Szekeres Viktor

Oscar 2012: Itt vannak 2011 legjobb filmjei és színészei

Nagyon ritkán nyer ennyire kevéssé nézett alkotás legjobb filmnek járó Oscar-díjat, mint idén, de legalább Amerika ismét az európai filmművészetet ismerte el.

Mi a véleményed a 2012-es Oscarról?
  • Nagyjából elégedett vagyok.
  • Ambivalensek az érzéseim.
  • Nem tudom, mi az az ambivalens, de jól hangzik.
  • Nem értenek hozzá, szinte mindenben mellélőttek
Az Oscar-díj kapcsán gyakran szoktuk leírni, hogy meglepetés nélkül hirdették ki az adott évek díjait, de azért általában akad egy-két kétesélyes kategória. Nos, az idei évben is csak ismételni tudjuk magunkat: nem volt meglepetés, minden fontosabb kategóriában az győzedelmeskedett, akinek a fogadóirodákban a legalacsonyabb szorzója volt, s akit előtte a szakma is a legesélyesebbnek vélt, s idén még a legszorosabb, női főszereplői kategória sem volt kétesélyesnek mondható.


Ezek alapján már kitalálható, hogy a legfontosabb kategóriában, a legjobb filmében, valamint az azzal kézzel fogva járóban, a rendezőiben, a francia The Artist - A némafilmes győzedelmeskedett, s 11 jelöléséből végül 5-öt húzott be a film. Hasonlóképpen 5 Oscar-díjjal távozhattak a gáláról A leleményes Hugó készítői is, azonban Martin Scorsese családi filmje inkább csak technikai díjakat kapott, köztük a legjobb vizuális effektekért járó szobort. A technikai tarolás közepette talán még meglepetésnek is mondható, hogy a vágásért járó díjat A tetovált lány csaklizta el a Hugó elől. (A két ötször díjazott film mellett egyedül a Vaslady kapott egynél több Oscart, kettőt.)

Persze a meglepetésnélküliség a fő kategóriákra vonatkozott, hiszen a jelölt vágók névsorát nem mindenki fújja fejből: Jean Dujardin lett a legjobb színész (feltehetően George Clooney előtt), a színésznőknél Meryl Streep váltotta szoborra 17. jelölését (ez a harmadik Oscarja, a legutóbbit 30 éve nyerte), ami miatt Viola Davis szomorkodhatott. A mellékszereplők között ugyancsak az esélyesek nyertek: a veterán Christopher Plummer (minden idők legidősebb színész díjazottja 82 évével), valamint Octavia Spencer.


Meglepetés (szerencsére) a másodvonalas kategóriákban sem akadt, győzött az Éjfélkor Párizsban és az Utódok szkriptje (Woody Allen előbbiért természetesen nem fáradt el Los Angelesben, hogy átvegye), díjat kapott az év egyik legjobb animációja, a Rangó, és az iráni Nader és Simin - Egy elválás történetének sikerére is mérget lehetett volna venni az idegen nyelvű film kategóriában.


Megnéz(t)ed a két éllovas filmet?
  • Csak A némafilmest.
  • Csak A leleményes Hugót.
  • Mindkettőt megnézem.
  • Egyik sem érdekel.
Nem volt tehát nagy sokk, nem lett Oscar-díjas a férfi főszereplők közül Demian Bichir, sem a nőknél Glenn Close, John Williams sem váltotta szoborra 46. és 47. jelölését, Billy Crystal pedig, ahogy az várható volt, billycrystalosan levezényelte a gálát, aminek voltak humorosabb pillanatai, de inkább a pörgésről és az unalomról szólt. De legalább a legtöbb jelölt filmet láthattuk itthon. Kivéve a csütörtöktől mozikba kerülő A leleményes Hugót (a legutóbbi egy évben az első film, amit érdemes 3D-ben megnézni), valamint a másfél hét múlva látható Rém hangosan és irtó közelt.

A 2012-es Oscar-díjasok:

Legjobb film: The Artist - A némafilmes
Legjobb rendező: Michel Hazanavicius (The Artist - A némafilmes)
Legjobb férfi főszereplő: Jean Dujardin (The Artist - A némafilmes)
Legjobb női főszereplő: Meryl Streep (A Vaslady)
Legjobb férfi mellékszereplő: Christopher Plummer (Kezdők)
Legjobb női mellékszereplő: Octavia Spencer (A segítség)
Legjobb eredeti forgatókönyv: Woody Allen (Éjfélkor Párizsban)
Legjobb adaptált forgatókönyv: Alexander Payne, Nat Faxon és Jim Rash (Utódok)
Legjobb idegen nyelvű film: Nader és Simin - Egy elválás története
Legjobb operatőr: Robert Richardson (A leleményes Hugó)
Legjobb vágás: Kirk Baxter és Angus Wall (A tetovált lány)
Legjobb látványtervezés: Dante Feretti és Francesca Lo Schiavo (A leleményes Hugó)
Legjobb jelmeztervezés: Mark Bridges (The Artist - A némafilmes)
Legjobb maszk: A Vaslady
Legjobb eredeti filmzene: Ludovic Bource (The Artist - A némafilmes)
Legjobb betétdal: Man or Muppet (Muppets)
Legjobb hang: A leleményes Hugó
Legjobb hangvágás: A leleményes Hugó
Legjobb vizuális effektusok: A leleményes Hugó
Legjobb animációs film: Rangó
Legjobb dokumentumfilm: Undefeated
Legjobb rövidfilm: The Shore
Legjobb animációs rövidfilm: Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore
Legjobb rövid dokumentumfilm: Saving Face

