Szekeres Viktor

Golden Globe beintett az Oscarnak

A sokáig az Oscar előszobájaként emlegetett Golden Globe jól beintett a nagy testvérnek, hisz olyan film nyerte a fő díjat, amelynek nincs Oscar-esélye.

Láttad a Homeland című sorozatot?
  • Igen. Nagyon jó.
  • Ja, de semmi extra.
  • Még nem, de érdekel.
  • Nem láttam és nem is izgat.
Magyar idő szerint ma hajnalban rendezték meg hetvenedik alkalommal a Golden Globe-gálát, melyen azokat a díjakat adtak át filmes és tévés kategóriákban, amiket a Hollywood Foreign Press 80-90 munkatársa ítélt oda az arra érdemeseknek. Az Amerikában dolgozó külföldi újságírókat tömörítő, magát elitnek tartó szervezet díjait szokás az Oscar előszobájának is nevezni, de az elmúlt években bebizonyosodott, hogy a Golden Globe-siker inkább azt jelzi előre, hogy ki nem fog Oscart kapni. (Persze kivételek akadtak.)


Gondolhattuk, hogy mindez azért történik, mert az újságírók nincsenek annyira képben, mint a több ezer színészt, rendezőt, operatőrt és egyéb filmest összefogó filmakadémia, de a mostani díjátadó eredményeiből akár arra is következtethetnénk, hogy a szervezet inkább oda akar szúrni az Oscarnak, hiszen több kategóriában is olyan filmes vagy film győzedelmeskedett, melynek a legnevesebb filmes díjátadón csak minimális esélye van.

Erre az egyik legjobb példa Az Argo-akció, s az, hogy Ben Affleck filmje nem csak a legjobb drámának járó elismerést vihette haza, hanem a legjobb rendezőt megilletőt is. S bár papíron Az Argo-akció még az Oscaron is lehet a legjobb film (bár erre minimális az esély), Affleck biztosan nem lesz a legjobb rendező, hiszen még jelölést sem kapott. (Ez pedig az álmoskönyv szerint nem jelent semmi jót a film esélyeire nézve, hiszen elég régen fordult elő, hogy olyan film lett a legjobb az Oscaron, melynek rendezője még csak nominációt sem kapott.)

Hasonló a helyzet a női főszereplők között győző Jessica Chastainnel, akinek filmjét, a Zero Dark Thirty-t kvázi elfelejtette az amerikai filmes akadémia, köszönhetően az ellene fellépők negatív propagandájának, hiszen előbb politikusok, pár napja pedig már színészek is kikeltek egyes jelenetei ellen. Ez pedig jelentheti azt is, hogy a továbbiakban az Oscar odaítélői már a pár jelöltről sem vesznek tudomást, így Chastain egy Golden Globe-bal vigasztalódhatott. Ugyancsak nem túl Oscar-kompatibilis Quentin Tarantino, aki idén megkapta ötödik jelölését is, de nem valószínű, hogy a Ponyvaregény után nyerne egy újabb Oscart a Django elszabadul szkriptjével.)


Megnézed Az Argo-ackiót?
  • LOL, már láttam.
  • Igen, tervezem.
  • Nem, nem érdekel.
Persze akadnak olyan kategóriák is, amelyek végeredményével a Hollywood Foreign Press is az Oscar-díjra akart rímelni - vagy csak egyszerűen voltak olyan színészek, akikről elképzelni sem lehet, hogy a vert mezőnyben végezzenek. Ilyen például a Lincoln főszerepéért jelölt Daniel Day-Lewis, aki a Golden Globe után jó eséllyel az Oscart is haza fogja vinni. De még talán nála is biztosabb esélyes a győzelemre Anne Hathaway, A nyomorultakból - győzött is ma hajnalban.

A drámák között tehát, ha lehet ilyen mondani, Az Argo-akció "tarolt", míg a komédia/musical kategóriában a három díjat is elvivő A nyomorultak. A Tina Fey és Amy Poehler által vezetett gálán a tévésorozatokat is díjazták, itt a drámák között a Homeland kapta a legtöbb elismerést, a komédiáknál a Csajok, míg a tévéfilmek és minisorozatok között a Versenyben az elnökségért.

