Berta Sándor

Táblák terén sokat tanulhat a Microsoft a Nokiától

A Nokia bizonyos részlegeinek átvételével a redmondi konszern nagyon sok tudáshoz juthat a kijelzők minőségével kapcsolatban, s ezeket a tapasztalatokat később a táblagépeinél hasznosíthatja.

A DisplayMate hosszú ideje képernyők kalibrálásával foglalkozik. Raymond Soneira, a cég vezetője azt az álláspontot képviseli, hogy a Nokia mobil-üzletágának 7,2 milliárd dolláros felvásárlásával a Microsoft sokat nyerhet, mert így majd jobb minőségű kijelzőket építhet be a tábla PC-ibe. Soneira nincs túl jó véleménnyel a Surface 2 képernyőjéről, szerinte a Nokia Lumia 2520 mindenben jobb a Microsoft táblájánál. A szakember a legnagyobb problémát abban látja, hogy a Surface 2 a színek esetében csak az aktuális ideális értékek 63 százalékát képes megjeleníteni, de ugyanez mondható el a fényesség és a kontraszt esetében is. Így a készülék legfeljebb csak közepes terméknek nevezhető.


Nokia Lumia 2520

Ezzel szemben a Lumia 2520 a legjobb kijelzőkkel felszerelt eszközök közé tartozik a piacon. A fényereje például 74 százalékkal nagyobb, mint a Surface 2-é és 52 százalékkal haladja meg az iPad Air értékeit. A színek megjelenítésekor a táblagép az ideális értékek 75 százalékának megjelenítésére képes. Ugyan van néhány panel, amelyek még jobb eredményt érnek el, de a különbség a Lumia 2520 és a Surface 2 között ebben a tekintetben így is jelentős. Soneira véleménye az, hogy a Surface 2 és a Lumia 2520 két hasonló funkciókat kínáló ugyanazzal az operációs rendszerrel felszerelt tábla PC, amelyeknél a képernyők minősége közötti különbség dönt. Vélekedése szerint a jövőben a Nokiától átvett szakemberek alighanem jobb kijelzőkkel szerelik majd fel a Surface újabb generációit.

A Nokia a Lumia 2520 tábla PC-t október végén mutatta be. A 10 hüvelykes képernyőt Gorilla Gorilla Glass 2 egészítették ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mortep #13
  Topic off

  1. Naná, hogy lehet rakni PCre is macOS-t, pláne mióta intel procikra váltottak. De nem legálisan, és kell konfigurálgatni a telepítőt, amit egy átlagfelhasználó nemigazán tud. Én úgy látom, hogy igenis lenne rá kereslet.

  2. A windows update-et most is és 10 éve is be tudtam állítani. A problémám azoknál a gépeknél kezdődik, amelyeket nem én használok és a körülmények végett az automatikus frissítés be kell legyen kapcsolva. Ennek következményeként többször előfordult, hogy bekapcs után lazán belement egy huszonvalahányperces update-be. Szóval joggal szidhatom a Microsoftot, mert máshol meg tudták ezt jobban oldani.
 • Gabbbbbbbbbbbb #12
  Ha akar jó kijelzőt az MS/Nokia, vagy akárki majd vesznek a Samsungtól (vagy mástól) panelt, lehet olcsóbb is mint felfuttatni a saját kijelzőket gyártó részlegüket, feltéve hogy rendelkeznek ilyennel.
 • Vol Jin #11
  Oszt próbálta-e már kend?
  Mer a legtöbb fikázó sose.
 • attes #10
  Ó Windows-os Nokia tablet, ez kell nekem.
  Nem.
 • CairoJack #9
  Én meg azt nem értem, hogy milyen "tudás"-hoz juthat így hozzá az MS. Mert ha ők maguk fejlesztenék, és/vagy gyártanák a kijelzőket, akkor még érteném a dolgot, de mivel külső beszállítótól veszik, ez a hatalmas "tudás" kb. annyiból áll, hogy másik típusú panelből kell rendelni.

  Kb. olyan, mintha zöld csempe helyet (csak hogy stílusos maradjak) kéket venne az ember a csempeboltban. Hát fantasztikus tudás, és tapasztalat.
  Egy sorral lejjebb kell tekerni a beszállító termékeit tartalmazó listát, és ott kell rányomni a "Buy" gombra. Gondolom egy ilyen panel akár 1 egész dollárral is drágább lehet, nekünk meg majd jól eladják +20 rugóért. Ez van.

  Megint egy cikk, aminek semmi értelme. MS/Nokia reklám.
 • fecg21 #8
  Még talán ingyen sem kellene egy olyan telefon/táblagép amelyen win 8 vagy ahhoz hasonló förmedvény valami fut a háttérben. A cikkhez hozzátenném hogy itt nem a termék tulajdonságaival volt a gond eddig sem, hanem magával az os-el ami az adott eszközön futott.
 • Vol Jin #7
  Ez mekkora bullshit cikk!

  Miért kellene ahhoz szakember, hogy kiválassza a jobb tulajdonságú panelt? Lekérem a gyártóktól a paramétereket, leellenőrzöm, és megrendelem a jobbat, ha ez a cél.
 • Zombee #6
  Érthetetlen, miért nem tudják eladni - bár ha kicsit is, de folyamatosan javultak az eladásaik ismét. Hagyományos telefonok piacán meg piacvezetők folyamatosan, kár, hogy az okos-szegmens nem jött össze úgy nekik. Maguk a készülékek kiválóak, a WP tartja vissza az embereket, nekem sem volt szimpatikus, bár lehet, hogy megbékéltem volna vele, ha használom is.
 • gforce9 #5
  OFF:

  Össze lehet rakni olyan PC-t, amire simán felmegy a MAC OS. Mégsincs rá túl nagy kereslet. A windows updatet meg be kell állítai. Nem túl bonyolult. Többféle lehetőség van, azért szidni az MS-t mert te 10év alatt nem tudtad beállítani magadnak úgy az update-et, hogy neked megfeleljen, kicsit fura.
 • mortep #4
  Amúgymeg M$-ék elmehetnek a francba. Elfelejtették, hogy nem a felhasználók vannak értük, hanem fordítva. Ha a macOS elérhető lenne/lett volna pc-kre is rég eltüntek volna, mint a szamár a ködben.

  Néhány perce épp a win-update bosszantott fel, sürgősen kellett egy doku, de nem lehet megnyítani, mert várni kell míg az update felmászik. És ezt több mint 10 éve nem tudták megoldani...