Napi Online

A T-Kábel pörgetni akarja a HD piacot

A T-Kábel a magyar piacon elsőként indítja el HD-televízió-szolgáltatását a fővárosban és környékén, s kezdetben három egyedülálló látványt nyújtó csatorna műsorát élvezhetik a hd-csomagra előfizető ügyfelek. Lipp István a T-Kábel Magyarország Kft. vezérigazgatója szerint ez a szám gyarapodni fog, ahogyan a felhasználók körében is egyre népszerűbbek lesznek az új élményt nyújtó programok.

Jelentős technikai változás előtt áll a magyar televíziós piac, s az érintettek megtették illetve megteszik lépéseiket. De kiknek is kellett lépniük ahhoz, hogy merőben újszerű élményben legyen részük a nézőknek?
- Ahhoz a szórakoztatáshoz, amit otthon nyújt a televízió, nem elegendő a színes készülék, ehhez High Definition (HD), nagy felbontású adásnak kellene lennie. Ennek a műszaki feltételei már korábban megteremtődtek, s Európában a kereskedelme is elindult, de nem nagy tempóban. Lehet, hogy ennek az az oka, hogy ott jó minőségű volt a PAL-SECAM rendszer, de az is az okok között szerepelhet, hogy a HDTV-re való átállás jelentős befektetést igényel mindenki részéről, ehhez valakinek lépnie kellett, s kérdés lehetett, hogy ezt ki tegye meg először.

Elsőre a tévékészülék-gyártók léptek, s már évek óta kaphatóak olyan plazma- és lcd-készülékek, amelyeken rajtuk van a minősített - hd ready, full hd - embléma, e készülékek tehát hd-szolgáltatásra képesek. Ezeket az emberek elkezdték vásárolni, de amikor hazavitték a televíziójukat, s rácsatlakoztak a hálózatra, sokukat csalódás érte, hisz az áruházban látott jó minőségű képet nem látták viszont, a bolti kép ugyanis nem egy élő adás eredménye, az egy dvd alapján előállított kép, ami ugyanakkor jelzi, hogy milyen kép megjelenítésére alkalmas a készülék. Ráadásul a nagy képernyő eltorzította a képet. A vevők utólag tehát érezhettek némi csalódást, de a vásárlás fókuszában mégis ezek a készülékek állnak.

Ez viszont még mindig nem elegendő a teljes hd-élményhez. Ki lépett a készülékgyártók után?
- A készülékgyártókat a műsorszolgáltatók is követték. Ma körülbelül tízes nagyságrendű azoknak a száma, akiknek hazánkban jogosítványuk van hd-műsor szolgáltatására. Most pedig azoknak kellene lépni, akik e kettő között, vagyis a műsorszolgáltatók és a készülékgyártók között helyezkednek el. Az elmúlt másfél évben nagyon sokan beszéltek arról, hogy megteszik ezt a lépést, de végül mind ez idáig senki sem tette meg. A T-Kábel nem mondott semmit, ehelyett végrehajtotta a szükséges méréseket, beszerzéseket, fejlesztéseket, s úgy döntött, hogy a magyar piacon elsőként végrehajtja ezt az innovátori lépést, s márciusban elindítja a kereskedelmi hd-szolgáltatást.

A hd-adás látványa sokkal nagyobb törést okoz az emberek lelkében, mint amit anno a fekete-fehérről a színes televízióra váltás kiváltott. A nagy felbontás miatt a hd-adás sokkal színesebb, részletgazdagabb, kontúrosabb, ennek során "valamit lát az ember", s a néző úgy érzi, hogy ő is abban a közegben van, ami a képernyőn megjelenik. Sőt a digitális televíziós adások prémium hang- és képminőségéhez képest is óriási előrelépést jelent a hdtv, leginkább egy nagyon jó multiplex mozi élményéhez tudnám hasonlítani.

