Szekeres Viktor

Tinilányok irányítják a világot

A Pókember 3 a múlté, a Transformers 2 a múlté és már nem is a Sötét lovagnak a legnagyobb hisztifaktora. Új király született.

Míg tavaly mindenki csak az új Harry Potterként emlegette a legújabb könyv alapján készült ifjúsági filmsorozat első részét, az Alkonyatot, addig most már inkább a Harry Pottert lehet régi Alkonyatként emlegetni, hiszen a Twilight-saga második mozis része, a rekordtempóban, mondhatni pár hét alatt összedobott Alkonyat: Újhold megdöntötte a legnagyobb érdeklődéssel várt filmek rekordját.

Persze nem arról van szó, hogy az Alkonyat a Harry Potter babérjaira törne, hiszen a papírforma szerint a HP-sorozat bevételben továbbra is az Alkonyat-filmek előtt lesz, azonban az Újhold lett az a film, amit a legtöbben akartak azonnal látni a premier utáni percekben, e film esetében okozta volna a legnagyobb fizikai fájdalmat az, ha a potenciális nézőnek egy-két napot várni kell arra, hogy megnézhesse.


Eddig a legnagyobb hiszti a Sötét lovag premierjét kísérte. A Dark Knight vezette a hisztifaktoron alapuló listát, hiszen az első napon (a péntek 0.01-től 23.59-ig kezdődő előadások alatt) 67,1 millió dollár bevételt ért el. Ezt a tavalyi rekordot közelítette meg idén a Transformers 2 62 milliós nyitónapjával. A harmadik a Pókember 3 volt (59,8 millió dollár), míg a negyedik a Harry Potter 6 (58,1 millió dollár).

A nyitónapi lista első 20 helyén szinte kivé­tel nélkül folyta­tások és adap­tációk állnak, de ha a fel­dol­go­zá­sokat is bele­szá­mol­juk, akkor egé­szen a 45. helyig kell hátra­men­ni, hogy meg­ta­láljuk az első ere­deti filmet: ez Roland Em­me­rich 2012-je, mely 23,4 mil­lió dol­lár bevé­tel­re tett szert pre­mier­je első nap­ján. Utána a Wall-E kö­vet­ke­zik a 47. helyen, a Fel az 54.-en és a Je­lek az 58.-on. A szá­mok magu­kért be­szél­nek, íme a ti­tok nyit­ja, hogy miért van olyan sok foly­ta­tás és fel­dol­go­zás Holly­wood­ban. A kö­zön­ség kikö­ve­te­li ma­ga­tar­tá­sá­val, s ezek a fil­mek, a foly­tatá­sok, adap­tációk és fel­dol­go­zá­sok hoz­zák vissza leg­ha­ma­rabb a befek­te­tett pénzt, te­szik leg­ha­marabb új­ra befek­tet­he­tő­vé a tőkét.
Míg nyáron a Transformers 2 premiere idején a tinifiúk nem bírtak kisnadrágjukban maradni, addig most a lányoknak okozott egyre növekvő problémákat a tény, hogy az Alkonyat: Újhold csak pénteken lesz először látható Amerikában. Ennek volt köszönhető, hogy míg a gyártó Summit Entertainment és az elemzők is körülbelül 100 milliós hétvégi nyitányt vártak el az Alkonyat második részétől, addig az Újhold teljesítménye az előzetes várakozásokat magasan felülmúlta, és minden idők legerősebb nyitónapját produkálta. (A hétvégi amerikai közönség összetétele alapján az Újhold nézőnek 80%-a volt nőnemű és 50%-ban 21 éven aluliak. Ez utóbbi adat is kiugró érték.)


Persze az várható volt, hogy a legfontosabb rekordot, a legerősebb hétvégi teljesítményt is lesz esélye elhódítania a vámpíros filmnek, hiszen az Újhold hisztifaktora jóval erősebb volt, mint a Sötét lovagé, sokkal többen akarták a filmet a premier első perceiben látni, míg az SL esetében a rajongók, ha kellett, vártak a második napig. Ennek megfelelően az Alkonyat: Újhold 4024 moziban, 8500 vásznon 72,7 millió dolláros nyitónapi bevételt produkált, amivel a Sötét lovag 67,2 millió dolláros rekordja lett a múlté. Batman ezt az eredményt 4366 moziban és 9300 vásznon érte el, pár száz moziban IMAX-helyáron. (Érdekesség, hogy az Alkonyat tavaly még "csak" 36 milliós nyitónappal bírt.)

