Szekeres Viktor

Végre kiderülhet, hol romlott el a Prometheus?

Az elmúlt napokban felkerült a netre a Prometheus első és második változatának forgatókönyve, így már mi is láthatjuk, mit rontottak el a filmben.

Megnéznéd a Prometheus folytatását?
  • Igen.
  • Nem.
Az idei év egyik legmegosztóbb közönségfilmje mindenképpen a Prometheus volt. A közönség nagy része persze szerette Ridley Scott scifijét, azonban azok, akiknek nem jött be, zömében szívből gyűlölték a végeredményt. Nyári kritikánkat itt lehet elolvasni, ebből kiderül, hogy a film valóban jól sikerült, s az is, hogy az olvasók több mint fele gondolkozott hozzánk hasonlóan.


Aki követte a filmes híreket, az nagyjából tisztában lehet a Prometheus evolúciójával. A film egy Alien-előzmény projektként indult, melyhez Jon Spaihts, A legsötétebb óra című nagyot bukó scifi forgatókönyvírója írta meg a szkriptet. Ezt később a stúdió újraíratta Damon Lindeloffal, akinek a feladata pár dolog kiemelése és az erőteljesebb karakterizáció volt. Lindelof többedmagával eddig olyan filmek történetét jegyezte, mint a Cowboyok és űrlényeket, valamint a Star Trek Into Darkness. A két forgatókönyvíró által kitalált sztorit persze a rendező, Ridley Scott is meghintette jó pár saját ötlettel és el is kezdődhetett a forgatás.

A Prometheust köpködők jó része nem a rendező munkájával elégedetlen, hanem inkább az írókéval, azonban egyéb információ nélkül nem nagyon lehetett tudni, hogy kit lehet inkább "hibáztatni" - a sztorit megalapozó Spaihtset, vagy a főképp az utolsó felvonást átíró Lindelofot. Aki megvette a DVD-t vagy a Blu-ray kiadást, az az előző kérdésre minden bizonnyal valamelyest tud válaszolni, hiszen egyrészt Ridley Scott audiokommentárja nagyon informatív, másrészt pedig a két író, Spaihts és Lindelof is felvett egy-egy audiokommentárt - üröm az örömben, hogy kettejük órákon át tartó szövegelését, magyarázatait egy kommentársávba vágták össze, így minden bizonnyal jó pár érdekes infó le is maradt a lemezről. De még így is sokat segít a film megértésében kettejük kommentárja, hiszen ez is egy kritika volt a Prometheusszal szemben, többen azt reklamálták, hogy nem értették. (A DVD-s törölt jelenetek is beszédesek, Scott nem egy olyan jelenetet kivágott, melyek révén könnyebben lehetett volna átlátni bizonyos összefüggéseket.)

Aki azonban nem érte volna be azzal, hogy meghallgatja a rendezőt, illetve a forgatókönyvírókat, hogy miképpen dicsérik a filmet és saját munkájukat, azok most saját szemükkel is elolvashatják a szóban forgó szkripteket, melyek valódiságát mindkét író megerősítette Twitteren. Bár a 20th Century Fox több helyről is töröltette, de itt még el lehet olvasni Joe Spaihts Alien: Engineers című forgatókönyvét. Ezen a linken pedig a Lindelof-féle verzió nézhető meg, melynek címe Paradise.


Aki nem szeret szkriptet olvasni, az itt értesülhet pár dologról, ami kimaradt, illetve másképp szerepelt Spaihts forgatókönyvében, de szerencsére a Collider írói (és persze a kommentelők) a Lindelof-féle verzió érdekességeit is összefoglalták egy külön cikkben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #62
    "már mi is láthatjuk, mit rontottak el a filmben"
    MINDENT. nem mintha kiabálni szeretnék...:-D
  • zombeeka #61
    Én meg megköszönném ha nem az én nevemmel ékeskednél! :)
  • W B #60
    Lyuly! Vér Pistikék támadása!
    Olvastátok a könyveket? Kétlem. Ha igen, akkor ez a ti véleményetek. Ha nem, akkor mit szóltok bele?
    Könnyebb egy filmet megnézni, mint olvasni. Bocs, hogy vettem a fáradságot, hogy olvassak. Továbbá a könyvek sokkal jobb összképet adnak, mint ha csak a filmek + Prometheus lenne.
    „Simán azt talál ki, amit akar” – Ja azért mond ellent saját magának és az AvP filmeknek.

