Napi Online

Kezdődhet az újabb verseny a nézők kegyeiért

A digitális földfelszíni műsorszórásra vonatkozó, napokban megjelent pályázati kiírás szerint a nyertes döntheti majd el, hogy milyen tömörítési eljárást választ, illetve azt, hogy a televíziós multiplexeken a közszolgálati adások mellett a többit ingyenesen vagy előfizetéses konstrukcióban teszi-e elérhetővé.

Arról is a majdani multiplexüzemeltető dönthet, hogy a pályázati dokumentációban előírt tartalmak mellett milyen csatornákat tesz fel a multiplexekre első körben, illetve hogy a későbbiekben milyen más programokkal bővíti a kínálatot.

A következőkben tehát minden bizonnyal elindul a munka a "bevonásért", illetve a "bekerülésért". A majdani nyertesnek ugyanis minden bizonnyal az lehet a célja, hogy olyan tartalmak jelenjenek meg, amelyekkel vonzóvá tehető a multiplex. S bár a digitalizáció jelentősen megnöveli az elhelyezhető csatornák számát, elképzelhető, hogy lesznek olyan televíziók, rádiók, amelyek a helyszűke miatt kimaradnak. Egy televíziós multipexen a tömörítéstől függően 5-10 csatorna kaphat helyet, míg a rádióson 6-8 csatorna fér el.

A pályázati kiírás szerint a földfelszíni rádiós, valamint a televíziós műsorszórásnak - két multiplexen - 2008-ban el kell indulnia, míg a nyertes a harmadik televíziós multiplexen mobil-tévészolgáltatást is nyújthat. A másik két televíziós multiplexen a műsorszórás a jelenlegi analóg földfelszíni országos műsorszórás leállítása után indulhat be. Az Európai Unióban - így Magyarországon is - a földfelszíni analóg műsorszórást legkésőbb 2011. december 31-én a digitálisnak kell felváltania. Összeállításunkban néhány média vezetőjét kérdeztük a digitalizációval kapcsolatos elvárásaikról.

A jelenlegi földfelszíni analóg rádiós műsorszórás egyik legnagyobb problémája, hogy a magyarországi piac mérete technikailag korlátozott, valójában nincs is országos FM-frekvencia, az országos frekvenciák is kis helyi frekvenciák hálózatából állnak össze. A digitális sugárzás technikailag megnyitja annak lehetőségét, hogy valóban országos lefedettség jöjjön létre. Ez pedig valamennyi szereplő számára - vagyis a hallgatók, a műsorszolgáltatók és a hirdetők számára is - egy bővülő rádiós piac lehetőségeit teremti meg - fogalmazott Módos Márton, az InfoRádió vezérigazgatója, aki szerint sok múlik azon, hogy milyen gyors lesz az új technológia elterjedése, és attól is függ a sikere, hogy miként alakul a médiaszabályozás jövője.

A földfelszíni sugárzás jövője tehát a technikától és a bevezetés gyorsaságától függ majd; ez utóbbi azért is fontos, mert az internet komoly konkurenciát jelent a földfelszíni rádiózásnak is - hangsúlyozta Módos. Azokban az országokban, ahol már tapasztalattal rendelkeznek a digitális rádiózásról, az új technika a rádiós piac bővülését hozta. Módos azt is elmondta, hogy a nagyobb kínálat nagyobb szegmentációt jelent majd, s a jelenlegihez képest több kisebb, specializált rádió számára is jobban megnyílik a piac.

A Magyar Rádió Zrt. - amelynek országos rádióműsor-szolgáltatóként egyedül adatott meg, hogy részt vehessen a földi digitális műsorszórásra pályázaton - indulni fog a rádiós multiplexszolgáltatói tenderen - mondta Such György, a közrádió elnöke, aki azt is elárulta, hogy öt új (szöveges, zenei) tartalommal rukkolnak elő. Such szerint ugyanis épp a tartalmak színvonalán múlik a digitális rádiózás sikere. Minden ilyen technológiai platform akkor népszerű, ha megfelelően vonzó, attraktív tartalom kerül fel rá, vagyis ha az új adók valós, meglévő igényeket szolgálnak ki.

