Berta Sándor

Finnországban építették fel a Google legújabb szerverközpontját

Megnyitotta új európai szerverközpontját az amerikai óriáscég. A Google azért választotta Finnországot, mivel a hűvös klíma és a tengervíz kiválóan felhasználható a számítógépek hűtésére.

A szerverközpontot a Finnország délkeleti részén található kikötővárosban, Haminában, egy egykori papírgyárban építették fel. A Yleisradio finn közszolgálati rádió tudósításából kiderült, hogy a hivatalos megnyitón részt vett Jyri Häkämies finn gazdasági miniszter is. A létesítményben a tervek szerint 50 szakember fog dolgozni. Ez töredéke az egykori papírgyár dolgozói létszámának, ami 2008 elején még 450 személyt tett ki. Az amerikai társaság 2009 elején 40 millió euróért vásárolta meg az üzemet.


A The Wall Street Journal cikkében kiemelte, hogy a társaság összesen 273 millió dollárt költött a projektre, ez az összeg tartalmazza a 40 millió eurós vételárat is. Az óriáscég nem véletlenül választotta az új európai szerverközpontja helyszínéül az egykori papírgyárat és Hamina városát, az elképzelések szerint ugyanis a tengervíz felhasználásával hűtik majd a számítógépeket. "Egy számítógépközpont építésekor nagyon sok költségszempontot kell figyelembe venni. Ezek közé tartozik a földterület megvásárlása, az épület felépítésével kapcsolatos kiadások és a szerverek beszerzésének költsége. Az elmúlt években azonban a legfontosabb szemponttá a szerverek hűtésének költsége vált" - nyilatkozta Al Verney, a Google szóvivője.


Hamina körzetében a tengervíz rendkívül hideg és a levegő hőmérséklete is alacsony, mindez felkeltette a Google érdeklődését. A társaság már ki is dolgozott egy megoldást, amelynek keretében a tengervizet a meglévő vízvezetékeken keresztül beszivattyúzták a papírgyárba. "Elhatároztuk, hogy annyi épületet és infrastruktúrát fogunk újrahasznosítani, amennyit csak lehetséges. A meglévő vízvezetéket éppen ezért kiválóan tudtuk használni" - tette hozzá Verney.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lapaleves #11
    szerintem a matekod nem stimmel. ha 1 egység a számítási energia, és 1 egység az átlagos hűtés energia, akkor ezzel összesen 1 egységnél tartanak. és itt nagylelkűen 1:1 veszem az 50 ember fűtését a szivattyúkkal, amik sokszor annyi tengervizet mozgatnak, mint amennyi alapvetően hűt.

    ha a számítás 1 egységének csak felét forgatnák vissza hőcserével fűtésre, akkor 0,5-nél tartanának 1 helyett.

    a "...vannak, csak olcsóbban" rész persze stimmel.
  • kvp #10
    Arrol van szo, hogy kell oda egy adatkozpont (helyileg europahoz kozel, olcso adokkal es olcso szelessavval). Penzbe kerul a gepek mukodtetese, es kb. meg egyszer annyiba a hutesuk. A cikkben leirt megoldas ket dologra kepes: egyreszt olcson huti a gepeket, masreszt telen olcson futi az irodakat, nyaron meg ingyen huti oket (sideeffect). Ezzel az energiakoltseguk kb. a fele megsporolhato. Mivel egy hocserelos energitermelesi/visszanyeresi rendszer is kb. 50%-os hatasfoku, igy nagyjabol ugyanott vannak, csak olcsobban.

    Ennel mar csak az lenne jobb, ha vizieromu melle raktak volna az adatkozpontot, ahol termelnek aramot is hozza, majd a vizzel gravitacios uton (szivattyuk nelkul) hutik a rendszert, amivel telen futenek is az irodakban. Egy ilyen adatkozpontjuk mar van egy a nyugati parton, meg el is adjak a folos aramot... :-)
  • zpe #9
    Baromsag az egesz, csak azert mentek oda, hogy a Nokiatol lenyuljak a Meego-t .
    Flame
    Rosszul inditottam az Ubuntu live cd-t
  • pakeszke #8
    a most efficient alatt azt ertettek, hogy nem kell hutogep alapu, hanem hogy csak kiszedik a tengervizet
    amit te mondasz, hogy visszahutik a vizet arra a "minimize environmental impact" -et mond

    amugy elkepzelem, hogy egy akkora viztomeget felmelegit ez a szerverterem... ha 10 paksot beleraknak talan fel fokkal felmenne...
  • lapaleves #7
    mekkora bullshit már ez a "most efficient". persze felmelegítik a vizet az meg magától visszahűl mire visszaengedik, nem? összekeverik, hogy kevésbé legyen meleg. a hőmennyiség ugyanannyi marad. ennyit az angol tudással kérkedésről.

    ha semmire nem használják a meleget, az a legnagyobb létező pazarlás pont. még akkor is, ha reciklált papírgyárban csinálják ezt a hülyeséget.

    mégegyszer: bullshit.
  • Alien69 #6
    Ja, bocsi, én meg MINDENT elhiszek. Me "véletlenül" és "kicsit" melegebb lesz AZ a víz, vagy csak az is elég, ha STABIL állandó hőmérsékleten nyomják vissza. Csak olyat nem tud a TERMÉSZET. Persze tuti lesz olyan élőlény, ami szeretni fogja az állandó hőmérsékletű vizet.
  • Rapid81 #5
    A videóban mondja az ürge, hogy a hűtővízként használt vizet visszahűlve tolják vissza a tengerbe. Ja, az angol tudás már nem dívik? :)
  • Alien69 #4
    ? pl felmelegíti a sarkkört közvetlenül?
  • Andr0 #3
    hát Google elég sok energiát használ, nem is csoda hogy próbálja leszorítani az energia költségeit, és ezzel még a környezetnek is jót tesz.
  • FoodLFG #2
    Arra nem fordulnak elő kisebb cunamik ? Nehogy elvigye itt nekem a tenger az adataimat. :D