Berta Sándor

Távozik az Android-részleg vezetője

Lezárulhat egy korszak a Google életében: a jövőben ugyanis nem Andy Rubin irányítja az Android-részleget. A szakember utódja Sundar Pichai lesz.

Larry Page, a Google első embere blogbejegyzésében jelentette be a hírt. Rubin neve gyakorlatilag egybeforrt az Androidéval. Az Apple egykori fejlesztője 2003-ban alapította az Android Inc.-t azért, hogy egy nyílt forráskódú operációs rendszert fejlesszen ki a mobil eszközökhöz. Ugyan a Google felvásárolta az Androidot, azonban a mobil szoftver fejlesztéséért továbbra is Andy Rubin felelt, az irányításával vált az Android sikeres mobil operációs rendszerré. A szakember azonban most úgy döntött, hogy valami mással akar foglalkozni, a Google-on belül keres új kihívásokat, ugyanakkor az új munkájával kapcsolatban még semmit sem lehet tudni.

Az viszont már eldőlt, hogy Rubin utódja Sundar Pichai lesz, aki eddig a Chrome böngészővel, a Chrome OS operációs rendszerrel és a Google Apps irodai programcsomaggal kapcsolatos fejlesztésekért felelt. Ezek a feladatai megmaradnak, de ő fogja majd össze az Android fejlesztését is. Page szerint nem lesz könnyű dolga, de meggyőződése, hogy Sundar nagyszerű munkát fog végezni. Az mindenképpen mellette szól, hogy alig néhány év alatt a világ egyik legnépszerűbb böngészőjévé tette a Chrome programot, amit ma már több százmillióan használnak világszerte, pedig 2008-ban még sokan azt a kérdést tették fel: valóban szükség van-e még egy böngészőre?

Page blogbejegyzéséből kiderült az is, hogy eddig több mint 750 millió darab Androidot futtató okostelefont és táblagépet aktiváltak. A konszern eddig több mint 60 gyártóval kötött együttműködési szerződést és a Google Play rendszeréből 25 milliárd alkalmazást töltöttek le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lmisi #2
    Ha a chromba integrálják playstoret azaz androidos appok nagyrésze futtathatóvá válik chrombook alatt is. Na az rendesen megdobná crhomebook értékesítéseket és komolyan beleharapna az MS desktop piacába is.
  • DrFantastikus #1
    kell a verfrissites ! hajra Google !