MTI

Elektronikai hulladékot hasznosító üzem épül Karcagon

Kiszolgált hűtőgépeket és elektronikai hulladékokat hasznosító üzemet építenek a kormányzat által nyújtott kiemelt támogatással Karcagon, az ipari parkban - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a nagykun városban pénteken, a sajtótájékoztatóval egybekötött projektindító rendezvényen.

Fazekas Sándor elmondta: a 3,6 milliárd forintos beruházás 170 embernek teremt munkahelyet. Emlékeztetett: az Európai Unió országai között két éve megállapodás született arról, hogy 2016-tól 65 százalékra kell növelni az összegyűjtött és feldolgozott elektronikai hulladékok arányát. "Ez hazánkban is a kapacitás növelését követeli meg, a karcagi beruházás ennek jegyében készül el" - tette hozzá a politikus.

Molnár Zoltán, az Elektronikai Hulladékhasznosító Kft. ügyvezető igazgatója közölte: a cég piacra lépésével elsődleges cél, hogy a hulladékok legmagasabb környezetvédelmi és minőségi szintű hasznosítása valósuljon meg. A beruházás további célja a környezetvédelmi iparban működő térségbeli vállalkozások segítése. Az évi 22 ezer tonna kapacitású üzembe 1,2 milliárd forint értékben telepítenek berendezéseket. A zárt rendszerű német technológiában ugyanazon gépsor képes feldolgozni az elhasználódott hűtőgépeket, illetve az elektronikai hulladékot.

A hűtőgép feldolgozása például úgy történik, hogy először az önmagában is eladható motort távolítják el belőle, illetve leeresztik a rendszerben lévő gáz jelentős részét. Ezután a hűtőgépet egy láncos törőn vezetik át, ennek során szétbontják fém részekre és szigetelőhabra. A szigetelőhabot teljesen mentesítik a gáztól, az így kapott habgranulátum pedig jól értékesíthető. Az üzem a feldolgozás közben összegyűjtött veszélyes gázok megsemmisítéséről is gondoskodik. A beruházás várhatóan az év végére készül el. Az üzem építése mellett országos begyűjtőhálózatot szerveznek a lakosság, az önkormányzatok és a kereskedelmi üzletláncok körében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!