35
  • zetortraktor
    #35
    Nem az a baj, hogy kicsi az SF tábor, hanem az, hogy a szart ők sem nyelik le.

    Eleve baromságot állítasz, hiszen minden mostanában indult nagy, scifisorozat 10-15 millió nézővel kezdett, a nyálsorozatokat soha nem néznék ennyien.
  • Kindred Blades
    #34
    Ha wan hozzá pénzed és cuccod, akkor azt csinálod, amit Te szeretsz.
    Ha cuccod van, és pénzt akarsz csinálni belőle, akkor csinálod azt, amit a 100 ember szeret.
  • weine
    #33
    Mit kellene tanulniuk? Hogy a SF tábor kb tizedakkora, mint a nyál tábor?
    Ezt tudja mindenki, és szerintem örök hála, hogy egyáltalán elkezdenek SF sorozatokat.
    HA van pénzed és cuccod hozzá, akkor te mit csinálnál: amit 10 ember szeret, vagy amit 100?
  • Reparamorf
    #32
    Már miért kapnál fikázást?
    Az, hogy kinek mi tetszik, vagy mit néz meg az ízlés kérdése.Ezért megszólni valakit, az bunkóság,
    az csak egy diktatúrában szeretnék, hogy mindenki ugyan azt csinálja, nézze,hordja, vegye, gondolja...
    Én általában megvárom, hogy az egész évad meglegyen, azt nagyon csúnya módon letöltöm, és megnézem mindenféle reklám nélkül. (rühellem a reklámokat)
  • gforce9
    #31
    Nekem teszett, sajnálom, ha vége lesz. Mielőtt fikázást kapnék, a kommentekben írt sorozatok mindegyikét néztem és tetszettek, mindegyik más miatt, de tetszett.
  • Reparamorf
    #30
    Én egy percet sem láttam belőle, de ez nem azt jelenti, hogy egyszer majd nem fogom megnézni. Ezekkel a sorozatokkal az a baj, hogy mindenkinek szeretne tetszeni... Ilyen aztán nem működik. A film készítőinek el kellene dönteni, hogy melyik csoportot célozza meg. ( tinik, öregek, prűdek, nyálas műfajt kedvelők stb)Miért mindig a profit számít? (költői kérdés volt)
    Én például kedvelem a Dexter sorozatot, de az is inkább délelőtti matinére való,
    első ránézésre, "hű de kemény" azt laza inkább vígjátékba menő nyálas film, kisiskolásoknak.
  • SanMaster
    #29
    Mikor lesz új Star Trek TV sorozat? Engem csak ez érdekel!

    Mostmá halál lesz, vazze, ha nem lesz..vazze
  • winnie
    #28
    nem olvastad el a kommentemet: az egyik megbukott, a másik sikeres.
  • kissssss
    #27
    mindkettő sorozat megbukott minden téren kár védeni a védhetetlent.
  • winnie
    #26
    egy nem túl nézett sorozatról beszélsz, ugye tudod? vagy ennyire nem tartod jónak a 12. évadot? csupa jót írnak róla pedig.
  • a_n_d_r_e_w
    #25
    Tégy amit jónak látsz, a Vhez meg csak gratulálni tudok :D
  • koschwarz
    #24
    szinte kivétel nélkül mindenkinek a "nevetséges" családi drámák, meg a tündi-bündi bárgyún vigyorgó mintacsalád miatt lett elege a sorozatból. remélem ebből tanulnak a producerek meg az írók. ha már sci-fi-kaland sorozat, akkor az legyen sci-fi-kaland, és az ne csak egy háttér legyen, aminek a megteremtése ráadásul sokba kerül. pont ezért indult csak be a 6-7. résztől, mert ott már jobban előtérbe helyezték a cselekmény bonyolítását. kész csoda hogy kitartottam addig, bár melóhelyen könnyű sorozatot nézni :D
  • lordsithlord
    #23
    Ismét egy olyan sorozat, ami lényegében a spórolásba bukott bele…

    Mert ugye míg volt rá esély, hogy meg tudnak állapodni kisebb költségvetésről, addig érdekelte a FOX-ot, de mikor elértek egy bizonyos határt, ami alá nem akartak menni a készítők (mert ugye a kisebb költségvetés egy idő után a látványvilágra üt vissza, az pedig egy sci-finél elég komoly szempont) és azt még mindig sokallotta a FOX, akkor gyorsan elkaszálták.

