MTI

A Kaméleon a hivatalos magyar nevezés az Oscar-díjra

Az Oscar-díjra nevező magyar bizottság szerdai ülésének döntése értelmében Goda Krisztina Kaméleon című játékfilmje képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű film kategóriában a 2010-es versenyben.

A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi filmje, a Kaméleon tavaly ősszel indult a magyar mozikban, idén februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. A nemzetközi közönség a napokban láthatja először a sanghaji nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában. Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére, az Oscar-díjra minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, ezek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt jelöltet, amely a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhet versenyre. Az Oscar-jelöltek listáját jövő február 2-án hozzák nyilvánosságra.

"Ha befejezek egy filmet, elengedem, és az onnantól kezdve járja a maga útját" - hangsúlyozta Goda Krisztina a nevezéssel kapcsolatba, hozzátéve, nagyon örül, hogy filmjét elismerik a hazai döntéshozók.

Arra a kérdésre, hogy meglepte-e a bizottság döntése, a rendező úgy válaszolt: annyira nem lepte meg, hogy a Kaméleont választották. Úgy vélte: filmje több műfajt ötvöz, és mint ilyen összetett alkotás beleillik a független filmes vonalba. Goda Krisztina megjegyezte: nem latolgatja a Kaméleon Oscar-esélyeit, mivel fogalma sincs, mi alapján hozzák meg a döntést. Egyszerűen örül annak, hogy a film, amelyet a Sanghaji Filmfesztivál versenyprogramjába, illetve a Moszkvai Filmfesztivál hivatalos programjába is beválogattak, ilyen esélyt kapott.

A Csak szex és más semmi és a Szabadság, szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi filmje, a Kaméleon tavaly ősszel indult a magyar mozikban, idén februárban elnyerte a Magyar Filmszemle közönségdíját. A nemzetközi közönség a napokban láthatja először a sanghaji nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában, amely a berlini, cannes-i és velencei szemlék mellett a 12 úgynevezett A-kategóriás nemzetközi filmfesztivál egyike.

A magyar játékfilmek közül eddig Szabó István Mephisto című alkotását jutalmazták Oscar-díjjal 1982-ben a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dagemy #6
    Szerintem rég óta nem volt ilyen szórakoztató magyar film.
    Abban nem vagyok biztos, hogy díjat is érdemelne, de legalább hall róla a közönség.
  • winnie #5
    volt jobb, rosszabb is, de azt kell nevezni, ami nyerhet esetleg. mostanság a rögvalóságos mozikkal próbálkoztak, de nem ment. tavaly az iszka utazásának volt némi sansza, de ki tudja, mire izgul az akadémia.
  • Lami #4
    A Kaméleon egy meglepően jó film volt... szerintem...
    Nem szeretem a heppiendes mozivéget.
  • makemebad09250 #3
    nem igaz hogy ennél jobb filmünk nem volt mostanság?! vagy még is?
  • Etinger #2
    Szégyen.
  • TeDDyRuSh #1
    Hajrá Kaméleon, jó volt a film, csak a téma elég sokszor volt feldolgozva, ha nem is itthon. Remélem nem válik kommerszé ezáltal LA-ben sem...