Szekeres Viktor

Elkészült minden idők leghosszabb scifi-filmje

Finnországban bemutatták a világ leghosszabb filmjét, mely Dániában készült, a műfaja pedig az alkotók elmondása szerint scifi. Az alkotás vetítése jelenleg is zajlik, s összesen tíz napot vesz igénybe.

Március 23-án kezdődött el a világ leghosszabb filmjének vetítése egy finn modern művészeti fesztiválon. A Modern Times Forever (Stora Enso Building, Helsinki) című alkotást a dán Superflex műhely hozta létre. A kísérleti film vetítése tíz napig tart Helsinki egyik terén, egy 40 négyzetméteres kijelzőn. A "történet" az emberiség kihalása után játszódik, a közönség pedig azt kísérheti figyelemmel, miképp haldoklik az épület. A természet erőinek pusztító munkáját a filmesek gyorsított felvételekkel képezték le.


A 14400 perces alkotás így magabiztosan hódította el a leghosszabb filmnek járó koronát, melyet eddig Gérard Courant 33 évig készített kísérleti filmje, a Cinématon birtokolt 9360 perccel. A nem kísérleti filmek között egyébként a leghosszabbnak a 15 órás Berlin Alexanderplatz számít, de ezt valójában több részes tévéfilmként sugározták annak idején, így az igazi korona Peter Watkins Resan című 14 órás dokumentumfilmjét illetné, mely a nukleáris fegyverekről, a katonai kiadásokról, valamint a szegénységről szól. Ilyen mezőnyben Tarr Béla 8 órás Sátántangója labdába sem igazán rúg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gab0ca #4
    Meg is van, mit nézünk a tavaszi szünetben!
  • tatish #3
    remélem megjelenik fullHD-ben is egyszerű csak a mustert kinyomják blúréjre , elejére főcím, utána musterek a végén meg stáblista
    extravagáns deviáns kávézókba meg pubokba biztos jó lesz háttérzenének meg kivetítve a falra videónak, közben sörözgetnek a népek vagy kv-zgatnak :)
    ja és dán film szal tuti van benne némi dogma hatás is ...
  • IMYke2.0.0.0 #2
    Érdekes mód, a felsorolt rekorderek közül mégis Tarr Béla alkotása izgat jobban. Még sosem láttam, és szívesebben nézném azt, mint a többit.

  • CybeRick #1
    Sorozatként egy évadot kiadna :)
    Viszont rohamosan csökkenne a nézettsége minden egyes rész után