Szekeres Viktor

Az év legrosszabb filmje megkapta első pozitív kritikáját

Sokáig úgy tűnt, hogy a halálkísérlettel foglalkozó mozifilm csupa negatív kritikát fog kapni, de végük csak befutott az első kedvező értékelés is.

Megnézed a The Apparitiont?
  • Látatlanban mondom, hogy nem.
  • Az előzetest látva biztos, hogy nem.
  • Igen. Hadd döntsem el, hogy mit nézek meg.
Még a legrosszabbnak tartott filmek esetében is rengetegen vannak, akik nem értenek egyet a többség véleményével, és általában a kritikusok között is akad egy vagy két olyan, aki valamiért kedvezően vélekedik a szóban forgó, szinte mindenki által lehúzott alkotásról. Igaz, tavaly a Bucky Larson: Born To Be A Starnak sikerült elérnie azt a bravúrt, hogy a filmről kritikát író újságírók egyike sem tartotta kedvelhetőnek a végeredményt. Az idei évben még nem nagyon voltak kiemelkedően rossz filmek, már ha a kritikusi vélemények összegzéséből indulunk ki, azonban augusztusban három alkotás is igencsak egységes, negatív visszhangot kapott.


A filmek közül a The Apparition című horrort kell fő helyen kiemelni, hiszen ez az produkció, melyet nem korlátozott számú moziban mutattak be, hanem Amerika-szerte mindenhol, s erről sokkal több kritika is létezik, mint társairól, így a minőségére irányuló következtetések levonásának is bőven van alapja. Az elsőfilmes Todd Lincoln által rendezett horrorfilm főbb szereplői Ashley Greene, Sebastian Stan, Tom Felton, Julianna Guill és Luke Pasqualino. A 17 millió dollárba kerülő film premierjére augusztus 24-én került sor, s 810 moziban mindössze 2,8 millió dollár bevételt hozott, ami a hétvégi toplista 12. helyére volt elegendő.

A nézőknél tehát leszerepelt a film, a reklámjai, előzetesei nem keltették fel a közönség érdeklődését, s mint írtuk feljebb, a The Apparitiont munkaköri kötelességből végignéző kritikusok finoman szólva sem voltak oda azért, amit láttak. A történet alapját egy 1973-ban végzett egyetemi parapszichológiai kísérlet jelentette, mely keretén belül hat ember egy holttest köré gyűlve megpróbálta annak szellemét megidézni pusztán az elme erejének segítségével. Ezt a kísérletet ismétlik meg páran évekkel később, csak éppen már a modern technológia segítségével meg tudják oldani, hogy az eredetinél 400-szor nagyobb legyen a koncentrációjuk segítségével összegyűjtött energia. A kísérlet sokkoló eredményeket hoz.

** Úgy tűnik, hogy a film is sokkolt jó pár kritikust, mert bár abból nem tartottak sajtóvetítéseket, de a premiert követően a véleményformálók egy része megnézte a horrort, a vélemények alapján pedig megállapítható, hogy a gyártó jó döntést hozott azzal, hogy eldugta a filmet az újságírók elől. A film első 35 kritikája kivétel nélkül negatív lett, csak ezeket követően érkezett meg az első pozitív vélemény róla, mely persze nem dicsérte agyon a filmet, inkább csak annyit állapít meg, hogy lehetne ennél sokkal rosszabb is. (Ráadásul pozitívumként felhozza, hogy vannak benne ijesztgetések, no meg némi feszültség.) A negatív kritikák zöme az eredetiséget hiányolja a filmből akad, amelyikben kiemelték, hogy az előzetesben több történet volt, mint a filmben, más vélemények pedig az előbb emlegetett ijesztgetéseket hiányolják, valamint úgy vélik, hogy egyetlen szórakoztató porcikája sincs a horrornak.

Persze, ha precízek akarunk lenni, akkor érdemes kitérni további két filmre is. Az egyik az MTV-s tévésorozat alapján készült Nitro Circus: The Movie 3D, mellyel a gyártó minden bizonnyal a Jackass rajongóit próbálta megcélozni, azonban a kísérlet teljes kudarcot vallott. Az egy dolog, hogy a filmet egy kivételével mindegyik megnyilatkozó kritikus utálta (1 pozitív, 14 negatív kritika), de még meg is bukott, a bemutató hétvégéjén mindössze 1,1 millió dollár bevételt produkált 800 multiplexben. A filmnek leginkább a koncepcióját érte kritika, állítólag minden ugyanolyan benne, mint a 2009-es tévésorozatban, csak ezúttal 3D-s a látvány és fizetni is kell érte. A kritikusok elismerik a kunsztokban résztvevők tehetségét, de azt, amit csinálnak, puszta ostobaságként és felelőtlenségként bélyegzik meg, s a végeredményt is érdektelennek találták, egy cseppet sem szórakoztatónak.


