Szekeres Viktor

Mi a francot csinálnak az amerikai tinifiúk?

Amerikában jóval keményebben ellenőrzik a mozizók korát, így korhatáros filmekre is nehezebb bejutni a fiataloknak, más kérdés, hogy ezt a tiltást ki lehet játszani azzal a trükkel, hogy egy gyerekfilmre váltott jeggyel a termek között bolyongva véletlenül épp a korhatáros filmre ül be a tilosban járó alany.

A jelenség eddig is ismert volt, érdemes megnézni az elmúlt évek olyan R-kategóriás premierjeit, melyek a korhatár ellenére is a 13-17 évesek érdeklődését is felkeltették - a bemutató hetében az éppen legtöbbet játszott gyerekfilm heti bevétele az átlagosnál kisebb mértékben csökkent. (Az R-es korhatár fura kettősséggel bír: elvileg azt jelenti, hogy 17 éven aluli csak elnőtt kíséretében nézheti meg az adott filmet, így nem csoda, hogy egy Die Hard 4-et is PG-13-ra vágtak meg a bevétel érdekében. Más kérdés persze, hogy egy tini, ha visz magával kísérőt, akkor dupla bevételt generál az R-es filmnek.)

Éppen ezért ideálisnak tűnt az április 17-i amerikai bemutatók összeállítása: a Zac Efron-féle Megint 17 (17 Again) 23,7 milliós első hétvégével nyitott és a felmérések szerint a nézők 75%-a nő volt és kiemelkedősen magas, 43%-uk 18 éven aluli. Russel Crowe felnőtt thrillerje, a State of Play csalódást keltő 14 milliós nyitányét 75%-ban(!) 35 éven felüliek hozták össze (és 55%-ban nők), a tiniket nem igazán hozta lázba a komoly film, így minden adott volt ahhoz, hogy a két filmet kihagyó tinifiúk a heti harmadik premier, Crank: High Voltage mellett tegyék le voksukat.

Jason Statham filmje ráadásul még DVD-n is korrekt sikert aratott, s épp ezért volt akkora meglepetés, hogy a 6,9 milliós első hétvége még az első Crank - Felpörögve nyitányát sem érte el, ami a "szabad" tinifiú közönség miatt különösen keserű csalódás. Vajh mit csinálhattak a két héttel ezelőtti hétvégén a tinifiúk, akik általában vevők a látványos, pörgős akciófilmekre? (Hiába ugyanis a fent említett jelenség, még a belógásokkal sem magyarázható az ugyancsak belógásokkal tarkított első rész eredményéhez képest történt csökkenés.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djstefi #8
    16 evesen autot vezethetnek, 18 evesen katonanak mehetnek ( es haboruban harcolnak, olnek )de 21 eves koruk elott nem szabad pialniuk? tiszta hujjek ezek az amerikaiak! olni es vezetni szabad ! de inni nem ?! szoval meg 1x..tiszta hujjek ezek az amerikaiak!
  • pixx #7
    "8 éves pistike ne vehesse meg a gta4et" főleg, ha papa mama, vagy tesó veszi meg neki, 21-es kor alatt ott nem lehet piát venni, de 16-17 évesek mindig szívesen fizetnek 10-20 dollárt, ha kiviszel nekik egy karton sört, vagy üveg bármit. Mindent ki lehet játszani...
  • Falcon87 #6
    Te idióta vagy :D Miért kéne betiltani az "ilyen" filmeket/játékokat? Egyszerű. Oda kell figyelni, hogy a 8 éves pistike ne vehesse meg a gta4et. A pénztárosok figyeljenek oda erre, a mozitermek elé pedig álljon egy őr, aki betartatja a korhatárt.
  • kukacS3K #5
    hát anyád, miért jobb ha egy 15 éves fiú nem néz R-es filmeket? hülyébb nem lesz
  • Sir Ny #4
    Savanyú a bor :D
  • Herczi #3
    Savanyú a szöllő? :D
  • 05lampard #2
    Árpádné, pehely.
    Tök faszság korhatárt kitűzni. Ezek az amcsi tinik már 12 éves korukban basszák a csajokat. Egyáltalán nem Szilveszter Sztalóne által kitépett ádámcsutka fogja őket visszavetni a fejlődésben.
  • zola2000 #1
    Ezeket a belógásokat egyszerűen meg lehetne szűrni: ellenőröket kell küldeni a korhatáros film vetítésére és ahány 18 év alatti nézi a felnőtt filmet annyiszor 10000dollár pénzbírság a mozinak, videotékának, videojáték szaküzletnek stb így meg lehetne gátolni az ilyen filmek/játékok elkészítését. Bár így is működik a dolog pl a legutóbbi mortal kombat játék is 12es korhatárú lett, és el is ment belőle 2 millió.