SG.hu

Fejlesztik a légszennyezettségi mérőhálózatot

A Vidékfejlesztési Minisztérium gondoskodik a lakosság tájékoztatását szolgáló, a szmogriadó rendelkezéseit megalapozó levegőminőségi adatok biztosításáról.

Közleményük szerint a hazai légszennyezettségi mérőhálózat fejlesztése érdekében összesen 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást vásárol. Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás folyamatban van. A svájci hozzájárulással megvalósuló 1,4 milliárd forintos fejlesztés révén az eddig nem mért városok és kistérségek levegőminőségét is tudják ellenőrizni. A programmal kapcsolatos információk megtalálhatók a www.svajcalevegoert.hu oldalon.

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) adatai szerint novemberben már előfordult a riasztási küszöbértéket meghaladó kisméretű szálló por/részecske (PM10) szennyezettség, de szerencsére egy napnál nem tartott tovább. A téli időszakban megnövekvő kibocsátások, a közlekedés mellett a lakossági szilárd tüzelés hozzájárulása, valamint a kedvezőtlen meteorológiai helyzetek gyakoribb előfordulása miatt számítani lehet szmoghelyzetek kialakulására. Azokon a településeken, ahol ezzel számolni kell, a veszélyhelyzet elkerüléséhez és tartósságának csökkentéhez szmogriadó tervet kell kidolgozni és végrehajtani, mely a tájékoztatásról és a riasztásról is rendelkezik. A szmogriadó terveket a helyi önkormányzatok, illetve a főváros közgyűlése fogadja el önkormányzati rendelet formájában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!