Szekeres Viktor

HD-ben adja az olimpiát az MTV

Bár idehaza még nincsenek igazán meg a feltételek a HD-szintű televíziózás tömeges megteremtéséhez, külföldön már sokak számára magától értetődik, ha egy filmet, sorozatot vagy sporteseményt mondjuk 1080i-s minőségben kívánnak megnézni.

A Magyar Televízió is elindult a fejlődés rögös útján, s ez abban merül ki, hogy nagy felbontású képet fognak közvetíteni az augusztusi pekingi nyári játékokról. Innentől kezdve már a nézőn a sor, hogy milyen minőségben akar szurkolni a versenyzőkért, hiszen az MTV új, óbudai székházban a legmodernebb technológia áll a tévé rendelkezésére.

Az olimpiát követően az m2 ősztől kezd nagy felbontású képet sugározni - a HD-adások leginkább a mozifilmeket és a természetfilmeket jelentik majd. Az MTV beruházása 7,5 milliárd forintba kerül, melyből többek között HD-s közvetítő kocsira is futja, s év végére a tévé stúdióit is ellátják a megfelelő technikával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cobra. #24
    Mivel a külföldi kereskedelmi csatornák nagy része 720*576-ban adja a műsort műholdon, így én ezt tartom normálnak.
  • FTom #23
    Ami a királyi szolgáltatót illeti arra ott az Antenna Hungária. Jelenleg is 4 adást adnak Budapesten és Kabhegy körzetében a DVB-T szolgáltatással.
    Ez az M1. M2 - ezt fogják ui adni HD-ben amennyiben az Antenna Hungária is úgy gondolja - Duna, Duna2(Autonómia) , véleményem szerint lesz HD közvetítés az Olimpiáról persze kár erről addig polemizálni ameddig nem látjuk a saját szemünkkel.
    A véleményeddel teljesen egyetértek, de nem táplálok vérmes reményeket a cabel szolgáltatók HD adásaival kapcsolatban.
  • Inquisitor #22
    "UPC Directen még most se adják a csatornákat normál DVB felbontásban"
    Nem hiszem, hogy van "normál DVB felbontás", ha nem lenne feltűnő és a szolgáltatókon múlna akkor ne félj akár QCIF-ben is nyomnák az adást.
    (Amikor az AXN Sci-fi próbasugárzása ment pár hétig, akkor néha úgy nézett ki, hogy tényleg QCIF felbontásban van, majd 1 centis kockákból állt a kép.)
  • Inquisitor #21
    Szerintem nem írtam olyat amiből az ellenkezője olvasható ki, nyilván a sávszélleségget jól kihasználja majd a legtöbb csatorna és nem fog HD-t adni DVB-T-n, de elvi lehetőség meg van rá.
    A kábel szolgáltatóknál meg nem kell DVB-C-re menni, de azért sok helyen már átmentek ... na és ugye pár szolgáltatótól várhatő a tavasszal a HD adások bevezetése. Ha jól sejtem plusz csomagban lesz jópénzért, és kell hozzá majd új settopbox is.

    De továbra is kérdés, hogy HOL és HOGYAN akarja HD-ben adni az Olimpiát a királyi TV? Biztos nem streaming videón ...
  • Cobra. #20
    UPC Directen még most se adják a csatornákat normál DVB felbontásban, szóval nem tudom hol lesz majd HD sugárzás. M1-re pl 544*576-ot ír a vevőm, pedig 720*576-nak kellene lennie. RTL is ennyi, TV2 már csak 528*576, Viasat meg csak 480*576. Ráadásul mindenhol a szélességből spórolnak el, szóval elvileg wide képernyőn még laposabb lehet a kép.
  • banok #19
    hiszem ha látom.
  • FTom #18
    Teljesen igaza van cybernek. a kettő nem azonos a DVB-T az új és elfogadásra került Broadcast szabvány a földi műsorterjesztésben erre kell legkésőbb 2012 ig átállni az EU államokban. Arról pillanatnyilag szó sincs, hogy a kábeles szolgáltatóknak erre át kellene állni!! Csak a földfelszíni sugárzásról van szó!! A DVB-T alkalmas a HD terjesztésre de szó sincs arról, hogy egy szolgáltatót erre kötelezni kellene, ill lehetne ez is egy extra Feature mint pl a Teletext. A kereskedelmi TVk nagy valószínúséggel nem is fognak váltani mert egy DVB-T "csatornán" 1 HD tartalom fér el, míg ugyanebből SD-ben gyakorlatilag 4 tehát a költségekkel jól tudnak sáfárkodni!
    Végül pedig annyit, hogy sok DVB-Tuner tud vagy nem tud HD-t arra nagy ívben tojnak, emlékeztetni szeretnék mindenkit a stereo sugárzás Mo-i bevezetésénél is ue a dilemma volt melyik rendszer is lesz majd - rengeteg stereo készülék volt A2-es rendszerrel mégsem azt választották hanem a modernebb NICAM szabványt.
  • Inquisitor #17
    "A félreértések elkerülése végett: a DVB és a HD adás nem azonos, sőt!"

    Mi az, hogy SŐT??? Szerinted USA-ban, Taiwanban, Hong Kong-ban vagy éppen Singapourban nem DVB-T-n nyomják a H264-es HD-t? Akkor meg?
    De nyilván valószerübb, hogy a HD képes kábeles cégek lesznek a fő "elosztók", ha DVB-T-n adnák azt nagyon kevesen tudnák nézni, mert sok DVB-T tuner nem is tud HD-t ...
  • concrete #16
    és mi lesz a régi meglévő dobozommal? az netán cserélik automatikusan ?
  • cyberdj #15
    A félreértések elkerülése végett: a DVB és a HD adás nem azonos, sőt! Már most van olyan kábelszolgáltató, aki digitális adást ajánl, a megszokottnál sokkal jobb képpel és CD minőségű hanggal. Ennek azonban semmi köze a HD-hez, ilyen rendszeren DVD minőség körül kap az ember az MPEG2 kódolás miatt.