SG.hu

ORTT - uniós eljárás a Cool TV műsora miatt

Az ORTT sorozatos nézői panaszok nyomán vizsgálta a román joghatóság alá tartozó, elsősorban magyarországi közönségnek szóló Cool TV Cool Sex c. műsorszámát, mely a beadványok szerint az a kiskorúak egészséges fejlődésére káros részeket tartalmaz.

Megállapították, hogy a szexualitást öncélúan ábrázoló műsorszám koradélutáni közzététele sértette a Médiatörvény kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezéseit, azt a műsorszolgáltató csak este 10 óra után tűzhette volna műsorára.

Az eljárás az Európai Bizottság bevonásával zajlott, megindításának előfeltétele, hogy az ORTT a műsorszolgáltatásban a procedúra megindítását megelőző 12 hónapban két alkalommal ugyanazon törvénysértéseket észlelje, és azokról, valamint a tervezett intézkedésekről írásban tájékoztassa a műsorszolgáltatót, valamint az Európai Bizottságot.

Az ORTT az eljárást megelőző két évben több alkalommal tájékoztatta a műsorszolgáltatót, az Európai Bizottságot és a román Nemzeti Audiovizuális Tanácsot (CNA) arról, hogy a Cool TV adásában a kiskorúakra káros - egy alkalommal az emberi méltóságot sértő - tartalmakat észlelt, így 2007 augusztusában az eljárás kezdeményezése mellett döntött.

A román médiahatóság (CNA) a tájékoztatás kézhezvételét követően vizsgálta a Cool TV műsorát, és megállapította, hogy az ORTT által kifogásolt műsorszám sugárzásával a műsorszolgáltató felhagyott, ám helyette hasonló tartalommal, szintén koradélutáni sugárzással két másik hasonló műsorszámot indított. A CNA ezért nyilvános figyelmeztetéssel büntette a műsorszolgáltatót, és a kifogásolt műsorszámok közreadásának időpontját a 22, illetőleg 23 órától 06 óráig terjedő idősávban jelölte meg. A hatóság döntéséről tájékoztatta az ORTT-t és az Európai Bizottságot is.

Az Európai Bizottság a román hatósági intézkedésre tekintettel 2008 márciusában az eljárás lezárását javasolta, amellyel az ORTT egyetértett. A Testület által kezdeményezett eljárás elérte célját, a kifogásolt műsorszám megszűnt, a hasonló műsorszámok kizárólag a késő esti, éjszakai órákban kerülhetnek sugárzásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #12
    pc. online. létezik, hogy még mindig van olyan ember, aki azt hiszi, hogy az ország lakosainak többsége rendelkezik számítógéppel? és főleg internettel? (ez már majdnem akkor butaság, mint egy film bukását a letöltésekre fogni itthon, de szerencsére ezt már majdnem mindenki belátta.)
  • trogi #11
    Lehet, de ha mondjuk egy társasággal akarja megbeszélni a látottakat, akkor körbe kell szórnia mélen, hogy ezt és ezt nézzétek meg, aztán valaki veszi a fáradtságot és az idejét, hogy megnézi, vagy sem...
  • god25 #10
    Pffff. Bekapcsolja a PC-t és online megkapja a keményebb oldalát.
  • trogi #9
    Egyre inkább a keményebb megoldás híve vagyok.
    Betiltani a tévés vállalkozást, a vagyontárgyait elkobozni. Ha másodszor is próbálkozik valamilyen módon egy hasonló a bagázs, akkor pedig lehet a honvédeinknek egy jófajta élőerős gyakorlatot szervezni.

    Jah és itt most nem kérek elnézést a politikailag korrekt liberális kőgazdagoktól, akik a gyerekeiket természetesen óvják az ilyen műsoroktól meg a vegyes állami iskoláktól.
  • smaszi #8
    "inkább húzzátok ki a seggeteket a fejetekből."

    Talán épp fordítva...nem?! Észlény...:D
  • Loverman #7
    gondolom egy részt sem láttatok a fent említett műsorból. szexuális felvilágosító műsorról beszélünk. egy ilyen álszent prűd világban éppen ilyen kell, nem azt mondani egy 14 éves gyereknek hogy a gólya hozta, aztán csodálkozni amikor 16 évesen csak úgy szexel mert nem tudja milyen veszélyei vannak. inkább húzzátok ki a seggeteket a fejetekből.
    amúgy ajánlom a Híradó megtekintését is néhanapján, egyesek már tankönyvet akarnak bevezetni a szexuális felvilágosításra. nvm.
  • endrev #6
    Loverman, az a lényeg, hogy amit lát egy kisgyerek a műsorban, az ne ferdítse el a szexualitásról alkotott képét, tehát az önképének egy aspektusát. Senkit nem érdekel, hogy te ezt feléred-e ésszel vagy sem, ahogy a tanárt sem érdekli, hogy felfogod-e miért kell integrálszámítást tanulnod, akkor is meg kell tanulnod, mert úgy helyes (és mert megvan a neurológiai oka). Nőj már fel!

    Sokkal nagyobb büntetéseket kellene kiszabni, mert mire az eljárás lefutott, éveken keresztül futott az a szánalmas műsor, és mérgezte az óvatlanul odatévedt fiatal személyiségeket.
  • A1274815 #5
    "OMG milyen álszent képmutató öntelt bagázs"

    Gondolom túlsok liberalizmust reggelizhettél, mert amit tényleg egy ilyen műsor művel, az minden képpen az erkölcsbe ütközik.
  • Loverman #4
    Ezek hülyék! Miért rossz egy olyan műsor ahol a szexről beszélgettek? Épp a fiatalok egészséges fejlődését segítette volna elő! OMG milyen álszent képmutató öntelt bagázs
  • zola2000 #3
    Úgy van, ilyen műsort max éjszaka lehet adni, minden más esetben keményen le kell csapni.