SG.hu

Az EU jóváhagyta Új-Zéland adatvédelmi normáit

Az Európai Bizottság hivatalosan elismerte az új-zélandi személyesadat-védelem megfelelőségét, és ezáltal utat nyitott az Új-Zéland és az EU közötti kereskedelem élénkítése előtt.

A Bizottság e döntésével elismeri, hogy az új-zélandi adatvédelmi normák összeegyeztethetők az uniós szabványokkal, és azok biztosítják az uniós polgárok személyes adatainak megfelelő védelmét. A cél az, hogy könnyebbé váljon a személyes adatok határokon átnyúló szabad áramlása, így az adatkezelést végző vállalkozások jogbiztonságot élvezhetnek az adatvédelmi szabályok terén, és egyúttal biztosított az európaiak személyes adatainak magas szintű védelme, ami az uniós polgárok egyik alapvető joga.

„Miközben az uniós szabályozás reformján dolgozunk annak érdekében, hogy a határainkon belül biztosítsuk a személyes adatok védelmét, arra is ügyelnünk kell, hogy polgáraink adatai az EU-n kívül is biztonságban legyenek” – nyilatkozta Viviane Reding alelnök, az EU jogérvényesülési biztosa. – „Ez a határozat újabb lépést jelent a nemzetközi partnereinkkel folytatott kereskedelmi kapcsolatok fokozása felé, és egyben elősegíti a személyes adatok magas szintű védelmét az egész világon.”

Egyre több személyes adatot továbbítanak a határokon túlra és tárolnak szervereken a világ különböző országaiban, az EU-n belül és kívül egyaránt. A közösségi hálózatok és számítási felhők által fémjelzett „szép új digitális világunkban”, ahol a digitális adatok bárhol és bármikor hozzáférhetők, a személyes adatoknak az uniós határokon kívülre történő továbbításához stabil szabályokra van szükségünk.

Ez a gazdaság és a kereskedelem szempontjából is előnyös. Az adatvédelmi szabványok megfelelőségét elismerő szabályok megkönnyítik az uniós vállalkozások életét, hiszen e szabályok jogbiztonságot nyújtanak számukra a nemzetközi ügyleteik során. Az EU azáltal, hogy ellenjegyzi valamely harmadik ország adatvédelmi normáit, nagyfokú bizalmat táplál az ottani általános szabályozási környezet iránt, amely megkönnyíti a személyes adatok továbbítását és felélénkíti az EU kereskedelmét az adott országgal.

Új-Zéland az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) fórumának kiemelkedő tagja. Az Új-Zéland és az EU közötti árukereskedelem összértéke évente mintegy 6,7 milliárd eurót tesz ki, a szolgáltatások kereskedelme pedig évi 3,1 milliárd eurónak felel meg. Az EU 1995. évi adatvédelmi irányelve az Európai Gazdasági Térségre (EGT) alkalmazandó, amely magában foglalja valamennyi uniós tagállamot, valamint egyes Unión kívüli országokat – Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát – is. Különös körültekintéssel kell eljárni akkor, ha a személyes adatokat az EGT-n kívüli olyan országokba továbbítják, amelyek nem nyújtanak az uniós szabványoknak megfelelő adatvédelmet. Ellenkező esetben fennáll a veszélye, hogy az EU adatvédelmi irányelve által biztosított magas szintű adatvédelem sérül, hiszen az adatok a nemzetközi hálózatokon keresztül könnyűszerrel terjeszthetők.

Az irányelv értelmében a személyes adatok kizárólag akkor továbbíthatók az EU-n és az EGT-n kívüli országokba, ha biztosított a megfelelő szintű védelem. Például az uniós adatvédelmi szabályokban szereplő alapelveket jogi normáknak kell garantálniuk, valamint szavatolni kell e normák független ellenőrzését. A Bizottság kedvező határozatát követően lehetséges a személyes adatok szabad áramlása a 27 uniós tagállamból és a 3 EGT-tagállamból (Norvégia, Liechtenstein és Izland) az adott harmadik országba anélkül, hogy minden további biztosíték szükséges lenne.

A Bizottság eddig Andorra, Argentína, Ausztrália, Kanada, Svájc, a Feröer-szigetek, Guernsey, Izrael, a Man-sziget, Jersey, Uruguay, valamint az Egyesült Államok biztonságos kikötő rendszere tekintetében ismerte el a védelmi szint megfelelőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!