De ha csak azok a csatornák foghatók általa, amelyek a jelenlegi analóg rendszernek köszönhetően is elérhetőek, akkor a hallgató nem fog új, a digitális adás vételére alkalmas készüléket vásárolni. Such aggasztónak tartja, hogy a frekvenciafelszabadítás miatt 2010 előtt nem válhat országossá a digitális rádiózás, addig csak Budapesten és környékén - ahol egyébként is igen színes a rádiós műsorkínálat - lesz digitális a műsorszórás, miközben ennek technikai feltételeit már előbb meg kellene teremteni a platform sikere érdekében.

A digitális televíziózás feltételeként a médiatörvény módosítását tartja elsődlegesnek az RTL Klub, hiszen a jelenleg hatályos szabályozás nem digitális, hanem analóg technikai környezetre épül - fogalmazott Róbert Ákos. A kereskedelmi televízió vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy mindenképpen szeretnének részt venni a digitális televíziózásban, és technikailag már hosszú ideje készen állnak a váltásra. "Természetesen ott a helyünk a multiplexen, hiszen ha a piacvezető televízió nincs rajta, vajon miért fizetnének az emberek egyetlen fillért is egy set-top-boxért? Ugyanakkor 2012-ig érvényes szerződésünk van az analóg televíziózásra az ORTT-vel" - tette hozzá Róbert Ákos.

A TV2, ahogyan eddig, a jövőben is szeretné, hogy az általa gyártott műsorok minél több platformon elérhetők legyenek a nézők számára. Ennek megfelelően fontosnak tartják, hogy a 2008-ban induló első multiplexen a TV2 is jelen legyen - mondta Fekete Attila, a TV2 stratégiai osztályvezetője, aki hozzátette: "Üdvözöljük, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság kiírta az üzemeltetésre vonatkozó pályázatot, addig azonban, amíg nincs meg a pályázat nyertese, nem tudunk biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy mikor lesz fogható a TV2 adása a digitális földfelszíni platformon. Bízunk benne, hogy a DVB magyarországi elindítása kapcsán egy olyan üzleti modell jön létre, amely mind a multiplexek üzemeltetője, mind a tévécsatornák számára kölcsönösen elfogadható lesz, és amelynek révén a nézők is élvezhetik a beköszönő digitális világ előnyeit".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ez a gyerek #2
    Azért szeretik jobban ha még egy kütyüt adhatnak, mert az az ő tulajdonuk marad, és te csak bérelnéd. Ilymódon bármikor frissíthetik a szoftverét, cserélhetik neked, javíthatják, ha elromlik. Amellett, hogy ez a legtöbb előfizetőnek is megéri, mert nem kell szervízt keresnie és beszállítania, a szolgáltatónak is nagyobb mozgástere marad. Például megbízhatóbb szolgáltatást nyújthatnak, ha tudják, hogy mivel fogadják majd a jeleket. Gondolom, ahogy az ADSL piacon is, úgy majd a DTV piacon is 5-6 év tapasztalat után el merik adni a nézőknek a dobozt örökre is.
  • csip #1
    Nem értem ezt az RTL-es csávót, meg úgy általában a műsorszórással foglalkozó "okosokat". Miből gondolja, hogy akarok még egy dobozt a nappalimba, még egy távirányítót a fotel mellé. Lassan külön komód kell a távszabályzóknak.
    Sokkal normálisabb megoldásnak tartanám, ha a készülékekbe építenék be ezeket a kütyüket. Mivel az ezer éves TV-m képcsöve elfelejtette a zöld színt, így vettem egy laposat, és nini a hátulján ott van a PCMCIA foglalat a kártyafogadó egység számára. A tunerja meg ssssimán szkenneli a DVB frekvenciákat. Nagyon tetszik. Hja és ha valaki azt mondja, hogy ez túl drága... ...legyen elég annyi, hogy 100k HUF alatt vettem jóval egy E-outlet boltban, mert van a keret sarkán egy karcintás.

    Rádiót meg szinte csak autóban hallgatok, ahova megint szívesen vennék olyan kütyüt ami kapásból fogja a digitális adásokat (létezik).