. 2013 októberében 19 966 egyedi rosszindulatú mobil mutációt azonosítottak, amelyeknek 50 százalékát a Kaspersky Lab mindössze egy hónap alatt azonosította.

A vállalat 2013 tapasztalatai alapján, 15 ország került be a magas kockázati csoportba, ami a webböngészés kockázatát illeti. Oroszország, Ausztria, Németország, valamint számos további volt szovjet tagállam és több ázsiai országban 41-60 százalék között volt a Kaspersky Lab felhasználók által jelentett webes támadások száma. "Nem valószínű, hogy bármilyen lassulás lesz tapasztalható a rosszindulatú mobil alkalmazások fejlesztésének terén. A mai napig a legtöbb rosszindulató szoftver célja, hogy teljes hozzáférést biztosítson a csalók számára. A jövőben is elég valószínű, hogy ezek a támadások továbbra is főleg az Androidos felületeket fogják érinteni." - mondta Christian Funk, a Kaspersky Lab vezető vírus elemzője.


Az Obad trójai volt talán 2013 leginkább figyelemre méltó felfedezése, amely többféle módszerekkel terjedtek, beleértve a mobil botneteket. Ez a rosszindulatú vírus talán a legsokoldalúbb mobil támadó az eddig azonosított vírusok közül, amelynek három speciális jegye is van: backdoor, SMS trójai és botnet képességek. Így tehát nem túlzás azt mondani, hogy az Obad svájci bicskája a rosszindulatú programoknak, amely a támadások technikájának teljes tárházával rendelkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • god25 #1
    Én 2006-óta használok linux OS-t. Azóta egy vírust sem azonosítottam. :-P