MTI

Lakásokban nem lehet aláírásokat gyűjteni

Adatvédelmi szempontból nem elfogadható, hogy aláírásokat lakásokban gyűjtsenek - közölte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke által jegyzett közlemény az állásfoglalást azzal indokolja: az aláírások ilyenfajta gyűjtése magában rejti annak kockázatát, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett "negatív listákat" állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy adott kezdeményezésben. Emlékeztet arra, hogy a rendszerváltás óta a választópolgárok aláírásait otthonukban kizárólag az ajánlószelvények gyűjtésekor lehetett kérni, az eljárást azonban a hivatalban lévő adatvédelmi biztosok megfelelő garanciális szabályozás hiányában mindig kifogásolták, mert az szerintük visszaélésekre adhatott alkalmat.

A NAIH álláspontja szerint - összhangban a korábbi adatvédelmi biztosi gyakorlattal - közterületen lehet aláírásokat gyűjteni, azonban ebből a célból tilos az állampolgárokat otthonaikban felkeresni. Ellenkező esetben a pártok tevékenysége az érintettek zaklatásának minősülne, ami súlyosan sértené a polgárok magánszféráját és a tisztességes adatkezelés követelményét - érveltek. Péterfalvi Attila felhívta a pártok figyelmét arra is, hogy az aláírásgyűjtést annak megkezdése előtt az adatvédelmi nyilvántartásba be kell jelenteni.

Rámutatott, a NAIH elsőrendű feladata, hogy biztosítsa a polgárok magánszférájának zavartalanságát a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülésének ellenőrzésével és elősegítésével. Megjegyezte, kötelessége felhívni a pártok figyelmét arra, hogy az adatvédelmi biztosok 2005-ös montreux-i nemzetközi konferenciáján elfogadott határozat értelmében bármely kommunikációs tevékenység végzésekor tiszteletben kell tartani az állampolgárok alapvető jogait és szabadságát.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a személyes adatok felvételének és kezelésének tisztességesnek és törvényesnek kell lennie, és ezt a pártoknak az aláírásgyűjtés helyével kapcsolatban is tiszteletben kell tartaniuk. Múlt hétfőn a Fidesz elnökségi ülése után Kósa Lajos, a párt alelnöke és Rogán Antal parlamenti frakcióvezető bejelentette: aláírásgyűjtést indít a Fidesz, hogy támogatást kérjen a családoktól a rezsicsökkentési program megvédéséhez. Kósa Lajos az elnökségi ülés után arról számolt be, hogy napokon belül megkezdik aláírásgyűjtésüket, amelynek során minden családot felkeresnek, és arra kérik őket, támogassák a rezsicsökkentés megvédését.

Múlt szerdán Mesterházy Attila, az MSZP elnöke jelentette be a párt országos elnökségének ülése után tartott sajtótájékoztatón, hogy aláírásgyűjtést indítanak az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra csökkentéséért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!