Ugyancsak rekord volt az Újhold 26,3 milliós éjszakai bevétele (a 0.01-től hajnal 3-ig kezdődő előadások alapján), ami viszont arra utal, hogy a "normál" pénteki nap, ha ezen vetítéseket nem számoljuk, már a 18 milliós éjszakai bevétellel bíró Sötét lovagé volt. S mivel az Újhold jegyeladásaiból befolyt összeg szombaton (minden idők 7. legerősebb szombatját hozta) és vasárnap (minden idők 17. legerősebb vasárnapját hozta) egyre csökkent, az összteljesítménye továbbra is alacsonyabb maradt, mint Christian Bale sikerfilmje esetében. Így pedig a tavalyi Batman-film 158,4 millió dolláros nyitányát nem fenyegette a vámpírokkal és vérfarkasokkal tűzdelt tinédzser vadromantika, mely 140,7 millió dollárt hozott, aminél még a Pókember 3. is jobban teljesített 151 milliós hétvégi bevételével.


Tehát mindenképp óvatosan kell bánni a "rekord" kifejezésekkel, mert bár ezen szóval minden bizonnyal sokkal több látogatót szerezhetnek a sajtóorgánumok, azonban az Újhold bevételeiből mindössze arra lehet következtetni, hogy az Alkonyat-könyveknek van a legfanatikusabb, ámde legtürelmetlenebb rajongótábora. Leginkább Amerikában, hiszen a világszintű 118 milliós nyitás sem csúcs. Na jó, még egy rekordhoz van köze az Újholdnak: Amerikában pénteken a Top10 filmre 104 millió dollárt fizettek ki a nézők. Eddig a rekord 97,5 millió dollár volt, melyet természetesen a Sötét lovag nyitónapja generált. És még mondja valaki, hogy válságban van Hollywood!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Justil #76
    másodjára biztos nem hagynám ott, érted, már "csakazértse"...
    majd 1x talán :)
  • bippo #75
    Ha tényleg kevés film volt, amit otthagytál, és ezek közül a TDK az egyik, akkor azt is el tudom képzelni, hogy éppen rossz (a filmhez rossz, úgy értem) hangulatban ültél le megnézni. Van ilyen. Esetleg tegyél még egy próbát, hátha most végignézed, netántán tetszeni is fog. Ha mégsem, nem dől össze a világ.
  • Justil #74
    viszont úgy hallom az új batman játék elég durca, úgyhogy azt biztosan be fogom próbálni, ha nem lesz a nyakamon napi 2 zh :(
  • Justil #73
    1) valóban szomorú, hogy sokan hülye gyerekes dolognak tartják a képregényeket, ebben egyetértek

    2) tévedsz, ezek olyan emberek, akiknek az ízlése amúgy igen eltérő a sajátomtól, legalábbis filmek terén, ez már sokszor bebizonyosodott. más jellegű filmeket kedvelnek, de megvan az oka, hogy mégis miért adok a véleményükre. mondjuk úgy, hogy értelmes embereknek tartom őket, és ez már elég, hisz a mai világban ez ritkaság :)

    3) kis túlzással éltem, volt az a fél óra háromnegyed óra is, vagy 50 perc. mondjuk értem a logikádat, de ettől függetlenül azt mondom, nem feltétlenül szükséges végignézni 1 filmet, ahhoz, hogy megítéljem. a hangsúly azon van, hogy "nem feltétlenül". jómagam olyan ember vagyok, aki általában minden filmet (még a kevésbé bejövősöket is) végignézem, illetve szeretek koncentrálni a filmekre, rühellem ha pl. valaki filmnézés közben telefonál, vagy el kell mennie, nem nézi folyamatosan, stb. ha az ember filmet néz, akkor filmet néz. szóval azt lehet mondani, komolyan veszem a dolgot.
    de a TDK egyike volt azon (igen kevés) filmnek, amit 1xűen nem volt kedvem végignézni. pedig a régi batman filmek közül láttam párat, és azok egész jók voltak...namind1.
    sztem kár tovább csűrni-csavarni a témát. eleve úgy kezdtem, h magánvélemény, és maradjunk is ennyiben. nekem az a film nem tetszik, akárki akármit mond :)
  • Darth Sith #72
    Valóban nem kell, h mindenkinek tetszen, ahogy az irodalomban sem szeret mindenki mindent. Csak míg, az irodalmat jobban ismeri minden ember, a műfajokat, van egy elképzelése róla, addig a képregényeket egyáltalán nem ismerik, hanem inkább beskatulyázzák hülye gyerekes dolognak. És innentől kezdve, olyan h képregényadaptáció, már negatív előjellel indít. Pusztán azért, mert az emberek nem ismerik és általánosítanak.

