Szekeres Viktor

Emmy-jelölések - A kritikusok is a Hősökre buknak

Kihirdették Amerika legnevesebb tévés díjátadójának sorozatjelöléseit - a Maffiózók aratott, míg az újoncok között a Hősök és a Címlapsztori.

Úgy tűnik, hogy Amerika úgy van kalibrálva, hogy február táján a filmes világra veti szemét. Ekkor hirdetik ki az Oscar-díj nyerteseit, viszont nyáron, a televíziós holtszezonban az Emmy-díjak lázában ég, ugyanis akkor a nemzeti tévés akadémia rukkol elő először a hihetetlen sok kategóriában az 5 jelölt nevével, majd pedig augusztusban, természetesen élő adásban a győztesekkel.

Minden évben vannak úgynevezett üdvöskék, melyeket előszeretettel honorálnak a jelölők. Míg 3 éve a Lost - Eltűntek és a Született feleségek jelentették a divatot, úgy idén a Hősök és az Ugly Betty a két divatsorozat (nem mellesleg e két sorozat a legnézettebb új sorozatok közül való), melyek 8 illetve 11 jelölést tudhatnak magukénak. A komédia, szituációs komédia kategóriában még érdemes megemlíteni az Alec Baldwin nevével fémjelezett 30 Rockot is, ami 10 nominációval lett gazdagabb csütörtökön.


A legjobb drámák jelöltjeit vizslatva talán csak egy meglepetést láthatunk, a jogi sorozat Boston Legal idén elért arra a szintre, hogy komoly eséllyel pályázzon a végső győzelemre. A Doktor House, a Grace klinika és a Maffiózók már tavaly is biztos jelöltnek számítottak, azonban a 2006-os győztes 24 idei, hatodik évadával szinte minden kritikusnál és hozzáértőnél bukásnak számított, így nem meglepő, ha az idei hullám egyik zászlóshajója, a Hősök lépett a helyére.

A mulatságos sorozatoknál már jóval több új címet jegyezhetünk fel. A tavaly ugyancsak jelölt Charlie Sheen vezette szituációs komédia, a Two and a Half Men, valamint a 2006-os győztes, az idén is toronymagas esély The Office mellé fellépett az említett két újonc Címlapsztori és a 30 Rock is, valamint az HBO laza, hollywoodi színfalak mögötti komédiája, a Törtetők is, melyről még idehaza is szinte csak pozitív véleményeket olvasni.


Drámai színészeknél a tavaly mellőzött Hugh Laurie és James Gandolfini mellett jól a bejáratott Denis Leary-t és Kiefer Sutherlandet találhatjuk meg, mint ahogy azzal sem lehet különösebben vitába szállni, hogy a komikusoknál ismét jelölést kapott Steve Carrell, Tony Shalhoub és Charlie Sheen - őket nagy esélyesként Alec Baldwin és a futottak még kategóriában a Futottak még című szenzációs brit komédia főszerepében brillírozó Ricky Gervais egészíti ki.

A hölgyeknél ismét feltűnt a jelöltek között a két éve újoncként győzedelmeskedő Patricia Arquette, valamint a magyar gyökerekkel rendelkező Mariska Hargitay, ki minden bizonnyal győzelme esetén ismét kap itthon némi sajtónyilvánosságot, ha már idehaza frissen bemutatott sorozatát, a Különleges ügyosztályt néma csend övezte. Mellettük a heteken belül idehaza DVD-n is megjelenő Főnök című sorozat sztárja, Kyra Sedgwick, a Maffiózók női fő alakja, Edie Falco és az ugyancsak a mozifilmekből a sorozatokba átruccant Minnie Driver esélyes a díjra. A komédia kategóriát boncolgatni is felesleges, hiszen America Ferrara a kritikusok által neki ítélt Golden Globe díj után, az akadémiatagok teljes szimpátiájára is számíthat, minden bizonnyal.


