Szekeres Viktor

Kihirdették az idei Golden Globe-jelöléseket

Az Oscar-jelölések előtt idén is kiderült, hogy mely filmek esélyesek a Golden Globe-ra. Valóban ezek lennének a legjobbak?

Melyik díjátadó a hitelesebb számodra?
  • Az Oscar.
  • A Golden Globe.
Az Amerikában dolgozó külföldi bulvárújságírókat tömörítő Hollywood Foreign Press Association, azaz a HFPA ma kihirdette, hogy mely filmek, sorozatok és filmesek esélyesek az idei évre szóló Golden Globe-díjra. A nyolcvanegynéhány tagból álló egyesület szava elég jelentéktelennek tűnhet első pillantásra, azonban érthető módon remek médiatámogatást élvez, így előszeretettel nevezik a GG díjainak filmes porcióját az "Oscar előszobájának" is.


Persze aki követi az Oscar- és a Golden Globe-jelöléseket, de még inkább a díjátadók győzteseit, az pontosan tisztában van azzal, hogy nem nagyon lehet előszobázásról beszélni, hiszen a Golden Globe-ra szavazó újságírók az elmúlt években nem nagyon találták el, hogy melyik film fogja hazavinni az amerikai filmvilág legrangosabb elismerését. (Bár tavaly, amikor például a Golden Globe-os legjobb dráma díját az Utódok nyerte, a komédia kategóriában az Oscaron is sikert arató A némafilmes bizonyult a legjobbnak, ez ugyanis azon ritka évek egyike volt, amikor könnyedebb hangnemmel megáldott film zsebelte be az amerikai filmes akadémia díját.)

A Golden Globe-nak mondhatni afféle reprezentációs értéke van inkább, főleg, hogy sokszor kvázi "megvásárolják" a jelöléseket (nem színtiszta korrupcióról van szó, csak a stúdiók szeretnek a nomináló zsurnaliszták kedvében járni), valamint a jelölők is szeretnek olyan filmeket és tévésorozatokat jelölni, melyeket a tévénézők azért ismerik valamennyire. No meg olyan sztárokat, akikért a közönség bekapcsolja azon a bizonyos januári vasárnapon a készüléket. (Nemrég emlékezetes húzás volt az év egyik legrosszabb filmjeként számon tartott Az utazó, valamint két főszereplője, Angline Jolie és Johnny Depp jelölése a vígjáték kategóriában.)


Idén előzetesen mindössze annyi "galiba" történt, hogy a Paramount Pictures tegnap este kiadta a Szekatúra (Guilt Trip) új, tévés előzetesét, melyben az egyik főszereplót, Barbra Streisandot Golden Globe-jelöltként emlegetik a film kapcsán, de miután mára kiderült, hogy a színésznő mégsem kapott jelölést, a stúdió gyorsan eltávolította a videót a YouTube-ról. (Minden bizonnyal nem arról volt szó, hogy ígéretet kaptak volna Streisand jelölésére, mindössze a több verzióban elkészült trailerek közül nem a megfelelőt élesítették korábban.)

Hogy mennyire döntöttek jól az újságírók (akik természetesen nem kritikusok), azt részben mi is meg tudjuk ítélni, hiszen a jelölt filmek és tévésorozatok aktuális szezonjainak egy részét itthon is láthattuk. A nominációkat összegezve megállapíthatjuk, hogy a legnagyobb kedvenc Steven Spielberg Lincolnja volt, mely 7 jelölést is kapott, de 5-5 nyerési eséllyel Az Argo-akció Ben Afflecktől, valamint a Django elszabadul Quentin Tarantinótól is jól szerepelt. A 4 jelölést kapott filmek (Nyomorultak, Napos oldal, Zero Dark Thirty) közül itthon még egyiket sem láthattuk, viszont a 3 díjra jelöltekből (Pi élete, The Master, Lazacfogás Jemenben, Keleti nyugalom - Marigold hotel) már többet is, így azokról is lehet némi véleményünk. A HFPA által legjobbnak tartott drámai sorozatok közül a Boardwalk Empire - Gengszterkorzó és a Híradósok, míg a komédiák közül a Csajok és a Sikersorozat került már képernyőre - érdekesség, hogy mindegyik az HBO-n.


A legfontosabb kategóriák jelöltjei lejjebb olvashatóak, a többiről a Golden Globe honlapján lehet tájékozódni. A díjátadóra magyar idő szerint január 14-én, hétfő hajnalban fog sor kerülni. Itthon az HBO közvetíti élőben a gálát, melynek műsorvezetője Tina Fey és Amy Poehler lesz.

Legjobb film (dráma)

Az Argo-akció
Django elszabadul
Pi élete
Lincoln
Zero Dark Thirty

Legjobb film (komédia / musical)

Keleti nyugalom - Marigold Hotel
Nyomorultak
Holdfénykirályság
Lazacfogás Jemenben
Napos oldal

Legjobb színész (dráma)

Daniel Day Lewis - Lincoln
Richard Gere - Vágzetes hazugságok
John Hawkes - A kezelés
Joaquin Phoenix - The Master
Denzel Washington - Kényszerleszállás

Legjobb színésznő (dráma)

Jessica Chastain - Zero Dark Thirty
Marion Cotillard - Rust & Bone
Helen Mirren - Hitchcock
Naomi Watts - The Impossible
Rachel Weisz - The Deep Blue Sea

Legjobb színész (komédia / musical)

Jack Black - Börni, az eszelős temetős
Bradley Cooper - Napos oldal
Hugh Jackman - Nyomorultak
Ewan McGregor - Lazacfogás Jemenben
Bill Murray - Hyde Park on Hudson

Legjobb színésznő (komédia / musical)

Emily Blunt - Lazacfogás Jemenben
Judi Dench - Keleti kényelem - Marigold Hotel
Jennifer Lawrence - Napos oldal
Maggie Smith - Kvartett
Meryl Streep - Amit még tudni akarsz a szexről

Legjobb tévésorozat (dráma)

Totál szívás
Boardwalk Empire - Gengszterkorzó
Downton Abbey
Homeland
Híradósok

Legjobb színész (tévésorozat, dráma)

Steve Buscemi, Boardwalk Empire - Gengszterkorzó
Bryan Cranston, Totál szívás
Jeff Daniels, Híradósok
Jon Hamm, Mad Men - Reklámőrültek
Damian Lewis, Homeland

Legjobb színésznő (tévésorozat, dráma)
Connie Britton, Nashville
Glenn Close, A hatalom hálójában
Claire Danes, Homeland
Michelle Dockery, Downton Abbey
Julianna Margulies, A férjem védelmében

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Én csak azért vagyok szomorú, mert Tom Hanks-nek idén is volt egy nagyszerű alakítása, ami itt nem nagyon bukkan föl.

    Valszeg mert független, a nagy stúdiók pénze nélkül készült alkotásról van szó.
  • Ender Wiggin #3
    engem ugyan hidegen hagy, a tanyaarcú lawrence maximum annyira jó színász, mint a bulldogarcú stewart. oszkárt neki! naná.
  • Northop1997 #2
    Engem csak az érdekel, hogy Jennifer Lawrence nyerjen.
  • nessboth #1
    Szerintem borítékolható a Lincoln, hogy kapni fog