Szekeres Viktor

Kihirdették az idei Oscar-jelölteket

Csak 3 Oscar-jelölést kapott A hobbit, egyet sem Batman, míg a Lincoln 12-t, a Pi élete 11-et, a Napos oldal pedig 8-at. Viszont Tarantino nyerhet még.

Jó filmeket jelöltek Oscarra?
  • Igen, persze.
  • Nem tudom, csak keveset láttam belőlük.
  • Ezek mind gagyik.
Pár perce Emma Stone, valamint a Ted rendezője és az idei Oscar-gála leendő házigazdája, Seth MacFarlane bejelentette a 85. Oscar-díj jelöltjeit. A díjkiosztó gálát február 23-án fogják rendezni és több mint 225 "országban" közvetítik az aranyszobrok átadását. Idén nem került új kategória a kínálatba, s ismét zömében öt jelöltet találunk kategóriánként, mindössze a legjobb film címért versengők vannak többen, szám szerint 9-en (a fő kategóriás jelöltek száma nem meghatározott, csak 10-ben maximált). Pár kategóriában a hagyomány alapján, csak 3 nominált van.


Hatalmas meglepetésekre természetesen nem lehetett számítani, azonban akadnak még így is kellemesen fogadható döntések. Az elmúlt három hónapban szinte naponta került sor filmes díjak kihirdetésére és átadására kritikusok, illetve szakmai szervezetek részéről, melyekből nagyjából tudni lehetett, hogy mely filmek fognak jól szerepelni jelölések tekintetében. De a szinte mindenki által istenített osztrák Szerelem kiemelkedő teljesítménye, s jelölései a nem csak idegen nyelvű kategóriákban figyelemreméltóak, mint ahogy az is, ahogy a Napos oldal szinte mindegyik fontos kategóriában magáénak tudhat egy nominációt. (A legjobb Oscar-recept tehát a férfi és női főszereplő mellett egy férfi és egy női mellékszereplő - a Lincoln például női főszereplőt értelemszerűen nem tudott felmutatni.)

Meglepetés továbbá, hogy az Oscar-szezonon kívül bemutatott Paul Thomas Anderson-féle The Mastert nem felejtette el az Akadémia, és a Sundance-en sikert arató A messzi dél vadjai is bekerült a legjobbak közé. Negatív meglepetés és hogy az Oszama bin Ládenes Zero Dark Thirty nem kapott túl sok jelölést (5-öt) - az már kevésbé, hogy a komoly kategóriákban ezúttal szóba sem került A hobbit: Váratlan utazás. Pár nagy sztár is lemondhat az újabb elismerésről: hiába kapott sok jelölést a Django elszabadul, Leonardo DiCaprio nem lett negyedjére is jelölt, így még várnia kell az első szobrára. Mint ahogy Anthony Hopkins sem kapott jelölést a Hitchcock-ért, ami azt jelenti, hogy egy elmaszkírozott főszereplő egy életrajzi filmben sem jelent biztos Oscar-esélyt. A nagy vesztesek között még ott van az Anna Karenina, melytől mindenképp többet vártak, nem csak kiegészítő kategóriás jelenlétet, s az Életrevalóknak sem sikerült befurakodnia a legjobb idegen nyelvű filmek közé. Tom Hooper és Kathryn Bigelow pedig a rendezők közül maradt ki.


Megnézed a két legjobban szereplő filmet?
  • Csak a Lincolnt.
  • Csak a Pi életét.
  • Mindkettőt.
  • Egyiket sem.
Érdemes megemlíteni a legjobb férfi mellékszereplők kategóriáját, s nem csak azért, mert Robert De Niro 20 év után kapott jelölést, hanem azért, mert igazi all star csapat jött össze, öt olyan színész, aki már rendelkezik Oscarral. Ugyancsak érdekesség, hogy Emanuelle Riva és Quvenzhané Wallis személyében minden idők legidősebb (85) és legfiatalabb (9) Oscar-jelöltjét köszönthetjük a legjobb női főszereplők között, illetve az, hogy a legjobb jelmeztervezők között a tavalyi két Hófehérke-film egymás ellen fog versengeni. (Az pedig csak hab volt a tortán, hogy a díjakat bejelentő Seth MacFarlane is kapott egy jelölést a legjobb betétdal kategóriában.)

