MTI

Adavédelmi botrány a svéd közszolgálati rádiónál

A svéd Adatvédelmi Hatóság (Datainspektionen) vizsgálatot indíthat azért, mert a svéd közszolgálati rádió egyik műsorában a betelefonálók személyes adatait is regisztrálták egy éven át - adta hírül a Svenska Dagbladet című svéd országos napilap.

Svédországban az utóbbi napokban heves bírálat érte a közszolgálati rádió egyik műsorát, mert ott a sajtó munkatársai regisztrációs adatbázisra bukkantak. A hírek szerint a sajtó birtokába jutott egy olyan dokumentum, amelyben a közszolgálati rádió P1-es csatornájának az egyik vezető producere még novemberben kifejtette, hogyan lehetne a "Hívd a P1-et!" című műsor telefonos adatbázisát továbbfejleszteni.

Mint kiderült, a dokumentumban az áll, hogy a betelefonáló nevét és tartózkodási helyét tartalmazó regisztráción kívül többek között javasolt a "vallási hovatartozás" rögzítése is. Az Adatvédelmi Hatóság (Datainspektionen) illetékese a svéd lapoknak úgy nyilatkozott, hogy a média a svéd alkotmányban rögzített szólásszabadság védelme alatt áll, ami mindent felülír. A kialakult helyzet viszont elég okot ad arra, hogy az ügyben komoly vizsgálatot indítsanak. A Svenska Dagbladet országos napilap a műsor szerkesztői által vezetett regisztrációs listát "Stasi-módszernek" nevezte, és közölte a Svédországban közismerten baloldali kötődésű műsorvezetők nevét.

Az Adatvédelmi törvény (Pul) kimondja; adatkezelési tevékenységkor az érintettek jogainak a megsértését meg kell akadályozni, a véleményregisztráció pedig törvénysértő. Svédországban jogi szempontból érzékeny adatnak értendő például az érintettek etnikai, illetve vallási hovatartozása, politikai nézetei vagy például az egészséggel kapcsolatos adatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!