    Egyszerűen csak habzik a szátok. Bocs, hogy a témához jobban értek. Prometheus vagy könyvek? Melyik a jobb? Könyvek. Mért? Mert sokkal jobb világot mutatnak be. (Kidolgozottságban.) De aki lusta olvasni, azt úgyse tudja meg. Ezért inkább védi a maga kis képzelgését.
    Mért lenne jó alkotás ahol az idegen faj ugyan olyan, mint az ember, csak picit nagyobb? Asylum lenne még elfogadnám. A könyvek legalább eléggé idegennek mutatták be.

    Mindegy is. Én tudom, mit mért mondok, mert meg van a tudás alapom. További jó habzást!
  • Zombee #59
    Rühellem a magyarban használt fos internet szlenget, de ez volt az "epic fail". Olyan szerzők művei, akik nem tudtak vagy akartak saját dolgokat kitalálni, így belenyúltak egy sikeres franchise-ba, ami már ki volt találva, és abból kezdtek dolgozni. Ahelyett, hogy egy teljesen új, saját világot alkottak volna. Ja hogy az több kreativitást igényel? Bocs.
  • NEXUS6 #58
    Ezek ponyvaregények, Ridley Scott meg magaskulturát csinál. Mármint csinált eddig. Simán azt talál ki, amit akar, őt nem kötelezi semmire az, hogy pár műkedvelő pályakezdő írócska milyen más által kitalált univerzumban próbál valami kis fantáziát felmutatni.

    Amúgy viszont szerintem is érdekesebb, ami ezekben a könyvekben van ezekről a lényekről és jobban is illeszkedik az első film hangulatához.
  • W B #57
    Ha utána néznél, tudnád, mekkora hülyeséget mondtál. Ezek hivatalos alkotások. És befigyelnek nekem a polcon. Csak hivatalos AvP témájú könyvet veszek. 22 van meg a 24ből. Tán még idén beszerzem a másik két predator könyvet.

    Legközelebb egy matek tanárnak magyarázd meg légy szíves, hogy az öt az páros szám. - Epic FAIL!
  • Zombee #56
    Hivatkozási alapnak venni nem hivatalos könyveket, amiket olyan írt, akinek semmi köze a sorozathoz, majd eretnekségnek venni, ha a filmben máshogy van - balgaság.
  • zetortraktor #55
    Istenem, ha utánaolvasnál...
  • W B #54
    Pilóta - Űrutas (Giff megnevezése: "Akik a Galaxis Peremén Túlról, a Sötétségből Érkeznek", Vagy a pilóták saját nyelvén Mala'kak-nak hívják magukat.) Egy 6-8m magas lény, minek az ormánya mellkas vagy gyomortájékon a testbe becsatlakozik. Továbbá van farkuk. Sőt, játszi könnyedséggel képesek az emberek elméjébe belemászni. A technológiájukkal pedig szó-szó szerint képesek összeolvadni. Nem simán belefekszik, hanem egybeforr a székkel.

    Az eredeti pilóta koncepció két részre ágazik. Aliens trilógia és az Aliens: Eredendő bűn elképzelésére. Aliens trilógiához kapcsolódik/kapcsolható a könyvek-képregények úgy 70-80%-a, plusz ez volt előbb. De mind két kép abban egységes, hogy nem egy kopasz űrember.

    Egyetlen elfogadható dolog számomra, hogy a pilóták lemásoltak az embert és eme "mérnököket" használják szolgának. De előre látom, hogy nem ez lesz a második részben. Igazából a rendező saját magával mondott ellent, még a pilóta méreteit tekintve is. Amikor megláttam az első képeket a filmből, azt amin a mérnöknek csak lába látszik és a főszereplő fele csoszog, én rögtön írtam, hogy az a pilóta. Többiek: Túl kicsi ahhoz. - Én kérek elnézést, hogy előre láttam, hogy el lesz kúrva a film.

    AvP2 filmben is van pilóta koponya

    Hivatkozási alapjaim:
    Aliens: Idegenek a Földön
    Aliens: Apokalipszis
    Aliens: Acéltojás
    Aliens: Eredendő bűn
  • Macropus Rufus #53
    pontosan:




    ezen lehet jól látni megkor ais volt a lény akkor (a kép bal alsó sarkában az űrhajós van)


    amit még észrevettem: maga az űrhajó belseje sem hasonlít arra ami a prometheusban volt. Ahhol a Jockey űlt ott nem volt más (pl. kryo kapszulla), csak ez a szék a belekövesedett(!) lénnyel.