Szekeres Viktor

Gravitáció - A film, amit látni kell?

A térhatású filmeket utálók számára rossz hír, hogy itthon még mindig csak 3D-ben lehet megnézni Az ember gyermeke rendezőjének űrhajós katasztrófafilmjét, mely fantasztikusan sikerült.

Hogy tetszett a Gravitáció?
  • Tetszett, jó film
  • Közepes lett
  • Gyengén sikerült
Ha a teljesen korrekt, de annál több Szép reményektől eltekintünk, akkor Alfonso Cuarónról is elmondhatjuk azt, hogy hibátlan a filmográfiája - olyan filmeket jegyez, mint a remek A kis hercegnő, a nem amerikai létére itthon is nagy sikert arató Anyádat is!, az egyetlen jó (és egyben a legkisebb bevételt elérő) Harry Potter-epizód, az Azkabani fogoly, a kultikus Az ember gyermeke, és most a Gravitáció. Sőt, ha az IMDB olvasóinak osztályzatát vesszük figyelembe (7.5, 7.6, 7.7, 7.9 és 8.5), akkor azt vehetjük észre, hogy a rendező egyre jobb és jobb filmeket tesz le az asztalra, amire végképp nagyon kevés példa van Hollywoodban.


Azonban a Gravitáció nem csak azért ígérkezett érdekes projektnek, mert jó rendezője volt, hanem mert mindössze kétszereplős a film. Ez a megközelítés mindig izgalmas, még akkor is, ha nem feltétlenül sül el jól. Szerencsére jobban sikerült filmekből több van, emlékezhetünk például A magánnyomozóra (az eredetire!), A Sunset Limitedre, a Personára, az Antikrisztusra vagy a Gerryre - sőt, akár a kvázi egyszereplős, ugyancsak scifinek számító Holdra is, vagy egy másik scifire, a Kedves ellenségemre, melyben ugyancsak két színész van jelen.

A Gravitáció egy nagyon régóta tervezett és meglehetősen ambiciózus projekt, ezt már a forgatás megkezdése előtt is tudtuk. Sokáig azért nem készülhetett el, mert a technológia nem volt adott hozzá, ráadásul a színészekkel történő egyeztetések is elnyújtották a produkciót, legalább féltucatnyian ígérkeztek el a főszerepekre, hogy később ilyen-olyan okok miatt kiszálljanak. Végül sikerült megtalálni és lefixálni George Clooney-t és Sandra Bullockot - utóbbi a szerződéskötést követően rögtön neki is kezdhetett több hónapos erőnléti felkészülésének.

A történet pár bajba került űrhajósról szól. Egy szerencsétlen esemény megsemmisít egy űrbázist és a két túlélő hajójától elszakadva kényszerül arra, hogy az űrben lebegve valahogy megoldja a vészhelyzetet. Mivel a földi központtal is elvesztik a kapcsolatot, csak egymást hallják, teljesen magukra vannak utalva a túlélés érdekében.


Mit is lehetne mondani a filmről, amit másoktól nem hallottunk számtalanszor? Nem sokat. A Gravitáció tényleg fantasztikusan néz ki, döbbenetes és torokszorító látni az űr eddigi talán legélethűbb megvalósítását. És ha mindehhez hozzávesszük, hogy a történet alig pár perc alatt a végletekig feszült, az emberi túlélésről szóló thrillerré válik, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy ennél több nem is kell egy szórakoztató mozifilmhez. Oké, némi mélység sosem árt, ezt pedig a meglepően kidolgozatlan szkriptje miatt a Gravitáció nem adja meg, de más panaszunk nem lehet

A feszültség növeléséhez persze nem elég csak a látvány és a film alaphelyzete, a színészi játék is sokat lendít rajta, no meg persze a zene és a hangok is - utóbbiak űrben való hiánya, valamint a szkafanderben szenvedő szereplők reakciói, szapora légzése nagyon jól megteremtik a végtelen tér ellenére is klausztrofób atmoszférát. Akit pedig még ezek sem hatnak meg, azok elmerülhetnek a technikai megvalósításban, a jelenetek megkomponálásában, a hihetetlenül látványos, laikus szemével egyszerűnek ható, mégis végletekig bonyolult megoldásokban.


Nagyszerű filmélmény a Gravitáció, nem sok ehhez hasonló volt ebben az évben, már most meg lehet előlegezni egy éves top10-es helyezést. Az ilyen filmek azok, melyek esetében az ember magasról tesz arra, hogy a jó történetet milyen gyengécske, a végeredményhez képest már-már méltatlan forgatókönyvvel támogatták meg. Remélhetőleg más sem fog fennakadni rajta.

