Szekeres Viktor

Fordítva vagyunk bekötve? Az amerikai sikerfilm bukott itthon, a bukás pedig siker lett

Nem túl gyakori jelenség, amikor a magyar közönség az amerikaival éppen ellentétesen reagál egy filmre. A napokban azonban kétszer is példa adódott rá.

Érdekes, ám közel sem érthetetlen eset fordult elő hétvégén a hazai mozikban. Az általában megállapítható a magyar nézettségi szokásokat figyelve, hogy az Amerikában sikeres filmek általában itthon is sikert aratnak, a bukottak pedig Magyarországon sem szerepelnek jól. Kivétel persze olykor akad - tavaly például a Lopott idő odakint elhasalt, idehaza viszont az év tíz legsikeresebb filmje közé is beférkőzött. Ezzel szemben olyan idei amerikai sikerfilmek szereplése, mint a 21 Jump Street vagy a Lorax, itthon elmaradt a várakozástól.


Ezen filmek közé sorolható például a pár hete bemutatott Rontó Ralph is, mely Amerikában a napokban a nálunk magasan az év legsikeresebb filmjének számító Jégkorszak 4-et is le fogja hagyni bevétel szempontjából és az év 12. legsikeresebb filmjévé lép elő 160 millió dolláros bevételével. (Sőt, ezt követően valószínűleg a Men in Black 3 is be fog hódolni az animációnak.) Miközben pedig a Rontó Ralph alig 20 ezres össznézőszámával pár hét alatt a legnézettebb tíz filmből is kikerült, addig a frissen debütáló Az öt legenda első hétvégéjén 30 918 nézőt gyűjtött össze. Ez persze semmiképp sem kiemelkedő, mint a Jégkorszak 4-é, azonban még így is jobb, mint sok idei animációé, még a Pixar-féle Merida, a bátor vagy a Lorax nyitányát is felülmúlta.

A fura ellentmondás egyébként azért is meglepő, mert a Rontó Ralph témáját univerzálisnak hihetnénk, nem csak Amerikában él az emberekben a régi számítógépes játékok iránti nosztalgia, de a felnőtteket nem mozgatta meg a film. Az öt legenda viszont olyan karaktereket szerepeltet, melyek itthon kevésbé ismertek (Fogtündér, Jack Frost), mégis nagyobb volt az érdeklődés a film iránt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylonflatus #3
    Sick mindfuck.
  • Booka Shade #2
    Mindfuck.
  • Booka Shade #1
    Jól megerőszakoltad az agyamat ezzel a címmel.