A jelöléseikkel büszkélkedő tévéadók sorát idén az ABC vezeti 70 nominációval, alig megelőzve a 69 eséllyel rendelkező NBC-t. A CBS 44, a Fox 28, míg a CW a Smallville révén egyetlen jelölést kapart össze. A kábeltévék között, ahogyan az lenni szokott, ismét az HBO a listavezető 86 jelöléssel, 18 jelölésével az AMC csatorna csak messze-messze lemaradva lett a második. A jelöltek teljes listáját az Emmy hivatalos honlapján lehet mazsolázgatni, amire még bőven van idő, hiszen a díjátadóra csak szeptember 16-án kerül sor Los Angelesben.

Főbb jelölések

Legjobb dráma:
# Grace klinika
# Doktor House
# Maffiózók
# Boston Legal
# Hősök

Legjobb komédia:
# 30 Rock
# Törtetők
# Címlapsztori
# Two and a Half Men
# The Office

Legjobb drámai színész:
# James Spader (Boston Legal)
# Denis Leary (Ments meg)
# Hugh Laurie (Doktor House)
# James Gandolfini (Maffiózók)
# Kiefer Sutherland (24)

Legjobb drámai színésznő:
# Sally Field (Brothers & Sisters)
# Mariska Hargitay (Különleges ügyosztály)
# Minnie Driver (The Riches)
# Patricia Arquette (A médium)
# Kyra Sedgwick (A főnök)
# Edie Falco (Maffiózók)

Legjobb színész-komikus:
# Steve Carell (The Office)
# Ricky Gervais (Futottak még)
# Alec Baldwin (30 Rock)
# Tony Shalhoub (Monk - A flúgos nyomozó)
# Charlie Sheen (Two and a Half Men)

Legjobb színésznő-komikus:
# Tina Fey (30 Rock)
# Felicity Huffman (Születetett feleségek)
# Mary-Louise Parker (Nancy ül a fűben)
# America Ferrara (Címlapsztori)
# Julia Louis-Dreyfuss (The Old Adventures of the New Christine)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ldavid #22
    csak eltakarja Ali Larter,
    de ha jobban megnézed valamennyi látszik belőle xD
  • Atisz #21
    Most nézem: Maffiózók mint dráma... az szép
  • Atisz #20
    Hol van a kiscsaj másik keze az első képen?

    Prison Break szerintem is alul van értékelve USA-ban, de nem érdekel az amerikai tömegízlés (mondjuk a magyar sem ). A lényeg hogy nálunk is adják.
  • winnie #19
    "Amerikába miért nem csípik a Prison Breaket mondjuk... "

    csípik, csak még van 120 sorozat a pb-n kívül, melyek közül nem egy sokkal jobb.
  • dtm #18
    Amúgy nem igazán volt jó a példám, mert egyik komédia, másik dráma, de ez most lényegtelen.
  • dtm #17
    Én azt nem igazán értem, hogy Amerikába miért nem csípik a Prison Breaket mondjuk... Simán jelölhető (szerintem nyerő) lenne. Jobb (bár kinek mi), mint a századszor lerágott "csúnyalánybólavégéreszéplánylesz" csont.
    De a House és a Hősök is odavág.
  • Baggio73 #16
    Gyenge az túlzás, de a stroy a 2.részre hajaz nagyon, és szinte már idegesítő volt, hogy mindent túlcsavarnak a történéseken.
    De hát aki rajongója a sorozatnak így is-úgy is megnézi.(Mert azért érdemes megnézni)
  • STREEX #15
    Ez a 24 6. évadja tényleg nagyon gyenge lett?
  • winnie #14
    "olem kaphat egy ugly betty minden dijat, attol meg nem fog erdekelni."

    a díjak arra jók, hogy felhívják esetleg nem nézett sorozatokra a figyelmet, ennyi.

    a betty nekem spec nem jött be (viszont tökéletesen értem a díjhalmazt, mint ahogy a heroesnál is), sem első részileg, sem tegnap, amikor belenéztem, bár kétség kívül jópofa az egész öniróniája, az ilyen prögő-forgó képvágások (köv. jelenet képkockája bepörög a képbe, vagy középről, pixelből kiindulva kinagyítódik), túl játszott szerepek meg poén szappanos zenéj.
  • Faby #13
    Kár, hogy a Friday Night Lights semmit nem kapott...
    Az egyik legjobb új drámai sorozat véleményem szerint.