    Valószínüleg ugyanazért adsz a véleményükre, mert ugyanolyan filmeket szerettek, ezért lehet egyezés abban, hogy leminősítették, ahogyan te is. Míg én teljesen különböző koru, nemü, gondolkodásu emberekkel beszélgettem a filmről, és szinte mindenki levolt nyűgözve tőle, a maradék néhánynak meg csak szimplán tetszett, de egy olyat sem láttam aki negatív kritikával illette volna.

    Az meg, h sok millió ember mit szeret az nem mérvadó, maximum bevétel szempontjából, de a bevélte a film minőségére nem feltétlenül utal. Elég sok szar film hozott bár hatalmas bevételeket, míg nagyon jól összerakott, tartalmas filmek bevétel szempontjából hatalmasakat buktak.

    "Jómagam csak azt tudom mondani, amit már leírtam. Elkezdtem nézni, majd félóra után kinyomtam, és kerestem helyette valami mást: kb ennyire fogott meg."
    érdekes. a #63 hozzászólásban behatóan lehordtad a filmet, miközben 30 percet láttál egy 3 órás filmből. Kérdezem én, hogyan? Ez kb annyira ad reális képet mint trailer alapján dönteni egy filmről. Pl ott van a max payne trailere, nagyon jónak tűnt, aztán mekkora bukás lett a film. Ergo, ha csak ilyen keveset láttál belőle, az alapján nem tudod megítélni az egész filmet, azaz falsch kép alapján terjeszted az igét és vonsz le rossz következtetéseket.
  • Justil #71
    hogy a legelső postomra utaljak: összehasonlításképpen az alkonyat első részét végignéztem. nem dobtam tőle hátast, elég átlagos kis múví volt, ráadásul gyerekes és nyálas is, de volt benne annyi, hogy azt a kb. 1,5 órát végigüljem, bár egynél többször biztosan nem nézném meg :)
  • Justil #70
    Nézd, tisztában vagyok vele, hogy a képregény != garfield és donald kacsa.
    ettől függetlenül nem szeretem a képregényeket. azért 1 kicsit erős az általánosításod: attól, hogy vannak jó, minőségi képregények is a világon, még nem szükségszerű, hogy mindenkinek tetsszen...

    A filmekre visszatérve...elég sok filmet láttam én is életem során, jót is, rosszat is. Most inkább nem kezdem el felsorolni, hogy melyek azok, amik nekem tetszettek, mert megint csak ez az, amit a magánvélemény kifejezés takar, és nem szeretnék átmenni személyeskedésbe.
    Elég annyit, hogy van pár ember az ismerőseim között, akinek adok a véleményére filmes kérdésekben, és közülük nem egy ugyanúgy leminősítette a TDK-t.
    Ettől még sok millió ember odáig meg vissza lehet érte.
    Jómagam csak azt tudom mondani, amit már leírtam. Elkezdtem nézni, majd félóra után kinyomtam, és kerestem helyette valami mást: kb ennyire fogott meg.
  • Darth Sith #69
    Ha a TDK szerinted egy gyenge film, akkor nálad mi számít minőségi, jó filmnek? Én már elég sok filmet megnéztem életem során, mindegyik műfajból, Zs kategóriától az A kategig, jancsó filmektől a popcorn mozikig, tehát van viszonyítási alapom, eltudom dönteni, ha egy film jól össze van rakva. A TDK össze van. Milyen problémáid vannak vele amelyek miatt így lehordod?

    Sajnálom, hogy nem szereted a képregéneket. Itthon, az az alapvető probléma a képregény műfajjal, hogy az emberek 98%-kának a képregény = donald kacsa meg grafield. Pedig közel sem. Gyönyörűen kidolgozott, komoly gondolatokat feszengető, fantasztikus történetüek vannak, kiválló minőségü fotópapírra nyomtatva, kemény borítással. Ezek a minőségi művek és nagyon sok ilyen van, de itthon ezek szinte beszerezhetetlenek. Nem csoda, hogy az emberek nem értékelik, mert nem tudják milyen a jó.

    Ez kb ugyanolyan, h pl amíg az ember nem hall élőben pl. egy csúcskategóriás Bose hangrendszert, addig nem fogja megérteni, miért képesek emberek százezreket, milliókat kiadni egy hangrendszerért. Megkell tapasztalni. Utána már igen...
  • Justil #68
    szerintem meg nagyon is, de ezen nem nyitunk vitát :)
  • vmiki88 #67
    akkor nekem az a magánvéleményem, hogy nem értesz a filmekhez