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #22
    Már válaszoltam neked lejjebb, azt hittem, olvastad. Mondom, hogy túl egyszerűen gondolkodsz, a dolgok ennél sokkal bonyolultabbak. Azon ne lepődj meg, hogy egy jó filmet kajált a szakma. Ez a szakma ilyen. Kajálják a jó filmeket. Komolyan ezen lepődsz meg? (A szakma idén vagy 30 filmet kajált. Azokból 29-et nem díjazott.)

    Az már csak hab a tortán, hogy (de ezt is leírtam, olvasd el) kajálták a nézők, kajálták a kritikusok. És akkor mindenkit le is fedtem.
  • IMYke2.0.0.0 #21
    Engedd meg, hogy a szóbeli leminősítésed után válaszoljak: nem sok kedvem volt litániát írni arról, hogy mennyire "eredeti" a sztori (nem az), mennyire újszerű volt a tálalás (nem az) és mennyire jó színészi és rendezői munka adta el a filmet (ez is szubjektív).
    Ami a tény az az, amit írtam: a szakma kajálta a dolgot, és idén ezt díjazta - ezen kár pörögni, értelmetlen.
  • lamella #20
    Érdekes látni, hogy sokan mennyire tartanak és idegenkednek egy némafilmtől. Mintha félnének attól, hogy szavak nélkül nem lehet ereje valaminek.
  • zetortraktor #19
    Hehe, egy kicsit nagyon egyszerű a gondolkodásod. Ha így lenne, mindenki Oscaros filmeket készítene. Mennyi Hollywoodról szóló film kerülte már el az Oscart. És persze azzal cáfolható ez a vélekedés, hogy nem csak szakmai díjat kapott a film, hanem kritikusi és közönségdíjakat. Hogy miért, azt nem nagyon kell magyarázni. Eredeti és (talán ezért is) sokaknak tetszett. Így indul el egy jó film.

    (Arról nem is beszélve, hogy bőven volt némafilm az elmúlt sok évben is Mel Brookstól kezdve a Call of Cthulhu-ig. És bemutatták őket.)
  • IMYke2.0.0.0 #18
    A Szakma el volt ájulva az Artist-tól, mert Róluk (Hollywood és színészei, viszontagságai) szólt = instant siker.
    Bármilyen más témában készült fekete-fehér némafilm még csak bemutatásra sem kerül(hetet)t volna.
  • WoodrowWilson #17
    El vagy tévedve, már 38-ban is jelöltek idegen nyelvű filmet a legjobb film kategóriában. Mondjuk idegen nyelvű film még nem nyert, de ez most sem változott, mivel az Artist nem francia nyelvű. Nem hollywoodi már több is nyert, nem angol anyanyelvű országból viszont valóban az Artist az első.
  • zetortraktor #16
    Ha a név idegen nyelvű, akkor egy angol nyelvű filmnek nincs ott a helye. Két éve a Gettómilliomos nyert, ami angol film volt. Az is külföldi akkor. De a legjobb film nem hiszem, hogy bármikor is csak Hollywoodnak járt volna. Gondolj Ingmar Bergman filmjeire, azok svéd nyelvűek voltak. Zefirelli-film is volt Oscar-jelölt, ami olasz. De még az Oscar hajnalán is olyan filmeket jelöltek Oscarra a fő kategóriában, mint Renoir Nagy ábrándja, ami francia.
  • Ender Wiggin #15
    francia film. az idegen nyelvű kategória az, ami a külföldi=idegen nyelvű filmek számára lett létrehozva. javíts ki, ha tévedek. mivel eredetileg a "legjobb film"
    hollywood legjobbjára vonatkozott. én tradicionalista vagyok, nekem bántja a szemem, hogy egy külföldi kapta, sőt, hogy egyáltalán jelölték.
    kamu az egész, kb. mint az aranylabda a fociban.
  • zetortraktor #14
    Mi benne az idegen nyelv? Háromszor szólalnak meg a filmben, azt is angolul. (De, ha nem így lenne, akkor sem jelölte a filmet Franciaország.)
  • Ender Wiggin #13
    ha pongyolán fogalmaztam, bocs. ennek a SZAR-nak az idegen nyelvű filmek között lett volna a helye. ha jól tudom az a nevetséges kritérium kell a legjobb film kategóriához, hogy los angeles megyében bemutatták-e vagy sem. eddig talán 8 vagy 9 idegen nyelvű filmet jelöltek a legjobb film díjra (nevetséges, ha egyszer van nekik külön kategória), de csak ez az ultrafos nyerte meg.