Szekeres Viktor

Erős, de laza lesz a mozis január

Négy kihagyhatatlan film és az év legjobb címével rendelkező alkotás kerül a hazai mozikban januárban. A forgalmazók a nagy dobásokat februárra tartogatják.

Ami Amerikában decemberben érkezik el, az nálunk januárban, de még inkább februárban. Igen, a díjátadó szezonról van szó. A tengerentúlon az Oscarra szánt filmeket általában decemberben mutatják be, hogy ne merüljenek feledésbe, s hogy az esetleges díjak hírének hatására még növekedhessen a bevételük, ne járjanak úgy, mint egyes, a moziból kifutó alkotások, hogy már DVD-n is kapni lehet őket év elején. Itthon ez az időszak a világpremierek hiánya miatt eltolódik, sőt, a hazai forgalmazók megvárják a februárt is, hogy a plakátokra marketing célokat szolgálva kikerülhessen, hogy egy film hány Golden Globe-ot nyert és mennyi Oscar-jelölést kapott.


Melyik januári hazai mozis premier<br> érdekel(t) a legjobban?
(Összesen 641 szavazat)
  • Piranha 3D
    20 % (131 szavazat)
  • Scott Pilgrim a világ ellen
    9 % (60 szavazat)
  • Rohanás
    6 % (38 szavazat)
  • Szerelem és más drogok
    6 % (38 szavazat)
  • Zöld Darázs
    29 % (186 szavazat)
  • A következő három nap
    5 % (31 szavazat)
  • Boszorkányvadászat
    17 % (109 szavazat)
  • A dilemma
    2 % (14 szavazat)
  • Az egyik európai film
    4 % (23 szavazat)
Idén januárban, mivel elseje hétvégére esett, csak négy csütörtökünk lesz, azaz négy mozis hét kezdődik el - erős címekkel, de kevés filmmel, így nem kell megszakadnunk, ha látni akarjuk mindet. Az egyik mozis héten ráadásul túl is vagyunk, hiszen már bemutatásra került és meg is bukott a két várva várt rajongói film, a Piranha 3D (Piranha), valamint az itthon már képregény formában is kapható Scott Pilgrim a világ ellen (Scott Pilgrim vs. the World). A pangást legjobban az Intercom használta ki, ugyanis a romantikusabb, de itthon önmagukban eladható sztárokkal nem rendelkező Szerelem és más drogok (Love and Other Drugs) viszonylag sikeresen mutatkozhatott be vetélytársak hiányában. Európai fronton láthattuk a Hiteles másolatot (Copie conforme) Juliette Binoche-sal, valamint a rég várt Tamara Drewe-t (Tamara Drewe) Gemma Artertonnal Stephen Frears rendezésében.


13-tól, azaz a mostani csütörtöktől kezdve ugyancsak egy, azaz egy film lesz talpon, legalábbis a szélesebb közönség számára. A szinkronizáltan bemutatásra kerülő Zöld Darázsról (The Green Hornet) van szó, mely Amerikával egy időben kerül a hazai mozikba. Érdekessége, hogy bár szuperhős képregényről van szó, mégis az a Michel Gondry rendezte, aki eddig művészibb alkotásairól volt híres. (A film 3D-je konvertált, így lehet, hogy felesleges érte több pénzt kiadni, 2D-ben is azonos az élmény, ezt erősítik meg az eddig vélemények külföldről, igaz a Kato-vision még így is jól fest, a konvertált plusz egy dimenzióval.) A hét másik premierje a többség számára csak a címe miatt lesz emlékezetes, pedig a thaiföldi Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni korábbi életeire (Loong Boonmee raleuk chat) 2010-ben megnyerte a cannes-i arany Pálmát is.


20-tól a Palace Pictures kapja meg a lehetőséget arra, hogy hollywoodi közönségfilmet indítson vetélytárs nélkül, bár valószínű, hogy A következő három nap (The Next Three Days) című alkotás Russell Crowe és Liam Neeson ellenére sem lesz sikeres itthon, hiszen eddig Amerikában és Amerikán kívül is csak egyaránt 21-21 millió dollárra volt jó. Az inkább a felnőttek érdeklődését felkeltő bűnügyi dráma a kritikusokat is megosztotta. Ezen a napon itthon még egy másik cannes-i sikerfilm, az Egy néma kiáltás (Une homme qui crie) fog indulni a Mokép forgalmazásában - Mahamat-Saleh Haroun alkotása a zsűri nagydíját nyerte el a filmfesztiválon.