    Nézzétek meg, hány sorozat bukik mostanában a spóroláson. Nekem úgy kapásból az Euréka esete jut eszembe, ami ugye azon bukott, hogy addig darabolták a spórolás jegyében az évadokat, míg a végén már túl sok rész volt előre legyártva. Volt még más sori is, aminél nem tudtak megállapodni a költségvetésben, ezért inkább kaszálták, itt is olvashattunk már korábban az ilyenekről.

    Lássuk be, sajnos mostanában a csatornák kb. ott tartanak, mint a brazil, perui, stb. szappanoperagyártók: minél alacsonyabb költségvetésből minél több rész akarnak, nulla igényességgel, ugyanakkor maximális nézőszámmal. Ez is szomorú dolog, de az még szomorúbb, hogy sokan ezt még be is kajálják és nézik az egyre igénytelenebbé váló sorikat.

    A Terra Nova-ban rengeteg lehetőség volt, elég, ha megnézzük, miket is terveztek a 2. évadra. Valóban a tipikus reklámhibába estek vele: grandiózus, hihetetlen produkcióként harangozták be, majd mikor végre müsorra került, kiderült, hogy csak átlagos, szórakoztató sorozat és emiatt rengetegen lehúzták. Érdekes módon ebbe a hibába mostanában nem csak a csatornák esnek bele, hanem más területeken is nemegy komoly bukta van a nagy ígéretekből és az ezekből adódó magas elvárásokból (informatikusként kapásból a Vista esete jut eszembe).

    Én azt mondom, hogy ha valaki nem egy világmegváltó sorozatot várt el, hanem egy szórakoztató, egy estét betöltő szórakozási lehetőséget, az tudta értékelni a Terra Nova-t. Azok viszont, akik hatalmas elvárásokkal ugrottak neki, valóban, 1-2 rész után kaszálhatták, mivel az ígéretekkel túlzott elvárásokat támasztottak és ezeket valóban sokak számára nem váltotta be.
  • JimKirk
    #22
    Ezaz, 13. szezon CSI-t a nepnek, az kell nekik!
  • winnie
    #21
    a falling skies nem bukta, hanem siker. és a terra nova sosem scifi célcsoportra volt belőve, hanem fiatal tinédzserekre és szülőkre. egy ilyen sorozatot 10-20 évvel ezelőtt sokan élveztek volna az itteniek közül még akkor is, ha ma nem jön be nekik.
  • NEXUS6
    #20
    Nézd, ha van 2 csatorna, amiben van annyi pénz, hogy minimálisan "normális" nézhető műsorokat csináljanak, akkor mindenki őket nézi, csak az arányok változnak.
    Vesznek egy normális műsorvezetőt, aki fel tud öltözni, tud beszélni, van humora, akkor ezt az embert fogja mindenki nézni, függetlenül attól, hogy vetélkedőt, valóságsót, tehetségkutatós baromságot vezet, pusztán azért mert nincs más. (A BpTV-nek meg nincs annyi pénze, hogy stólbucit vegyen magának, de nem is nézték annyian.) És ha az emberek ezt nézik, akkor ebben van a pénz a reklámok miatt, meg a barom sms lenyúlós műsorok miatt. Őrdögi kör, a pénz oda megy ahol van.
    Aki natgeo hívő az meg már rég elfelejtette ezeket a népszerű csatornákat. A népszerű csatornák viszont legalább annyira alakítják (rombolják) a közízlést, mint kiszolgálják. Ha sokáig adnak valami baromságot és nincs más, az emberek rá fognak szokni.