Milyen tartalmakkal indul a T-Kábel?
- Két angol nyelvű - az általános szórakoztató, életmód Woom és a történelmi dokumentumfilmeket sugárzó History - csatornával és a Filmbox magyar nyelvű filmcsatornával kezdünk. Ez az induló állapot, hogy minél több csatorna kerüljön be a választékba. Azt gondoljuk: azzal, hogy mi belépünk a piacra, ezzel generáljuk is azt. Nekünk az innováció és a befektetés mezsgyéjén kell jól lavíroznunk, természetesen olyan csatornákat tudunk és akarunk behozni, amelyeket el is tudunk adni, s maguk a műsorszolgáltatók (például a Magyar Televízió) is készülnek a hd-adásra.

Azt gondolom, hogy e téren hatalmas áttörés lesz az olimpia idején, aminek következtében a tartalomban szélesebbre tudunk nyitni. A szolgáltatás iránti érdeklődés felfutása lassabb lesz, azzal számolunk, hogy induláskor - részben azért, mert a hd-készülékek és a műsorok száma is korlátos - az igények lassú felfutást mutatnak majd, amit az olimpia e téren is megdobhat, s talán az Európa-bajnokság is lendít ezen. Azt hiszem, hogy a következő két évben - amikor mellettünk már mások is szolgáltatnak a maguk területén - már gyorsabb lesz az elterjedése.


Mennyibe kerül mindez a felhasználónak?
- Két tételt kell megfizetni. Az egyik a set top box, amely a megfelelő transzformációt és a jogosítványt adja meg a hd-adáshoz, ennek a havi bérleti díja 2300 forint lesz. Aki már igénybe vesz tőlünk digitális szolgáltatást, s az ehhez szükséges set top boxot havonta 800 forintért bérli, annak a későbbiekben nem kell kettőt fizetnie, ehelyett ez utóbbi kikerül, az új set top box pedig bekerül a helyére. A set top box bérleti díja kapcsán szerintem egy piaci folyamat érvényesül majd, vagyis idővel biztos mérséklődhet ez az összeg. A másik tétel pedig a hd-programcsomagért fizetendő összeg, ami havonta 1990 forint.

Aki erre előfizet, az már ügyfele a cégnek, vagyis befizet valamilyen programcsomagra. Összességében tehát havonta mennyibe kerül majd egy ügyfélnek a hd-élmény?
- Három kábeltelevíziós csomagunk van, az első a 790 forintba kerülő szociális csomag. A másodikat és a harmadikat tekintjük az alapkínálat részének. Az analóg II. havi 2990 forintért, az analóg III. pedig havi 4890 forintért vehető igénybe jelenlegi akciónkban, és ezeknek megtalálható nálunk a digitális változata is Digital II. és Digital III. néven, melyek havi díja most még kedvezőbb az analóg megfelelőjénél. Ezekhez a digitális csomagokhoz az előfizető vásárolhat digitális minicsomagot, tematikától függően 499 és 2990 forint közötti havi díjért. Most csak annyi történik, hogy a minicsomagok száma eggyel - az 1990 forintos hd-csomaggal - gyarapszik. Ha tehát mindenki mindent megvesz, csaknem száz televíziós és három rádiós csatornához juthat hozzá, plusz az újabb három hd-programhoz.

Azok, akik jelenleg csak a T-Kábel analóg kábeltévé-szolgáltatására fizetnek elő, előfizethetnek-e a hd-csomagra?
- Igen, egy kis többletköltséget kell vállalniuk, s váltaniuk kell. Az analóg csomag és a digitalizált csomag havi díja közel azonos, de az utóbbi esetben bérleti díjat kérünk a hd set top boxra is. Ha tehát egy analóg ügyfél előfizet a hd-csomagra, annak kivisszük a megfelelő set top boxot, s már nézheti is a digitális programkínálatunk mellett a hd-csatornákat is.

