Berta Sándor

Zsúfolásig vannak a raktárak NAND-chipekkel

Az SSD-k és a memóriakártyák a közeljövőben aligha fognak kifogyni a boltokból.

A NAND flashmemóriákat gyártó cégek a harmadik negyedévben 15 százalékkal több bevételre tettek szert, az összeg elérte a 18,8 milliárd dollárt. Ennek oka a számítógép-központok és az okostelefonok területén jelentkező nagyobb kereslet volt. A vállalatok 11 százalékkal több NAND flashmemória-chipet szállítottak ki és azok átlagára is 4 százalékkal emelkedett. A memóriák terén tehát szó sincs hiányról, sőt, a TrendForce a legújabb elemzésében azt taglalta, hogy a raktárakat gyakorlatilag elárasztották a NAND flashmemória-chipek, így semmi sem akadályozza az SSD-k és a memóriakártyák gyártását.

A szakemberek rámutattak, hogy bár az OEM-gyártók esetében visszaestek a megrendelések, de a szervercentrumok és az okostelefonok készítői részéről nőttek. A gyártók "beraktároztak" a szükséges termékekből, így az Intel is a Sapphire Rapids processzorcsaládjához, valamint a KIOXIA és a Samsung is az SSD-ihez. Szintén raktározásra használták a júliustól szeptemberig tartó időszakot az okostelefon-gyártók, például az Apple az iPhone 13-mal és a Google a Pixel 6-tal kapcsolatban.

A NAND flashmemóriák területén továbbra is a Samsung a vezető gyártó, a piaci részesedése 34,5 százalék. A második a KIOXIA, a harmadik az SK Hynix, a negyedik a Western Digital, az ötödik a Micron, míg a hatodik az Intel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • flashpointer2 #5
    egy eve a legolcsobb vallalhato (Crucial) 1 teras nvme SSD 110 euro volt, most ugyanabbol a 2 Teras 130
  • Caro #4
    AMD-ről :D
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Core i3-10100F 32.000Ft.
    4mag 8szál, nem is olyan régi i7-es processzorok teljesítményét hozza is.

    Miről is beszélünk?
  • Caro #2
    Jó lenne ha procit is gyártanának, mert szánalmas a felhozatal, főleg a belépő szinten. 100000 Ft alatt nincs értelmes processzor.
  • robicarlos6 #1
    Az biztos. Meg az is hogy az SSD árak mint a beton annyira stabil..jó volna csökkenteni az árakat