A 69. Golden Globe díjazottjai:

Dráma: Az Argo-akció
Komédia/musical: A nyomorultak
Idegen nyelvű film: Szerelem
Animációs film: Merida, a bátor
Rendező: Ben Affleck (Az Argo-akció)
Férfi főszereplő (dráma): Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Férfi főszereplő (musical/komédia): Hugh Jackman (A nyomorultak)
Női főszereplő (dráma): Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Női főszereplő (komédia/vígjáték): Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Férfi mellékszereplő: Christoph Waltz (Django elszabadul)
Női mellékszereplő: Anne Hathaway (A nyomorultak)
Forgatókönyv: Quentin Tarantino (Django elszabadul)
Filmzene: Mychael Danna (Pi élete)
Betétdal: Adele (007 - Skyfall)

Drámai sorozat: Homeland
Komikus sorozat: Csajok
Minisorozat/Tévéfilm: Versenyben az elnökségért
Férfi főszereplő (dráma): Damian Lewis (Homeland)
Férfi főszereplő (komédia): Don Cheadle (Gátlástalanok)
Férfi főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Kevin Costner (A Hatfield-McCoy viszály)
Női főszereplő (dráma): Claire Danes (Homeland)
Női főszereplő (komédia): Lena Dunham (Csajok)
Női főszereplő (minisorozat/tévéfilm): Julianne Moore (Versenyben az elnökségért)
Férfi mellékszereplő: Ed Harris (Versenyben az elnökségért)
Női mellékszereplő: Maggie Smith (Downton Abbey)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #21
    Hagytam már ott régen mozi előadást, átmentünk szembe a fagyizóba az izgalmasabb volt.
  • Zombee #20
    Azért szegről-végről mégiscsak amerikai díjakról van szó... a legjobb külföldi film díja csak később került be.
  • Shiloh #19
    Szerinted nem tehette meg?? Olyan nehéz elképzelni hogy valaki feláll a moziban és kimegy? Én már megtettem, és valószínűleg más is. Te érdemelsz egy nagy gratulációt.
  • Atyuska #18
    "Az Argo-t ellenben nem bírtam végignézni, annyira vontatott és unalmas volt. Pedig, ha valaki falja a CIA regényeket, akkor az én vagyok."
    - Gondolom feláltál a moziban, s kimentél film közben.. :-)
    Gratulálok a kamerás warezolós véleményedhez!
  • zola2000 #17
    "...Amerikában dolgozó külföldi újságírókat tömörítő..."

    gondolom itt csak európaiak vannak, különben olyan filmeket is várnék a díjazottak között, mint a terumae romae, umizaru 4, esetleg red cliff 2, vagy az animációs filmek között a From Up On Poppy Hill ha tényleg globe lenne, és nem amerikai háziverseny.
  • zetortraktor #16
    Saját gondolat nem megy?
  • Tower Guard #15
    Az utolsó mondattal a díjakat megszavazókra gondoltam, mielőtt félreértés történne.
  • Tower Guard #14
    Utálom a musicalt, igy számomra nem egy jó film a Nyomorultak (mellesleg a története NULLA, a kivitelezés és a többi az szép, de az nálam nem elég). Pi az ami végülis érdekes, de én inkább a felhőatlasz mellett szavaztam volna, ha választani kell, Djangoról valóban fogalmam sem volt Az Argo akció meg egy akciómentes film...
    Akkor is át lehetne tekinteni az egész évet nem csak az év utolsó filmjeit.
    De én több időt nem pazarlok erre és lezártam.
    Ami tetszik meg érdekel azt megnézem, a nagy okosok meg döntsenek maguk között, hogy ki milyen dijat érdemel...
  • WoodrowWilson #13
    Egyrészt van olyan, amit korábban mutattak be (azok között meg főleg, amik nem a legfontosabb kategóriákban indulnak), másrészt ez ilyen, aki tudatosan Oscarra pályázik, az év végén vagy januárban mutatja be a filmjét.
    A felsoroltak közül a Messzi dél vadjai meg a Szerelem az, amiről nem volt nem nehéz nem hallani, a Zero Dark Thirty meg a Napos oldal csak úgy maradhatott ki nálad, hogy nem követed a filmes híreket.
    A legjobb filmre jelöltek közül felsoroltál 4-et, állításodat bizonyítandó, miszerint névtelen, semmitmondó filmek, amikről alig lehetett hallani. A nagyobb részt nagyvonalúan elintézted egy stb.-vel, lássuk mik ezek: Argo, Django, Nyomorultak, Pi élete, Lincoln. Valóban, névtelen, semmitmondó filmek... nem.
  • Tower Guard #12
    De az egészhez csak ennyit fűznék még hozzá! :)
    HollywoodNewsAgency