Szekeres Viktor

Sokkolta Hollywoodot a Halálos iram

Amire a harmadik rész után senki nem gondolt, bekövetkezett, jöhet a Halálos iramban 5., 6. és 7. és Vin Diesel karrierje is megmenekült. Eközben pedig az elemzők visszaadják diplomájukat.

Ki hitte volna? Most nyilván emelkednek a kezek a levegőbe, de ettől még tény, hogy a Halálos iramban-franchise kipukkadni látszott a harmadik rész után. Míg az első rész szinte a semmiből letarolta Amerikát (a világot nem: 144 millió USA és 62 millió "egyéb" bevétel), a második rész, az első jó közönségreakciói miatt a főszereplők zömének távozása ellenére még erre is rátett egy nagy lapáttal (127 millió + 109 millió), hogy aztán a Paul Walker-féle verzióban való csalódás a harmadik részre elüldözze a nézők egy részét (62 millió + 95 millió). A folytatás gyenge minősége egyébként előrevetítette, hogy az autós filmeket ezentúl másik mozi fogja tovább vinni.


Azonban egy okos ötlet és az "Új típus, eredeti alkatrészek" mottó megmentette a filmsorozatot, amihez a jó marketing, a látványos előzetesek mellett mindössze az első részt sztárjait kellett csak visszahozni, akik minden bizonnyal örömmel jöttek, hiszen valljuk meg, hogy egyikük színészi karrierje sem szárnyalt túlságosan.

Pedig Vin Dieselről a Pitch Black kultstátusza és a Halálos iramban, valamint az xXx nagy sikerét követően azt hihettük volna, hogy az új évezred nagy akciósztárja lesz, ő azonban nem akarta a skatulyát és inkább átment producerbe (ld. többek között számítógépes játékgyártás), színészileg pedig megpróbált "sokszínűsödni", ami természetesen az elkerülhetetlen bukásokkal járt. Hat év, hat film és mindössze a Gorilla bácsi aratott sikert (de az nagyot), a Túl mindenen, a Védd magad!, a Keménykötésűek és tavalyi visszatérése, a Babylon A.D. mind hatalmas bukás volt, sőt, még a Pitch Black folytatása, a Riddick - A sötétség krónikája is meglepően gyengén teljesített.


Hasonló cipőben járt Paul Walker is, aki a Halálos iramban 2. után eltelt 5-6 évben egyre-másra gyártotta a buktákat - az Idővonal, a Tenger vadjai vagy a Halálos hajsza még a 20 milliós bevételt sem érte el, ami persze nem a gyenge film ismérve, hiszen a Halálos hajsza ritka jó akciómozi volt, ám sem Amerikában, sem nálunk nem érdekelte a kutyát sem... (Talán mondanunk sem kell, hogy akárcsak Diesel, Walker is egy Disney gyerekfilmben érte el a Halálos iramban utáni egyetlen sikerét, a Kutyahideg című kutyás moziban.)

A két úr mellé visszatértek a hölgyek is, Michelle Rodriguez és Jordanan Brewster, s róluk mindent elmond, hogy tévézni kényszerültek a filmezés mellett. Bár Rodriguez a Kaptárban és a S.W.A.T. - Különleges kommandóban még megmutatott valamit, de utána jött a lejtmenet a Bloodrayne-nel és A falkával, más kérdés, hogy a televíziózás jelenleg egyik legismertebb sorozatában, a Lost - Eltűntekben kötött ki, ahol is egy évadon át építhette rosszlány imidzsét, ugyanis nem egyszer a törvénnyel is szembekerült. (Brewster egy Texas-i láncfűrészes-folytatás mellett előbb a Mr. és Mrs. Smith című sorozatban lett volna Mrs. Smith, ha valamelyik csatorna megvette volna a pilotot, majd pedig az NBC akciókomédiájának, a Chuck-nak pár részében csintalankodott.)


Ilyen előzmények mellett sem jósoltak az elemzők túl sok esélyt a Halálos iramnak, a sorozat 4. részének, főleg, hogy a rendezői székbe az a Justin Lin ült, akinek a félresikerült Tokiói hajszát is köszönhettük. És mégis, bár a premierfilmek között nagyon nem akadt vetélytársa az autós mozinak, arra, hogy már az első hétvégén lekörözi a harmadik rész teljes bevételét, nem sokan számítottak.