Mely területeken lesz elérhető a hd-szolgáltatás?
- Az országban szétszórtan vagyunk jelen, s összességében mintegy 315 ezer ügyfél veszi igénybe a T-Kábel szolgáltatását. Budapesten és egyes főváros környéki kistelepülések mellett ott vagyunk például Érden, Dunakeszin és Esztergomban is, s mindezek mellett Békéscsabán és környékén, valamint Szegeden és környezetében is szolgáltatunk. Ezen területek közül most a fővárosban és az agglomerációban, valamint Érden, Dunakeszin és Esztergomban tudjuk biztosítani a hd-szolgáltatást, vagyis 220 ezer potenciális ügyféllel számolhatunk az induláskor. A szolgáltatás sikere összefüggésben van azzal, hogy miként tudunk terjeszkedni, ez természetesen pénzkérdés, sőt ez már milliárdos pénzkérdés. Miután korábban már digitalizáltuk a hálózatunkat, a hd-technológia bevezetése ehhez képest már nem igényelt jelentős invesztíciót, de azokon a területeken, ahol most még nem lesz elérhető a hd, ott a hálózaton másfajta fejlesztést is végre kellene hajtani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fflx #17
    A set-top boxuk tenyleg nagyon szar. Annorax az #5-osben meg pontosan leirta, hogy az urge altal (nem is) kicsit kozmetikazott arak hogyan is jonnek ossze valojaban, mert ugye az egesz T(re) ceg legfokeppen a mar meglevo ugyfelekre szarik nagyivben.

    Mondjuk ha van az embernek egy jobb minosegu es nem tul pici (pl 82 cm-es) CRT-je, akkor azert jelentosen tud javulni a kepminoseg digitalis kapcsolatnal es megoldhato azis, hogy a settop-bol optikai kabellel vigye az ember a hangot az erositobe. (meg van mar 3 radio is kabelen, remelem lassan feldobnak meg 10-20 csatornat plusszban)
  • Sanyix #16
    Jó lenne ha a kábelnet szolgáltatásukkal is foglalkoznának, mert ugyan azt a szar feltöltési sebességet adják mint adsl-nél, csak még drágábban...
  • willcox #15
    Manapság még a digitális vételre sincs értelme áttérni, hát még a HD-sre. Drágább, mint az analóg, akkor meg pláne, ha egynél több TV van.
    Majd ha lesz DVB-T (ezen remélem a közszolgálatikon kívül más csatornák is lesznek), az a HD-s étvágyamat ki fogja elégíteni, mert hibrid (analóg+DVB-T) USB-s tunerem van, a monitoromon majd jól nézhető is lesz.
    Az analóg adáson sugárzott műsorokhoz még sok is az analóg minősége, olyan rettenetesen szar műsorok vannak.
    A T csoport egy rablóbanda, sajnos mi pont az ő felségterületükön vagyunk. Sokkal jobban örülnék a Digi-nek, mert olcsóbb, és emellett többet nyújt mind TV kínálatban, mind internet sebességben.
  • Balumann #14
    Ha digitálisra fizetünk majd elő, akkor nem is lesz lehetőség arra, hogy a egy HDTV-n kívül még 2 analóg TV-n nézzem az adást? :S
    És tényleg ilyen gagyi az a set top box? :o
  • ziipp #13
    Annyi előnye van, hogy lesznek magyar HDripek is torrenten. xP

    "Már alig várom, hogy a Máúnika showt real hd-ben lássam. :-)"
    Mwhaha, nincs is jobb, mint HD minsőségben nézni a csorba fogsorokat. :D
  • rob99 #12
    szerintem úgy 1-1,5 év múlva az árak is csökkenni fognak, és lesznek választható csatornák, és gondolom fél éven belül már máshol is lesz hd adás, ha nem is ők, akkor más által.
  • Erpy #11
    Már alig várom, hogy a Máúnika showt real hd-ben lássam. :-)
  • JTBM #10
    Jó kezdeményezés, ebből lesz pár év múlva a megfizethető és jó minőségű HDTV adás...
  • FoodLFG #9
    Semmit
    Reméljük azért, nem csak pár helyen lesz a jövőben FTTH (fiber to the home), egy idő után kénytelenek lesznek váltani.

    Szerencsére nekem nem kell adsl-el szenvednem, mert itt van digikábel LAN (na ezért összeteszem a kezem ^^)
  • tntcoder #8
    Mert jelenleg nem nagyon nyújt olyan többletet, amiért váltani lenne érdemes.
    Ez így van, ezért nálam a tékábel dróton csak internet és telefon van. Amíg nem lehet egyesével csatornákat választani, addig nem leszek ügyfél...