    Ez az egész nagyon jól jellemzi ezt a konzumtársadalmat.
    Kelts igényt, majd elégítsd ki. Kelts hisztériát, mondd azt, hogy kevés van valamiből, majd elégítsd ki az extrakeresletet és söpörd be az extraprofitot!

    Miközben, ha az embereknek leesne, hogy ha nem ugyan azt akarják, ami a másiknak is van, akkor:
    1. nem keletkezik időszakos hiány, vagy annak a látszata. (Az emberek izgalomba jönnek, ha valamiről sokat hallanak, és azt hiszik "elfogy" és ettől értékessé válik a szemükben. Lásd celebeket, tök értéktelenek, sokat beszélnek róluk, az emberek meg rájuk kattannak, ennyi.)
    2. nem jönne létre az, amit annyira utálnak, bizonyos emberek kezében extra pénz és hatalom koncentráció.

    Abban igazad van, hogy van ennek egy ritmusa, ha kiesik belőle a producer, a cég akkor bukhat is. De ezért kell követni a trendet, az ujjakat az agyelszívó gépszörny ütőerére helyezni.
  • shaddam
    #19
    A falling skies, sgu és a caprica után újabb bukott "scifi". Lehet fel kéne fogni nem kíváncsi a scifi célcsoport az értelmetlen családi marhaságra...
  • Loverman
    #18
    "Kitalálják, hogy mi a trend és akkor állandóan azt nyomják." Bocs de ez nettó baromság. Nem kitalálják, hanem követni próbálják a trendeket. Próbálják követni ami bejön az embereknek. Ezért volt pl hogy a Big Brother után megjelent még hatmillió valóságshow, aztán meg a legelső énekesválogatós műsor után azt is lekopírozták más és más néven (The Voice, X factor, ... got talent, Superstar, stb). A producerek nem hülyék, pénzt akarnak keresni, nem gyűjteni a polcon a bukott sorozatokért kapott plaketteket.
  • NEXUS6
    #17
    Hát remélem ebben az esetben így volt, de...:

    "A sorozat megteremtésének gondolata 2004 januárjában fogant meg, amikor is Lloyd Braun – aki ez időben az ABC televíziótársaság szórakoztató műsorokért felelős elnöke volt – benyújtotta igényét egy olyan televíziós sorozat iránt, ami a Számkivetett, az Alkonyzóna, A legyek ura, és népszerű valóságshow, a Survivor ötvözeteként jellemezhető. Az ötletet Jeffrey Lieber dolgozta ki papíron, elkészítetve a leendő sorozat pilotját (próbaepizódját), s munkájának a Nowhere (Senkiföldje) címet adta. A producerek azonban lesújtó véleménnyel voltak a forgatókönyvről; végig sem olvasták, és már látták: ez nem fog működni.

    J.J. Abrams, az Alias című sorozat alkotója kapta a pilot teljes újraírásának feladatát. Bár eleinte habozott, hamar megtetszett neki a sorozat ötlete, amikor megtudta, hogy ez nem csupán egy lakatlan szigeten játszódó túlélődráma, hanem sokkal több annál: különböző sci-fi elemek kombinációja is, ami egy misztikus hátteret ad a sztorinak. J.J. felvette a kapcsolatot Damon Lindelof íróval, aki ekkor a Bostoni halottkémeken dolgozott, majd összefogva vele, kialakította a sorozat stílusjegyeit, karaktereit, főbb momentumait. Gondolataikat egy tizenöt oldalas vázlatban összegezték, amit azonnal leadtak a csatornának. Meglepetésükre már másnap megkapták a nagy hírt: az ABC a vázlat alapján berendelte a nyitóepizódot. Elképesztő volt ez a tempó a csatorna részéről, lévén, hogy forgatókönyv helyett csupán vázlatot kaptak."
    Lost, Alapkoncepció WP
  • zetortraktor
    #16
    Ezzel csak az a gond, hogy a sorozatoknál az írók a producerek. Olvasd el a Terra Nova stáblistáját. Olykor van egy-egy dísznév, mint Spielberg vagy Abrams, akik az elkészült szkripteket olykor elolvassák, de nekik nincs sok közük ahhoz, hogy mi történik.

