MTI

Jogsértő a dorogi légszennyezésmérés szüneteltetése

Az ombudsman szerint az egészséges környezethez, valamint a közérdekű adatok hozzáféréséhez való jogot sérti, ha az állam megszünteti vagy szünetelteti a mintavételt a légszennyezés mérését végző hálózatrendszer egyes pontjain, és ezzel elmulasztja a naprakész tájékoztatást.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében azt írta, Szabó Máté ombudsman a kormánytól a dorogi mérőállomás működtetésének támogatását kérte. A hivatal emlékeztetett arra, egy panaszos fordult hozzájuk azzal, hogy az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat dorogi automata mérőállomásának adatai egy éve nem frissülnek. Szabó Máté a Vidékfejlesztési Minisztériumtól azt a tájékoztatást kapta, hogy műszaki okok miatt szünetel az adatszolgáltatás, az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pedig azt közölte, hogy a leállásnak pénzügyi okai vannak.

Az ombudsman arra hívta fel a figyelmet, hogy az államnak "az egészséges környezethez való jogból fakadó intézményvédelmi kötelezettsége szerint" gondoskodnia kell a légszennyezettséget vizsgáló hálózat működtetéséről. Ez - mint írta - szükségképpen együtt jár a berendezések karbantartásával, javításával, esetenként cseréjével, ami akár hosszabb ideig tartó leálláshoz is vezethet. Egy mérőállomás működésének csaknem másfél éves szünetelése azonban nem fogadható el, ráadásul a működés újraindításának időpontja bizonytalan - tette hozzá.

Szabó Máté szerint a dorogi térségben jelenleg is folyó számottevő ipari tevékenység miatt - az elmúlt évek pozitív változásai ellenére - indokolt a levegőminőség alakulásának folyamatos nyomon követése, ezért is kérte a kormány intézkedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #1
    Diszkréten kimaradt a tájékoztatásból a Dorogi szemétégető működése és ebből kifolyólag annak leállításának azonnali elrendelése! Ez a gyalázat nem lehet véletlen mert egyébként bérégetést is végeznek, nemcsak hazánkban keletkezett veszélyes hulladékot égetnek, hanem a világ bármely országából ideszállított mocskot elégetik jó pénzért nem törődve a környék lakosságának egészséghez való jogával! A harangok azonnali félrekongatására lenne szükség sürgősen! Dorogon él az országban a légúti megbetegedésben szenvedő emberek 98%-a!