Berta Sándor

Finnországban fektet be a Google

Az amerikai társaság a következő években összesen 450 millió euróért akarja kiépíteni a finnországi infrastruktúráját. A társaság eddig 350 millió dollárt fektetett be az észak-európai országban.

A Google 2011 szeptemberében nyitotta meg új európai szerverközpontját, ami Finnország délkeleti részén lévő Hamina kikötőváros egykori papírgyárában található. Az óriáscég azért választotta Finnországot, mivel a hűvös klíma és a tengervíz kiválóan felhasználható a számítógépek hűtésére. A projektre a Google összesen 273 millió dollárt költött. Az embereknek hűvös, a szervereknek viszont kedvező klíma okán az amerikai vállalat újabb beruházásokra készül Finnországban. A foglalkoztatottak számát folyamatosan növelnék, jelenleg 125 szakember dolgozik a szerverközpontban.


Jyrki Katainen finn miniszterelnök üdvözölte a bejelentést, ami az egyik legnagyobb közvetlen külföldi befektetés lehet az észak-európai államban. "Kiváló oktatási rendszerünk van, ennek köszönhetően Finnország erőssége abban rejlik, hogy kreatív megoldásokat képes találni a globális kihívásokra" - hangsúlyozta a miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: a kabinet azt tervezi, hogy csökkenti az adatközpontoknak szállított áramra vonatkozó adókulcsot, hogy így segítsék elő a beruházásokat. Ehhez a lépéshez azonban még szükség lesz az Európai Bizottság engedélyére.

Nem csupán a Google fedezte fel magának Finnországot. A Yandex nevű orosz keresőcég júliusban kezdte el felépíteni az új mantsalai szerverközpontját és a Microsoft is bejelentette, hogy több mint 250 millió dollárért ott akarja létrehozni egyik új adatcentrumát. A számítási felhőtechnológia terjedésével a következő években ez a beruházási folyamat tovább erősödhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #2
    Szerintem meg segítenek a globális felmelegedésben erre akart gondolni.
  • SupraMKIII #1
    Kisgonosz:
    "Finnország erőssége abban rejlik, hogy kreatív megoldásokat képes találni a globális kihívásokra"

    Ezek szerint már csak napok kérdése, és meglesz a globális felmelegedés ellenszere? :-) (Sőt, jövöre az "élet, a világmindenség meg minden" is ki fog derülni) :-))))