Szekeres Viktor

Vége a Terra Novának, nem lesz 2. évad

Az 1. évad után véget ér a Terra Nova, mely B-filmes történetvezetésével és hatalmas kihagyott ziccereivel végérvényesen kinyírhatja a televíziós scifi műfaját.

Hogy állsz a Terra Novával?
  • Érdekel, bele fogok kezdeni.
  • Elkezdtem, de gyenge volt, abbahagytam.
  • Elkezdtem és megnéztem az évadot.
  • Teljesen hidegen hagy.
Az amerikai Fox csatorna véget vetett a Terra Nova szenvedéseinek, az adó a 13 részes első szezon után úgy döntött, hogy nem kér a folytatásból. Ez azt jelenti, hogy a 2011/12-es tévés évad két, 10 millió dollárt meghaladó költségvetésből készített pilotjából tervezett sorozatok nem érik meg a második szezonjukat. A Terra Nováról és a Pan Amről van szó, előbbi rajongói már csak abban reménykedhetnek, hogy létezik olyan csatorna, mely átvenne egy bukott sorozatot, míg az utóbbit kedvelők még nem kapták meg a hivatalos hírt kedvencük megszüntetéséről, de valószínűleg már arra sem kell sokat várniuk.


Szívesen mondanánk, hogy "pedig olyan jól indult!" a Terra Nova, azonban nem tesszük, hiszen szeptemberben már az általános megrökönyödést keltett, hogy a hatalmas kampánnyal (meg a 14 milliós költséggel, meg a dinoszauruszokkal, no és persze Steven Spielberg nevével) beharangozott széria premierje meglehetősen visszafogott, 9 milliós nézettséggel debütált, előre vetítve a korai véget. Ezután ráadásul szép lassan a nézők is kezdtek elpárologni, a zárásra jó, ha az első részek közönségének kétharmada megmaradt.

A nézők elvándorlása mellett a sorozat minősége is problémát okozott a Fox csatornának, hiszen még véletlenül sem arról volt szó, hogy egy túl intelligens sorozat készült volna, amire még nem érett a közönség. Az olykor faék egyszerűségű történeteket alkalmazása máskor lehet, hogy sikert jelentett volna, a Terra Novára várók egy részét azonban taszította, leginkább a scifi-rajongók menekültek a gyengécske családi drámától. Mindezt a Fox csatorna is elismerte, vezetői nem voltak elégedettek az írás színvonalával, azonban látták, hogy egy törzsközönség azért kialakult, akikre lehetett volna építeni. Ezért tartott sokáig, míg döntés született a széria sorsáról, melynek tervezett második szezonjáról rengeteg új írót, illetve írójelöltet meghallgattak, hiszen az első szezon készítői szinte kivétel nélkül távoztak volna.

A pilotban pedig több érdekes történetszálat is felvetettek, kezdve a sötét jövőtől, a háttérben felsejlő összeesküvésig, azonban a sorozat nagyvonalúan hanyagolta ezeket, az évad utolsó pár epizódjáig nem is törődtek velük. Ez még mindig nem lett volna akkora probléma, ha a bagatell sztorik helyett inkább a karakterizáció került volna előtérbe, vagy bármi más, ami kiemelhette volna a sorozatot más, gyengébben sikerült scifik közül. Azonban a készítők biztonsági játékot játszottak, bevált panelekhez nyúltak, aminek következtében még a sokszor emlegetett családi sorozat műfajában is csúfos kudarcot vallottak.


A Terra Nova készítőinek elég nagy a felelőssége, hiszen azzal, hogy miattuk megbukott a sorozat, azt érték el, hogy ezentúl a Fox és más csatorna tízszer is meggondolja, hogy hasonló költségvetésű projektbe vágjon, illetve próbálkozzon a scifi műfajával. Ennek remek példája, hogy a nagyon ígéretes, The Magicians című pilotot, mely Lev Grossman hasonló című regényéből készült és afféle Harry Potter-epigonként a modern világban jelenlévő mágiáról, illetve az azt tanulmányozó huszonévesek egy csoportjáról szólt volna, a Fox minőség ide vagy oda, inkább passzolta, le sem forgatják belőle a nyilvánvalóan nem olcsó pilotot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #35
    Nem az a baj, hogy kicsi az SF tábor, hanem az, hogy a szart ők sem nyelik le.

    Eleve baromságot állítasz, hiszen minden mostanában indult nagy, scifisorozat 10-15 millió nézővel kezdett, a nyálsorozatokat soha nem néznék ennyien.
  • Kindred Blades #34
    Ha wan hozzá pénzed és cuccod, akkor azt csinálod, amit Te szeretsz.
    Ha cuccod van, és pénzt akarsz csinálni belőle, akkor csinálod azt, amit a 100 ember szeret.
  • weine #33
    Mit kellene tanulniuk? Hogy a SF tábor kb tizedakkora, mint a nyál tábor?
    Ezt tudja mindenki, és szerintem örök hála, hogy egyáltalán elkezdenek SF sorozatokat.
    HA van pénzed és cuccod hozzá, akkor te mit csinálnál: amit 10 ember szeret, vagy amit 100?
  • Reparamorf #32
    Már miért kapnál fikázást?
    Az, hogy kinek mi tetszik, vagy mit néz meg az ízlés kérdése.Ezért megszólni valakit, az bunkóság,
    az csak egy diktatúrában szeretnék, hogy mindenki ugyan azt csinálja, nézze,hordja, vegye, gondolja...
    Én általában megvárom, hogy az egész évad meglegyen, azt nagyon csúnya módon letöltöm, és megnézem mindenféle reklám nélkül. (rühellem a reklámokat)
  • gforce9 #31
    Nekem teszett, sajnálom, ha vége lesz. Mielőtt fikázást kapnék, a kommentekben írt sorozatok mindegyikét néztem és tetszettek, mindegyik más miatt, de tetszett.
  • Reparamorf #30
    Én egy percet sem láttam belőle, de ez nem azt jelenti, hogy egyszer majd nem fogom megnézni. Ezekkel a sorozatokkal az a baj, hogy mindenkinek szeretne tetszeni... Ilyen aztán nem működik. A film készítőinek el kellene dönteni, hogy melyik csoportot célozza meg. ( tinik, öregek, prűdek, nyálas műfajt kedvelők stb)Miért mindig a profit számít? (költői kérdés volt)
    Én például kedvelem a Dexter sorozatot, de az is inkább délelőtti matinére való,
    első ránézésre, "hű de kemény" azt laza inkább vígjátékba menő nyálas film, kisiskolásoknak.
  • SanMaster #29
    Mikor lesz új Star Trek TV sorozat? Engem csak ez érdekel!

    Mostmá halál lesz, vazze, ha nem lesz..vazze
  • winnie #28
    nem olvastad el a kommentemet: az egyik megbukott, a másik sikeres.
  • kissssss #27
    mindkettő sorozat megbukott minden téren kár védeni a védhetetlent.
  • winnie #26
    egy nem túl nézett sorozatról beszélsz, ugye tudod? vagy ennyire nem tartod jónak a 12. évadot? csupa jót írnak róla pedig.