MTI

Sas Tamás: minden filmem a nőkkel foglalkozik

Három-három nő történetét követi nyomon Sas Tamás két legújabb, a 41. Magyar Filmszemlén szereplő játékfilmje, a Presszó 10 év és a Szélcsend - mondta el a rendező, aki harmadik 2009-es munkájáról, a Szinglik éjszakájáról, valamint nagyszabású terveiről is beszélt.

"Az ember a gyökereihez mindig visszatér, és nekem a Presszó nagyon fontos pillanat volt az életemben" - emlékezett rendezőként jegyzett első játékfilmjére az operatőrként is gyakran foglalkoztatott Sas Tamás. Mint elmondta, már korábban felmerült, hogy elkészítsék "nem is elsősorban a film, hanem a három-négy főszereplő (Fullajtár Andrea, Kovács Patrícia, Söptei Andrea és Herczeg Adrienn) történetének folytatását", végül azonban tíz esztendőnek kellett eltelnie, hogy 2008-ban megkezdődhessen a munka.

Sas Tamás hangsúlyozta, bár az "első Presszót" nagyon sokan látták moziban, a tévében vagy DVD-n, a folytatás önmagában is megáll, és azok számára is érthető, akik csak a Presszó 10 év megtekintésével kapcsolódnak be a történetbe. A két film között a Presszóból egy tizenkétszer ötven perces televíziós sorozat is készült, ennek története azonban csak részben egyezik meg a mozifilmével; a végkifejlet is más lett. Míg a sorozat minden epizódjában öt-hat asztaltársaság életébe pillantott bele, a Presszó 10 év csak a főszereplőkre koncentrál - jegyezte meg a rendező.


A szemlén szereplő mindkét film forgatókönyve Csikesz Juditnak, Sas Tamás feleségének munkája. "Ő a dramaturgom, eddig az összes filmemet közösen csináltuk. Tulajdonképpen én +kényszerítettem+ arra, hogy üljön le és írjon meg egy forgatókönyvet, mert tudom, hogy mire képes. Rögtön átlátja, hogy egy filmbeli fordulatnak milyen következményei lesznek a történtben nyolcvan perc múlva, a fejében van a film minden rétege" - szólt a Presszó 10 év és a Szélcsend forgatókönyvírójáról. Noha mindkét alkotás egy-egy női mikroközösség sorsát követi nyomon, ez nem felesége közreműködése miatt alakult így - hangsúlyozta Sas Tamás: "nekem minden filmem a nőkkel foglalkozik, az is, amit nem Csikesz Judit írt. Rossz megközelítés szétválasztani a szerzői filmet a közönségfilmtől, de én mindkét műfajban a női dolgokat próbálom feltárni".

A rendező elmondása szerint ezért a Balaton közepén, egy vitorlás hajón játszódó Szélcsendben nem is a történet a lényeg, hanem a három szereplőben (Kováts Adél, Pálmai Anna és Kovács Patrícia) belül lezajló történések. "Szándékos volt, hogy mindkét film történetét zárt térbe helyeztük. A szerző típusú filmekben nekem az intenzitás az érdekes, hogy egyetlen dologba minél mélyebben belemerüljek" - fogalmazott. Mint Sas Tamás felidézte, már első filmjeinek egyike egy liftben játszódott, de régi terve egy olyan történelmi film is, amelynek színhelye egy léghajó kosara.


A rendező harmadik 2009-es filmje a Szinglik éjszakája: "ez a másik énem, egy nagyszabású közönségfilm, amit a komédia és az akció jellemez, illetve egy kis dráma. Nem romantikus komédia, inkább akcióvígjáték, amiben három nő (Szávai Viktória, Gallusz Niki és Nagy Ilona) közös barátnőjükkel együtt próbálja visszaszerezni annak elrabolt jegygyűrűjét" - árulta el Hámori Gabriella által alakított barátnő esküvőjének napján játszódó történetről Sas Tamás. A bemutatók kapcsán a rendező elmondta: a Szinglik éjszakája február 25-étől, a Szélcsend pedig a tervek szerint április közepétől látható a mozikban, míg a Presszó 10 év esetében bizonytalan az időpont.

"A Szinglik bemutatója után megyek Indiába, ott már elő van készítve egy indiai-magyar koprodukcióban készülő komoly zsánerfilm, amelyben egy nemzetközi férfi sztárszínész is szerepel, valamint megállapodtunk egy nagyon jó nevű indiai színésznővel" - számolt be következő munkájáról. Mint a rendező elárulta, tervbe vette az Egri csillagok filmrevitelét, de nem a Várkonyi Zoltán-féle klasszikus remake-jeként: "mi egy igazi történelmi filmet szeretnénk forgatni, ami visszanyúl Gárdonyi regényéhez". Sas Tamás szerint elképzelhető, hogy az új Egri csillagok-feldolgozás 3D-ben készülhet el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!