MTI

Elakadt az EU-ban az adatvédelemről folytatott vita

Elakadt az Európai Unióban a tervezett adatvédelmi szabályozásról folyó vita, és Navracsics Tibor nem is lát esélyt arra, hogy még ebben a ciklusban - vagyis a jövő májusi európai parlamenti választások előtt - újra előre lehessen ebben lépni.

A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről újságíróknak nyilatkozott Brüsszelben, miután részt vett az uniós országok igazságügyi minisztereinek tanácskozásán. Emlékeztetett arra, hogy az európai adatvédelem kérdésében Magyarország kezdettől fogva vitában áll az Európai Bizottsággal, amely az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye. "Szerintünk a rendelet, mint szabályozási mód nem megfelelően rugalmas. Az európai szinten is magas színvonalú magyar adatvédelmi szabályozás minőségét leronthatja, ha az európai átlaghoz akarjuk igazítani rendelet formájában az európai adatvédelem szintjét" - mondta, és ezzel indokolta, hogy Magyarország szerint a szabályozásnak nem uniós rendelet, hanem irányelv formáját kellene öltenie.

Navracsics idézte Viviane Redinget, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökét, aki szerint az adatvédelmi szabályozási vita "lefagyott". Magyarországgal együtt - tette hozzá - több ország nem kíván engedni abból a követelményből, hogy a minőség megőrzése mellett a polgárokhoz közeli, elérhető legyen az európai adatvédelemmel foglalkozó hatóságok székhelye, valamint hogy a kritériumok ne jelentsenek többletterhet a kis- és középvállalkozásoknak. "Ma egyetlen szempont érvényesülésére sem tudott a Bizottság megnyugtató választ adni, így a tagállamok többsége úgy döntött, hogy nem haladhatunk tovább az adatvédelem ügyében" - tájékoztatott Navracsics Tibor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!