Megnéznéd a másik két filmet?
  • Mindkettőt.
  • A Nitro Circust biztosan.
  • A General Educationt igen.
  • Egyiket sem.
A másik film, mely csak negatív kritikákat szült, a General Education volt. Ez, az újságírók szerint egy meglehetősen ostoba és klisés komédia lett, és valóban minden egyes kritikus negatív véleménnyel volt róla (0%-os tetszési index). Hivatalosan tehát mindenképp ennek a filmnek járnak az év eddigi leggyengébb mozis produkcióját megillető cím, azonban ennek odaítélésétől most mégis eltekintenénk, ugyanis nem elég, hogy a 12 hivatalos vélemény jóval kevesebb, mint a The Apparition esetében rendelkezésünkre álló kritikák száma, a filmet ráadásul csak nagyon kevés moziban mutatták be, és még a bevételeiről sem kaptak a hírügynökségek hivatalos értesítést. Mivel augusztus utolsó hetében, a mozis premierrel egy időben az iTunes-on is elérhetővé vált a General Education így feltételezhetjük, hogy az mindössze jelzésképp volt látható egy vagy két moziban.


Aki a pocsék filmekre kíváncsi, az utóbbi kettőt minden bizonnyal nem fogja látni a mozikban, s talán DVD-n sem. Azonban a The Apparition, mivel Magyarországon végképp alig kerül horror a multiplxekbe, akár még bemutatásra is kerülhet, bár egyelőre nem látni semmi nyomát a már kitűzött premierek között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #11
    Mi vihet rá egy ambiciózus alkotót arra, hogy horrorfilmet készítsen?
  • rajdi #10
    Valamelyik nap megnéztem a Miss Márciust. Jókat röhögtem rajta, még akinek ajánlottam annak is tetszett, erre az I?DB-n az 5-öt sem érte el a pontozás
  • dresden1 #9
    Miért, neked tetszett? És te komolyan olyan vagy, hogy olyan filmekre mész be, amiket agyonhájpolnak? Nézz olyat, ami érdekel is téged, ne a tömeg befolyásoljon. Más évek alatt lát 25 szar filmet, te pedig ennyi szart nézel pár hónap alatt. Dafuq!

  • Ender Wiggin #8
    Ez mitől a legrosszabb film 2012-ben? Mert a kritikusok azt mondják? Nekem, nézőként, nyilvánvalóan taplóféle izlésem van, de azt kell, hogy mondjam minimum 20-25 filmet tudok mondani, amit agyonhájpoltak és hányni tudtam volna tőlük.
    Egyébként a jó horror - bármilyen ellentmondásosan hangzik is - nem mindig attól jó, hogy ijesztő.
  • Zombee #7
    Attól még ilyet kijelenteni, hogy nem rosszabb, mint bármelyik horror, balgaság. Nem hasonlíthatjuk egy Alienhez, Péntek 13-hoz, Rémálom az Elm utcábanhoz, Fulci klasszikusokhoz...
  • zord01 #6
    Nézni nézek (néha) de a többi igaz. Általában amúgy röhögök rajta. Nálam kb olyan hatása van, mint egy vígjátéknak.
    Két horroron paráztam össz. Az alien-en 8-9 évesen, meg a tükrökön. Az nem tom miért ütött, de ütött. A többit 30-40-et amit láttam végigröhögtem.
  • Reparamorf #5
    Én egyiket sem láttam.
    De, ha egy film attól jó, hogy értek hozzá, akkor már gáz van.
    Szerintem az emberek ízlésétől függ egy film megítélése.
    Meg a csorda effektustól... Megnézek egy filmet, tetszik, akkor jó,(nekem)
    persze lehetnek hiányosságai, rossz szereplők, rossz trükkök. rossz történet.
    -De egy film nem attól jó,vagy rossz hogy sok "majom" mit mond róla,hanem, hogy nekem, hogy jön be...
  • Laza #4
    De itt az SG-n van, nem tudtad? Ide csupa okos megmondóember, mindent tudó, mindenhez jobban értő, a másik véleményét elutasító és mások felett ítélkező ember jár ;)
  • Renátó1985 #3
    o donti el , hogy neki mi a nem is rossz nincs olyan, hogy te tobbet lattal jobban ertesz hozza ezert ezt jobban tudod
  • Zombee #2
    Akkor te vagy nem nézel horrort, vagy nem szereted, vagy nem is értesz hozzá.