Január 27-től ismét három hollywoodi filmet nézhetünk meg, és két európait. Utóbbiak közül sem a francia Emberek és istenek (Des hommes et des dieux), sem az olasz Szerelem, pasta, tenger (Mine vaganti) nem érdektelen, hiszen az Algériában játszódó francia alkotás a cannes-i Nagydíjat nyerte el, míg az olasz komédia Ferzan Özpetek rendezése (A törökfürdő., Tudatlan tündérek, Az utolsó hárem), ráadásul teljesen közérthető, ilyen egy jó európai vígjáték. A hollywoodi szakaszban Nicolas Cage jön majd, bár boszorkányra nem fog vadászni a Boszorkányvadászatban (Season of the Witch), The Rock új akciómozival jelentkezik, mely ugyan csúfosan megbukott, de talán a műfaj hazai rajongót érdekelni fogja a Rohanás (Faster), míg egy majdnem-világpremierben is részünk lesz, hiszen láthatjuk A dilemma (The Dilemma) című komédiát Vince Vaughnnal és Kevin James-szel, ráadásul Ron Howard rendezésében.


Csak 14 új filmet láthatunk januárban, tehát pihenhetünk egyet a februári hajtás előtt, hiszen az év második hónapjában egyelőre igaz csak 15 hazai premier vehető biztosra, de azok között ott lesz az idei Oscar-favoritok közül a Fekete hattyú, A király beszéde, A félszemű, valamint a tavaly Oscart kapó Precious - A boldogság ára is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #19
    adják annyi moziban, mint a többit. 22-ben. az utazó például 25-ben van. az egyik 6-7 ezer néző, a másik majdnem 100. (a hiteles másolatot 2 kópián megnézték 2 ezren. a piranhat az első hétvégén 22 kópián 4 ezren.( (egyébként meg a siker és a bukás nem moziszám függvénye. ha egy film egy moziban teltházzal megy, akkor az sikeres. a piranhának viszont a vászonátlaga is gyenge)
  • Zombee #18
    A Piranhát alig adják pár moziban, nem csoda ha megbukott. Szolnokon sem vetítik.
  • TM #17
    Pontosabban funkcionális analfabéta. Az lazának mondható, ha heti egy új film jön, s ilyen lesz 13-a és 20-a is (nem számítva az 1-2 kópiás, kis közönséghez szólókat). Erős? Mondjuk The Rock miatt feltétlen az. :)
  • kalapos01 #16
    Még egy analfabéta. :)
  • Radi #15
    Erős de laza
  • opeca #14
    Gondolom arre értette, hogy szerinte sok jó film lesz de ezek többsége nem a komolyabb műfajt képviseli.

    Engem ami sokkal jobban zavar az az, hogy nem tematikus, nagyon átláthatatlan.

    Valahogy így kéne:

    Piranha 3D
    Ismertető...

    Scott Pilgrim a világ ellen
    Ismertető...

    stb. stb.
  • funkyman #13
    a The Next Three Days nézős, és a faster is 7.0-án áll jelenleg az imdb-n és mivel nem tiniratyi ezért valszeg nézhető. talán a green hornet en sem nagyon alszunk el.
    A piranha másfél órájából kb fél nézhető, de azon sokat lehet nevetni(gonoszul) >>:)
    A pilgrim és a drogosfilm tucatratyi.
  • Dynamic #12
    Na, mondom király, jövő héten mozi. Érdekel ez az új Ryan Reynolds film. Erre most veszem észre, hogy az nem is Zöld lódarázs, hanem Zöld lámpás és az majd csak nyáron lesz :D
    Az ilyen béna, csetlő-botló igazságosztó filmek annyira azért nem jönnek be.
  • kisemlős #11
    Viktor, ki kellene pihenned a szilveszteri bulit, Te ennél jobb cikkeket szoktál írni!
  • COOLancs #10
    "A Szerelem és más drogok(...) viszonylag sikeresen mutatkozhatott be vetélytársak hiányában" meg főleg a masszív reklámkampánynak köszönhetően, de nem tudom hogy 2 hét múlva ki fog rá emlékezni...