Íme a legfontosabb kategóriák jelöltjei, az összes többit az Oscar-díj honlapján lehet elolvasni

Legjobb film

Szerelem
Az Argo-akció
A messzi dél vadjai
Django elszabadul
A nyomorultak
Pi élete
Lincoln
Napos oldal
Zero Dark Thirty

Legjobb rendező

Michael Haneke (Szerelem)
Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai)
Ang Lee (Pi élete)
Steven Spielberg (Lincoln)
David O. Russell (Napos oldal)

Legjobb férfi főszereplő

Bradley Cooper (Napos oldal)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hugh Jackman (A nyomorultak)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Kényszerleszállás)

Legjobb női főszereplő

Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Emmanuelle Riva (Szerelem)
Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Naomi Watts (Lehetetlen)
Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai)

Legjobb férfi mellékszereplő

Alan Arkin (Az Argo-akció)
Robert De Niro (Napos oldal)
Phillip Seympour Hoffman (The Master)
Christoph Waltz (Djano elszabadul)
Tommy Lee Jones (Lincoln)

Legjobb női mellékszereplő

Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Helen Hunt (A kezelés)
Jackie Weaver (Napos oldal)
Anne Hathaway (A nyomorultak)

Legjobb idegen nyelvű film

Szerelem (Ausztria)
Kon-Tiki (Norvégia)
No (Chile)
Egy veszedelmes viszony (Dánia)
War Witch (Kanada)

Legjobb animációs film

Merida, a bátor
Frankenweenie - Ebcsont beforr
ParaNorman
Rontó Ralph
Kalózok - A kétballábas banda

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • G_ArchAngel #19
    Én a Felhő Atlaszt imádtam könyvben, ellenben képtelen vagyok végignézni. A könyvhöz képest vérgyenge és a Hobbit is folyamatos adrenalin vihart okoz hozzá képest.
    Egyszerűen abba kellene hagyni a könyvek megfilmesítését. Se a Cloud Atlas, se a Life Of Pi, se a Hobbit, se a Les Miserables nem sikerült.

    Személy szerint a Zero Dark Thirty-nek drukkolok és a főszereplőjének, Jessicanak.
  • Tower Guard #18
    "Szerelem
    Az Argo-akció
    A messzi dél vadjai
    Django elszabadul
    A nyomorultak
    Pi élete
    Lincoln
    Napos oldal
    Zero Dark Thirty"

    Ez egy vicc akart lenni???????????????
  • Molnibalage #17
    Én nem tudtam, csak véletlenül jutott a fülembe. Tiszta mázli...
  • zetortraktor #16
    Ha musicalre mész, akkor miért is csodálkozol, hogy énekelnek benne? :) Ezt előre lehetett tudni.
  • samuzsolt #15
    legjobb film: nyomorultak?

    WTF?? alig szenvedtem végig a moziban, és kb az emberek 90 %-a.. irritált, hogy 2 mondatot nem hallottam ének nélkül, rettenetesen bántotta a fülemet az erőlködés. hugh jackman pedig egyáltalán nem alakított nagyot. inkább olyan volt mint akinek mindjár kipattannak a szemgolyói az erőlködéstől.
  • Molnibalage #14
    Mert balfaszok fordítják le a címeket...
  • nlght #13
    Zero Dark Thirty - 9/10
    Az Argo-akció - 9/10
    Django elszabadul - 8/10

    Tudom ízlések és pofonok, de ezek után egy kutyaszőrszálnyit se érnek a kommentjeid a szememben... Ezek pont, hogy az átlagos filmélményt még hozzák (az amcsiknak mindent szabad következmények nélkül üzeneten túl), Tarantinonak meg ez volt az egyik legunalmasabb filmje eddig. Az argo-akcióból csak pont az akció hiányzott, lol... persze a storyban volt 2 órányi kimenjünk vagy ne menjünk töprengés, ami a végén menjünkbe torkollott :D Ha valaki álmatlanságban szenved akkor tökéletes választék, hogy reggel frissen ébredjen.
  • Molnibalage #12
    A Hobbit egy tisztes iparosmunka, semmi több. Az a film semmiféle díjat nem érdekel. Elképesztően vontatott film, egy örökkévalóságnak éreztem a ~3 órát. A Felhőatlasz egészen más élményt nyújtott, és akkor még finoman fogalmaztam.

    Valahol röhejes, hogy állandóan történelmi filemket meg még remakeket is díjaznak csak azért mert musical. Csodás. Egy teljesen egyedi alkotást nem is jelölnek. Ha nem smink, akkor minimum vágán vagy frogatókönyv Oscar a minimum, de az én szemszögemből még az is sértés, hogy a legjobb film kategóriában sem jelölték.

    Egyszerűen hatalmas baflasznak kell lenni kirtika szempontjából ennyire leszarni egy ilyen filmet.

    Oscar = billshit.
  • zetortraktor #11
    Sminkoscart nekik! Ne röhögtess. Sok jó és pár rettentő gagyi maszkért nem érdemelnek. A Hitchcockban keveset kellett csinálni, az rohadt jó lett. És nem hiszem, hogy bárki is vitatná, hogy a másik két jelölés a Hobbité meg a Nyomorultaké.

    Ott van az élbolyban, de Oscart... Csak azért, mert neked tetszett? Az Oscart nem annak a filmnek adják, ami neked tetszik, hanem annak, ami abból a pár ezer emberből megfelelően soknak tetszik.

    Nem mellesleg. Még a gyártó is tudta, hogy nincs esélye a filmnek, különben nyomták volna.

  • Mr Csé #10
    pocok arcu lány :(