Berta Sándor

A Foxconn európai gyáraiban is rosszak a munkakörülmények

Csehországban, Pardubice városában a tajvani gyártó a Hewlett-Packard számára készít konfigurációkat. A munkakörülmények alig különböznek az Ázsiában tapasztaltaktól.

A gyártósorok mellett vietnami, mongol és bolgár nők és férfiak dolgoznak 12 órás műszakokban, még éjjel is. A fizetés - ha minden jól alakul a számukra - 500 euró havonta, ugyanakkor rendkívüli teljesítménykényszer van rajtuk. A cikk egy dolgozót hoz fel példaként; Duyen 65 éves és már hét éve dolgozik a Foxconn pardubicei üzemében. Naponta 8-10 órán keresztül csomagol PC-ket. Hivatalosan nem a tajvani óriáscég, hanem egy helyi alvállalkozó alkalmazottja. A Hotel Harmony nevű szállón helyezték el három másik vietnami társával, együtt osztoznak egy 32 négyzetméteres apartmanon. A gyerekeit és az unokáit évente egyszer látja. A férfi elmondta, hogy addig akar dolgozni, amíg bír. A Foxconn képviselői és az alvállalkozó egyaránt jók hozzá, de idén kevesebb volt a munka, mint tavaly. Volt, hogy egy teljes hétig nem kellett dolgozniuk, ami edig nem jó hír, hiszen előfordulhat, hogy a cégnek nem lesz rá szüksége.

A Foxconn csak ílyen feltételekkel tud az Európai Unió területén nyereségesen kézzel összeszerelt számítógépeket gyártani. Miután a helyiek nem hajlandók 500 euróért dolgozni, ezért importálják a munkásokat, elsősorban Bulgáriából, de Mongóliából és Vietnamból is. Őket nem rémiszti el a vak engedelmesség szükségessége, a rendkívüli rugalmasság és az állandó teljesítménynövelés iránti követelmény. Ezek az emberek kiszolgáltatottak, az otthonuktól több ezer kilométerre vállalnak munkát mert szükségük van a pénzre, de nem beszélnek csehül, alig ismerik a jogaikat, ügyeik elintézéshez tolmácsokra van szükségük. Sokan közülük évekig vannak távol a családjuktól és ha elveszítik a munkahelyüket azonnal el kell hagyniuk Csehországot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • zola2000 #9
  Zalaegerszeg, flextronics: 68ezer forintért +8000 ebédjegy is dolgoznak az operátorok.

  közmunkában meg fizetnek 40ezret, ez Magyarország.
 • chuky123 #8
  Itthon még ennyit se kapnának.
 • AgentKis #7
  "Őket nem rémiszti el a vak engedelmesség szükségessége, a rendkívüli rugalmasság és az állandó teljesítménynövelés iránti követelmény." Ahogyan a legtöbb jelzáloghiteles apukát sem.
 • AgentKis #6
  Meg hogy könnyebb legyen vámot/adót csalni.
 • asszongyahogy #5
  Jah egyébként ez sem gyár, csak felpolírozzák meg átcsomagolják a kínai szart, hogy aztán ráírhassák hogy Made in EU.
 • asszongyahogy #4
  Nálunk fele ennyiért is dolgoztathatnának :DDD Ostobák.
 • Ferrer #3
  Mert nem így van, nálunk már nincsenek gyárak
 • CybeRick #2
  Ezt kb. úgy írták, mintha nálunk nem így lenne a legtöbb multinál... Ja, és itthon nincs meg az 500€ sem.
 • enyac #1
  A fehér ember hülyesége... Mert ugye mindenki 5 ezerért akar DVD-lejátszót, de ha megvenné 8 ezerért, akkor munkája is lenne, amiből meg tudná venni... Modern rabszolgaság a saját hibánkból. Mert engedjük.