SG.hu

ORTT-büntetés Az igazság ára miatt

Az ORTT megállapította, hogy a TV2 Az igazság ára c. műsorának sugárzásával megsértette a magánszféra sérthetetlenségét, az információs önrendelkezés és az emberi méltóság feltétlen tiszteletének alkotmányos követelményeit, ezáltal pedig a Médiatörvény alapelvi rendelkezését.

Az ORTT döntésében 30 percre felfüggesztette a műsorszolgáltató műsorszolgáltatási jogosultságának gyakorlását. Az igazság ára c. műsor tartalmát vizsgálva megállapították, a műsorszolgáltató által "pszichológiai játéknak" nevezett sorozat azt közvetíti, hogy az emberi személyiségnek nincsen integráns, érinthetetlen tartománya, az ember átlátszóvá alázható. A műsorban résztvevők a magánélet legbensőbb körének feltárására pénznyeremény elérése érdekében vállalkoznak, így a műsor azt az üzenetet hordozza, hogy a magánszféra és az emberi méltóság nem sérthetetlen, anyagi érdekből nyilvánossá tehető, konzumálható.

A műsor azt az elvárást támasztja szereplőivel szemben, hogy - a megnyerhető pénzösszegért cserében - testi és lelki valójuk előre meghatározatlan legbensőbb részét tegyék hozzáférhetővé a nyilvánosság számára. A játékosok, a kérdés-felelet sorozat előrehaladtával, mivel a kérdések egyre bensőbb titkokra irányulnak, önrendelkezési joguk végső maradékát is elveszítik.

A műsor résztvevői olyan helyzetbe kerülhetnek, amelyben különleges személyes adataik feletti ellenőrzésük megszűnik, akár még a válasz esetleges megtagadása esetén is (hiszen, miközben pénzért vállalták előzetesen az önfeladást, még a nagy összeget veszni hagyó válaszmegtagadást is a kérdésben megfogalmazott állítás beismerésének fogja tekinteni a néző), ez pedig a személyiség teljes feladása előtti menekülési utakat elzárja.

Ez önmagában is összeegyeztethetetlen az emberi méltóság, a magánélet tiszteletben tartásának mindenkire kiterjedő kötelezettségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hernaf #15
    Könyörgöm úgy olvasnák már egy olyan jó hirt, hogy végre már végérvényessen feloszlatták az ORTT- t ami edig csak bosszúságot és kellemetlenséget okozott a magyar társadalomnak az adófizetők pénzéből - felháborító -
  • DaemoonHunter #14
    Ja, meg a közönség is átöltözik
  • Looserke #13
    csak nekem tűnt föl hogy Jakupcsek ugyanabba a ruhába van az elő adás óta? Tudom hogy több adást vesznek fel egyszerre de azért ez ciki, és a Legyen ön is milliomosban is többet csinálnak de ott legalább Vágó öltönyt, nyakkendőt cserél egy egy felvétel között...
  • xido #12
    pénzért sokan sokmindenre kaphatóak....mindenki tudja legalább az első adás óta,hogy mire vállalkozik,ha bemegy...az emberi alázhatóság az embereken múlik,nemcsak a műsor szerkesztőjén...ha nincs játékos,nincs műsor...de van,mennek,vállalják
  • kiskelgyo #11
    ennyi erővel betiltható lenne a blikk, a story, a best és minden ami bulvár, hiszen ott is sokan kirakatba teszik magukat lovéért, sőt van aki nem csinál semmit, csak minden héten a címlapon van hogy most éppen kivel b*szott stb.
    Képmutató banda ez is...
  • Csaba42 #10
    Nem lett volna egyszerűbb már az elején betiltani a műsort? Az úgyis nagyon megy nekik.
  • cptkilljoy #9
    És csak csendesen kérdezem meg, hogy azt a zsírt kinek a zsebéből kenik a kenyerükre?
  • gabeone #8
    Ne bántsátok az ORTT-t, sokaknak zsíros állást teremtett.. :)
  • ldavid #7
    egyetértek, én is rühellem őket
  • DaemoonHunter #6
    Szerintem a 12, 16, 18 karika is marhanagy baromság, senki nem veszi komolyan...
    Ez is bizonyítja, hogy az ORTT is csak szemellenzővel megy előre(vagy hátra?).