Ami azonban talán még a filmnél is érdekesebb lehetne, az egy forgatásról készített összeállítás. Láthattunk ugyan képeket a munkálatokról, talán rövidebb werkeket, de egy részletes dokumentumfilmet még akár a moziban is el lehetne adni. Főleg, hogy a Gravitáció jó eséllyel a filmkészítők előtt is egy új világot nyitott meg.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Gravitáció (Gravity)
színes, feliratos, amerikai sci-fi, 90 perc, 2013
12 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: Alfonso Cuarón
forgatókönyvíró: Alfonso Cuarón, Jonás Cuarón
operatőr: Emmanuel Lubezki
producer: Alfonso Cuarón, David Heyman

szereplők:
Sandra Bullock (Dr. Ryan Stone)
George Clooney (Matt Kowalsky)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kaknub12 #35
    Egyet értek azzal, hogy gyönyörű a film 3D-ben, nekem is megütötte a mércét. Talán ez volt az egyik legjobb 3D amit láttam eddig.

    Megértem az űrhajós szakmától való eltántorodást, engem is lehangolt kissé...
  • Kaknub12 #34
    Szerintem a film sztorija nem az a hú de izgalmas. Érdekes, természetesen izgatott voltam, hogy mi lesz a "hőseinkkel". Másodjára valószínűleg nem lesz izgatott az ember a film megnézésénél. A látvány miatt érdemes megnézni a filmet 3D-ben, de 3D nélkül is szép látványt nyújt.

    Nekem egyszer nézős, látványos és érdekes film.

  • NEXUS6 #33
    Egyetértek, nem dokumentum film volt ez, bár pl Clooney-től nem állnak messze a valós sztorikon alapuló történetek. Pl Kecskebűvölők.XD

    Amúgy meg sokkal inkább szólt a magányról, arról, hogy egy sok veszteséget átélt ember már esetleg nehezebben gyűjt össze magában elég kurázsit ahhoz, hogy továbbvigye és az sem olyan lendületes, mint amikor Rambó felszívja az arcot.
    Na ezekben a lelki dolgokban nagyon is precíz volt a film.

    És ez a lényeg!
    (Nem pedig, hogy valós csillagképek szerepeltek-e hátterül, vagy csak egy véletlenszerűen generált ponthalmaz!?)
  • debut12 #32
    Sztem ez csak egy popcorn múvi aminek a szórakoztatás a lényege, és nem pedig a Discoveryre vagy NatGeora készült tudományos film, innentől kezdve pedig sztem kicsit elrugaszkodhat a valóságtól!
  • Vol Jin #31
    Azért gondolkodtam a témán. Ha Glomey 20 méterrel alacsonyabban volt, azaz a Földhöz közelebb, akkor a 20 méterrel alacsonyabb pályán már más a keringési idő. A 200 Km-en 20 m az egy tízezrelék.

    T=2PI*gyök((r'3/(GM))

    Tehát az elliptikus pálya nagytengelyének másfeledik hatványával arányos. Bár kérdés, hogy mennyire vehetjük pontszerűnek az egészet. Nem feltétlenül helytálló, hogy ott kellett maradnia.
  • koschwarz #30
    akkor nézd meg a boratot. ha attól nem érzed magad kellemetlenül, akkor semmitől. :D
  • Macropus Rufus #29
    akkor nézd meg a Torrentét :)))
    én éreztem kellemetlenűl magam amiért a csávó úgy viselkedett az apjával ahhogy.
  • Macropus Rufus #28
    a pontosság kedvéért: egy állat torkában volt és az állat volt a barlangban.
    A barlang nem zárható volt, az volt az állat szája. A többi stimmel.

    Viszont egy kis kötekedés: a SzárWársz mese. Imsétlem MESE. A Gravitáció meg tudományos fantasztikum kategória és igen is elvárható, hogy legalább alapvető fizikai ismeretei legyenek a rendezőnek a zero gés környezezről.
  • Deus Ex #27
    #7, #17: a Mr. Goodlookingot mozgató erőt Plot Device erőnek nevezik. Én sem így oldottam volna meg.

    Innentől spoileres.

    Egyfelől, nekem sem tetszett az égi mechanika törvényszerűségeinek folytatólagos meghágása és az űreszközök irreális működése, a magától deorbitálódó kínai űrállomással és a vicces leszállással bezárólag. Másrészről, ez nem ismeretterjesztő vagy pláne, oktató film volt, hanem valami dráma féleség, amely témaválasztásának köszönhetően láthattunk a moziban egy csomó, valóságban is létező űreszközt, eljárást, módszert, s a mai világban talán ilyen fokban megidézett realitásért is hálás lehet a mozinéző.

    Szóval a Gravity szép, és mostanában előforduló átlag filmekhez képest jó is, de összességében pl. az Űrcowboyok jobban tetszett.
  • wolruf #26
    Igen, valahogy így gondolom én is. De hogy jót is írjak a filmről. Nagyon, de nagyon tetszett az orosz űrhajók látványa, az, hogy láthattuk a kezelését (még ha nem is biztosan így működnek), valamint a látvány. Igen, ezek nekem is tetszettek. Csak picit többet vártam, mint egy IMAX/4Dx demó mozi :)