Berta Sándor

Új beszállítókkal erősít az Apple

A kaliforniai konszern számos új partnercéggel kötött megállapodást, hogy így biztosítsa az okostelefonjai és a tábla PC-i zökkenőmentes szállítását. Erről tájékoztatták bennfentesek a The Wall Street Journal amerikai gazdasági napilapot.

Az Apple célja a lépéssel a vásárlói igények kielégítésének biztosítása. A legfontosabb új partner a Wistron Corporation lehet, amely az idén a Hon Hai és a Pegatron mellett bekapcsolódik az iPhone 5C gyártásába. A Wistron Corporation többek között a Blackberry és a Nokia készülékeit készíti. Emellett az Apple meg akarja bízni a szintén tajvani Compal Communications vállalatot azzal, hogy a jövő évtől végezze el az iPad Mini táblagépek összeszerelését. A döntések hátterében az áll, hogy az Apple legfontosabb beszállítójának számító Hon Hai Precision Industry (Foxconn), így teljesen az iPhone 5S gyártására összpontosíthat, másrészt a tajvani partnert az elmúlt években számos támadás érte a munkahelyi körülmények miatt. Mindezek komoly problémát jelentenek az amerikai vállalatnak, és tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy legutóbb a termékek minőségével kapcsolatos vita zajlott a két fél között. Alvin Kwock, a J.P. Morgan elemzője arról számolt be, hogy az iPhone 5 készülékek túl magas visszaadási kvótája feszültséget generált, mert a cégek nem tudták eldönteni ki viselje a javítási költségeket.


Az Apple eddig nem kommentálta a kiszivárgott információkat. A Hon Hai egyik menedzsere ugyanakkor azt mondta: Terry Gou, a társaság elnöke nem hajlandó csökkenteni a szerződéses árakat azért, hogy több megbízást kapjon az amerikai vállalattól. Ugyanakkor azzal is tisztában vannak, hogy kockázatos a hatalmas gyártási kapacitást egyetlen ügyfél megrendeléseire építeni és ezért a gyártókapacitás bővítésekor óvatosak. Ez utóbbi érthető, hiszen jelenleg a Foxconn bevételeinek 40 százaléka ebből a partneri együttműködésből származik. A menedzser hozzátette: az Apple azért növelte ebben a negyedévben az iPhone 5S-sel kapcsolatos megrendeléseit, mert a vártnál jobban nőtt a kereslet a termékek iránt. A gyártókapacitás bővítése ugyanakkor időbe telik és az Apple nem talál olyan partnereket, akik azonnal növelni tudnák a termelést. Elemzők szerint az Apple lépése ésszerű, hiszen csak így tud versenyképes lenni a konkurenseivel a mobil piacon. A Samsung, a Google és a többi vetélytárs jelentette konkurencia egyre nagyobb.

A Compal, amely a Lenovo számára táblákat, míg a Nokia és a Sony számára okostelefonokat készít, szintén szeretne megrendeléseket nyerni a kaliforniai cégtől, s ezért már felkészítette az egyik kínai üzemét az iPhone készülékek jövő évtől kezdődő gyártására. A beszállító azt reméli, hogy sikerül intenzívebb kooperációt kialakítania az Apple-lel, de az amerikaiak eddig még nem éltek a lehetőséggel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!