    Szerintem a csatornára gondolhatsz, ők mondják meg, hogy mit akarnak a sorozatba, amit nekik gyártanak.
  • endrev
    #15
    Egyetértek Nexus6, de nyugi, lesz ez jobb. Előbb-utóbb leesik nekik a tantusz szerintem.
  • endrev
    #14
    Nagy potenciál volt benne, de Spielberg szégyene lett...
  • DjDano
    #13
    Nem volt túl nagy durranás, de azért tetszett. Így befejezés nélkül kinyírni elég kiábrándító.
  • NEXUS6
    #12
    Na, erről beszélek!


  • NEXUS6
    #11
    Szerintem nem az írókkal van a gond. Tartok tőle, hogy a producerek ugattják szét a dolgokat. Kitalálják, hogy mi a trend és akkor állandóan azt nyomják. Olyan ez, mint az autók dizájnja. Ha valaki kitalálja, hogy a csodálkozószemű lámpás a divat akkor aztán orrbaxájba azt nyomatják, 2-3 év múlva meg jön az ordas tekintetű, vagy a vicsorgós hűtőrácsú. Faxt sem érdekli, hogy neked mi az ízlésed. Ha nem teccik vegyél oldtimert.

    Olyan érzésem van néha, mintha mostanában az összes sorozat valami Lost, Jóbarátok, XY helyszínelők zagyvalék lenne. Csak az egyik őshüllős, a másik kórházas, a harmadik meg gyilkosos. A film nagy része azzal telik el, hogy két krapek (esetleg nő, esetleg krapek és nő) kinek a faszana nagyobb játékot játszik, aztán jön 5 perc flesbek, majd grammokban kimért flört az aktuális bombázóval, közben a tudósbagolykarakterű spiné bőszen egerezik, meg veri a gombozatot, aztán az wikipédiából kiolvassa, hogy a főgonosz 6-os kromoszómáján a 886712-es bázispár ugyan az mint az emberek 99%-ának, vagy is nem azért rúgta tökön a postást 12 éves korában 1965 október 3-án délután 2-kor, amikor ajtót nyitott, hanem mert délelőtt fát kapott föciből. Rejtély megoldva, téma lezárva.
    Az meg hogy az egész egy szobában, vagy nyílt helyen, trendi módon kamerát rángatva, illetve hány animált CGI szörnyecskével van előadva, röhögéppel, vagy reszelős zenével aláfestve történik, csupán az úgynevezett műfajtól, meg a költségvetéstől függ.
    Szal ehhez hasonló baromságokat író nem talál ki, csak azok a műsorszerkesztők, meg kreatívmanagerek, meg mittomén kicsodák, akik marhára nem értenek, hozzá, de úgy gondolják, hogy egy brénsztorming keretében kitalálják, hogy most ne Szamanta legyen Dzsokival, hanem perverz módon Lüszi és ezzel új jelentést adnak az egész sorozatnak és ezzel emberek millióit szögezve a tv-k elé, mert kíváncsiak arra, hogy hogyan jönnek ki abból a baromságból, amit az egyik ilyen nagyokos kitalált.

    Szal szerintem ilyen ez a filmszakma.
  • NEXUS6
    #10
    Értem.

    Nekem monnyuk a V a kedvencem, úgy hogy most elvonulok a sarokba pityeregni ezen dúrva szavak hallatán, ha megbocsájtasz.


  • a_n_d_r_e_w
    #9
    "Érdekes a dolog, mert a Falling Skies kb szintén
    ennyi nézőt produkál és folyattaják. Anno a V-t
    szintén elkaszálták pedig 5 milkó körül
    produkált nézőszámban.
    Talán tudomásul kéne venni, hogy kb ennyit
    lehet sci-fivel összehozni."