Pénteken ugyanis minden idők 21. legjobb nyitónapját produkálta a Halálos iram, s ezzel olyan filmeket előzött meg, mint a Transformers, a 300, a Quantum csendje, a Da Vinci-kód, a Baljós árnyak vagy a Bourne-ultimátum, ami valljuk meg, kissé azért meglepő - mármint hogy ilyen szintű várakozás előzte meg Amerikában a 4. részt. Tudtuk, hogy siker lesz, na de ekkora? Azt viszont ez az eredmény remekül példázza, hogy a közönségnek tetsző filmek folytatására az igény talán minden eddiginél nagyobb. (A 30 milliós pénteki bevétel 70 millió körüli hétvégi kaszát jelez előre, vagyis a sorozat legsikeresebbje lehet a 4. rész.)

Ilyen jól film még nem nyitott Amerikában áprilisban, az pedig innentől kezdve nem is lehet kétséges, hogy a sorozatot folytatni kell - a bevételt elnézve még minimum 2 rész benne lehet, akár az életben maradt régi, akár az új szereplőkkel. (A hazai premierre csütörtökön kerül sor, míg a várva várt kritikánkat a hét vége felé olvashatjátok.)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BM #50
    2009 aug.19
  • Hut #49
    vki nem tudja hogy mikor hozzák ki DVD-re ugy? várom hogy kihozzák=):D:D
  • winnie #48
    " A Riddick-Sötétség krónikája nem aratott sikert????????????"

    hogy aratott volna?

    " Teljesen egyedi, nincs benne semmi megszokott, nem giccse"

    talán épp ezért is bukott meg.
  • Mardel #47
    Ha erre elmegyek, tuti nem veszek se popcornt se kólát. Valahogy mindig meghajt ez a két dolog vagy a film közben vagy a film végén. Pedig kóla nem szokott meghajtani, se a popcorn, de moziban mindig.
  • PainKiller69 #46
    Ki a tököm ez a szekeres viktor? Akármelyik förmedvényét olvasom, kinyílik a zsebemben a bicska!!! Tehetségtelen kontár! Hihetetlen...
  • chuck #45
    bakker, miért nem írtad le az egész filmet ..
  • USAMEN POWER #44
    Én ma néztem meg a 4ik részt, tényleg nagyon jó lett. De aztán jött a vége, Torettonak 25 év börtön, stb... Teljesen lehangolódtam, de amikor jött az a jelenet hogy az országút, egy haladó rabszállítóval, majd megjelenik O Conner, Miaval, meg azzal a két fekával, cseszettjó verdákban ülve, hangulatom megint 100 % os lett, és mosolyra ferdült a szám :)) Tényleg rohadt jó lett a film !!!
    Am a héten az elsö résztöl kezdtem el nézni a filmet hogy belekapcsolódjak a Halálos Iramban hangulatába, és csak utána néztem meg a 4-et is. Am ha a következö részben benne lenne O Conner és a második részböl ismert feka haverja, Toretto és társai, és a Tokyo driftböl a föszereplö, velük egy film, nagyon nagy alakítás lenne szerintem az 100. Habár lehet hogy ezzel kifogynának a tartalékok, és nem lenne több rész :S Am a 4-ik részböl a végén hogy Mia vezeti az egyik autót, teljesen meglepett :O :D
  • warriorGula #43
    Nem szoktam hozzászólni, de itt már nem bírom. A Riddick-Sötétség krónikája nem aratott sikert???????????? Teljesen egyedi, nincs benne semmi megszokott, nem giccses, Vin Diesel, akciófilmhez méltóan, olyan kemény benne, hogy a gyémánt is megirigyelheti, hogy a látványt ne is említsem.....- esetemben csupán a Star Warst nem előzi meg scifibe...........
  • Lacee83 #42
    Ez a film tényleg jó lett. A 3. részt nem bírtam végignézni, abban ugyan elég jó zenék voltak de csak ebben nyújtott valamit. Ellenben a 4. rész zenéi nem túl fülbemászóak, van benne egy szám ami már a Tokio Drift OST ben is benne volt na az 1 jó.
    Az viszont utólag meglep h a korábbi rész rendezőjének van köze ehhez az újhoz, legalább jóvátte azt a gyalázatot amit elkövetett a "sorozaton".
  • Voldi #41
    Én is így vagyok ezzel. Dehát ők úgy gondolják, az igénytelenség az menő. Vagy nem is gondolnak semmit. Semmit...