    Azért nem jó ez az állítás így, mert két istentelenül béna sorozatról beszélsz, szóval szerintem egyáltalán nem kell ezt tudomásul venni, hanem igenis keresni a hibát amiért ez is ilyen béna lett. Pár sorozatnál sikerült a nagyon béna első évad után megtalálni a helyes irányt, bár a legtöbbnél már túl későn.
  • torreadorz
    #8
    Az a baj, hogy mostanában a scifi az iróknak nem más mint egy családi dráma egy extrém helyszinen, pl. egy ürhajón.

    Na most, a scifi rajongók alapvetően nem kedvelik a családi drámákat, ők a scifit szeretik, a családi drámák rajongói meg tipikusan jobban kedvelik ha a dráma egy déltengeri sziget gazdag családjáról szól, mint néhány szerencsétlenről egy ürhajón vagy éppen dinoszauruszok között.

    A stargate azért volt olyan sikeres, mert egy viszonylag könnyed sorozat volt rengeteg scifi elemmel, kedvelhető szereplőkkel és elég kevés családi drámával.

    Sajnos már nincs stargate, a universe meg megint csak illeszkedett a fenti leírásba, miszerint családi dráma extrém helyen. Ebben meg nagyon nehéz jót alkotni, az utolsó ilyen ami megütötte a szintet az a BSG volt szerintem.
  • amitakartok
    #7
    Stargate SG-1 is sikeres volt, mégis egy kezeden nem lehetne megszámolni, hányszor próbálták leállítani. Szinte minden évadzárón attól féltek, hogy sorozatzáró is lesz; de nagynehezen mindig sikerült továbbvergődniük és végül kibírták mind a tíz évadot. Ebben asszem rekordtartó is lett.

    Az Atlantis öt évadot bírt ki és filmmel akarták lezárni, de az iszonyatosan rossz Universe leállása miatt az a film sem biztos, hogy egyáltalán elkészül. Szóval ha egy sci-fi bukik, az rövid távon magával rántja az egész műfajt. A nagy probléma tényleg az írókkal van: nem mernek eltérni a meglévő sémáktól, aztán meg csodálkoznak, ha a közönség leszarja a kezük munkáját.
  • TommyGun
    #6
    Érdekes a Battlestar Galactica meg milyen sikeres volt, itt az írokkal van a probléma, ha xar a történet jöhet akármilyen cgi snekit sem fog érdekelni...
  • kalapos01
    #5
    Nem annyira érdekes, mert a FS kis kábel csatornán megy, ez meg nagy országoson. És az végképp mindegy, hogy hány millióan néznek valamit, hiszen a kereskedelmi korcsoportot figyelik csak a nézettségi adatokból.
  • Narxis
    #4
    Kár érte, de elvileg ezzel a Fringe nyer, egyre biztosabb, hogy lesz 5. évad belőle.
  • NEXUS6
    #3
    Érdekes a dolog, mert a Falling Skies kb szintén ennyi nézőt produkál és folyattaják. Anno a V-t szintén elkaszálták pedig 5 milkó körül produkált nézőszámban.

    Talán tudomásul kéne venni, hogy kb ennyit lehet sci-fivel összehozni. Ez persze nem ok arra, hogy feladják a dolgot, igazából egy jó sztorihoz nem feltétlenül kell csilivili díszlethegyekkel, meg minden sarokban kóricáló CGI állatkákkal elverni a pénzt. Lásd pl X-files.

    Szal bízok benne, hogy egyszer csak felbukkan egy tehetséges forgatókönyvíró, akinek nem baxszák szét a munkáját, meg melléraknak 2-3 olyan színészt, aki el tudja mondani megfelelő szinten a párbeszédeket, esetleg még valami olcsó CGI is kerül a dologba.
  • WiZe
    #2
    Drukkoltam, hogy vége legyen. Piloton kívül egy sapka ürüléket nem ért.
  • Wittgen
    #1
    Nem kár érte, szerintem elég gyenge lett, pedig voltak benne lehetőségek, de számomra nagyon elszúrták a készítők.