Napi Online

A T-Kábel elindította HDTV szolgáltatását

A T-Kábel Magyarország Kft. megindította kereskedelmi hdtv-szolgáltatását Budapesten és környékén, valamint Dunakeszin és Esztergomban.

A Magyar Telekom-csoporthoz tartozó kábelszolgáltató által lefedett területeken a nagy felbontású televíziós szolgáltatás havi bruttó 1990 forintért érhető el. A hagyományos tévéadásnál lényegesen jobb kép- és hangminőséget biztosító HD-televízióadások vételéhez egy speciális set top boxra, valamint egy dekódoló kártyára van szükség, ezeket a cég biztosítja ügyfeleinek havi 2300 forintért. A szolgáltatás révén jelenleg három - egy magyar és két angol nyelvű - csatorna fogható, a T-Kábel kínálatát folyamatosan bővíteni fogja.

Lipp István, a T-Kábel Magyarország Kft. vezérigazgatója szerint a HDTV-piac a jövőben spirálszerűen növekedhet: ahogy egyre több csatorna válik elérhetővé ilyen technológiával, egyre több előfizető vásárol hdtv-szolgáltatást, ezáltal a készülékek és a szolgáltatások is egyre olcsóbbak lehetnek. Bár Lipp István szerint a jelenlegi áron a hdtv iránt alacsony a fogyasztói igény, a társaság az év végére ezres nagyságrendű előfizetői tábort remél. A potenciális ügyfélkört az a 40 ezer előfizető jelenti, akik már a T-Kábel digitális televíziós szolgáltatását veszik igénybe. Budapesten és agglomerációjában potenciálisan 380 ezer háztartás számára válik elérhetővé a T-Kábel Magyarország hálózatában a HDTV.

Lipp István kijelentette: a kereskedelmi szolgáltatás bevezetésének költségei minimálisak voltak ahhoz a fejlesztéshez képest, amelynek során a T-Kábel korábban alkalmassá tette kábeltévé-hálózatát a digitális adások továbbítására. Winkler János, a Magyar Telekom vezérigazgató-helyettese, a lakossági szolgáltatások üzletágának vezetője elmondta: a nagy felbontású szolgáltatást a jövőben további platformokra, az IP-alapú és a mobiltelefonos technológiákra is kiterjesztik. Példaként említette, hogy a főváros XI. kerületében az előfizetők bevonásával IP-hálózaton végeznek HD-televíziós teszteket.

A Global Industry Analysts Inc. piackutató 2007-es tanulmánya szerint világviszonylatban a HDTV vételére alkalmas készülékek száma 2008-ban meghaladhatja az 50 milliót. Az elemzés az európai HDTV-piac részesedését 45 százalékra teszi, Észak-Amerikával együtt a két területre koncentrálódik a globális értékesítés 75 százaléka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • willcox #16
    A jelenlegi műsortartalmak számomra bőven elegek analóg módon is. Filmeknél jó lenne a HD, persze nem úgy, hogy rajta van a csatorna emblémája, a korhatár, meg még a franc tudja, hogy éppen mi. Szóval nekem egy fillér pluszt sem ér meg a HD adás. Amiket nézek, azok a jelenlegi minőségben is megfelelnek.
  • BaliBoy #15
    Én egy szóval sem mondtam, hogy olcsók. :)
  • labzo #14
    Beépített DVB-C tunerű LCD TV-k kaphatóak haznákban is, csak még egyik sem olcsóbb 300 ezernél:
    http://www.ittveddmeg.hu/products.php?id=21719
    http://www.ittveddmeg.hu/products.php?id=21718
    http://www.ittveddmeg.hu/products.php?id=19797
    http://www.ittveddmeg.hu/products.php?id=21701
    (ár szerinti növekvő sorrendben).
    A DVB-T-re térve - ezt az adást már az ember akárhol élvezheti, kb. 30 ezerért
    http://depo.hu/lenco/tft-721
  • BaliBoy #13
    Nah. Délután ki lettem okosítva ugyanis a HTE rendezésében résztvettem egy HDT előadáson amit a T-ábel tartott. Egy felszólaló ugyanezt sérelmezte, hogy az Mo-n kapható LCD/plazma tv-k nagy részében nincs DVB-C tuner. Erra a T-kábeles ipse azt mondta, hogy de. Szóval ennek azért jobban utánna kellene járni mert úgy tűnik senkinek nincsenek 100%-os adatai erről.
    Továbbá a T-kábel csakugyan olyan műsort sugároz amihez valszeg nem felel meg a belső tuner. Ők ha jól emlékszem az Intec HD7000C típusú STB-ot fogják adni. Viszont ha jól vettem ki az előadó szavaiból nem feltétlenül biztos, hogy némej TV-k képesek lesznek fogni a belső tunereikkel.
  • TeszteloPontHu #12
    "A +1990 meg akkor vicces, ha a settopbox 2300-as árát is hozzáveszük. Azért +4300-ért összesen 3 csatorna, amiből 2 angol és nem a teljes műsoridőben HD ... egy vicc."

    Pont ezt akartam mondani. És még hosszáteszem, hogy az adott csatornák sem adnak a teljes adásidőben valódi HD tartalmat, hanem sokszor az SD tartalmat konvertálják fel HD-re (lásd az Index napokban megjelent cikkét erről). Kb. 30-40% lesz kezdetben a valódi HD adások aránya. Enyhén szólva drága...
  • totya4 #11
    Igaz, néha ém is lugrom Pestre. :)
  • Csaba42 #10
    Én is erre gondoltam, amíg végig nem olvatsam a kommentjét:
    "Persze értem én a gazdasági érdekeket a dolog mögött, de akkor is elégedetlen vagyok."

    Totálisan egyetértek vele, tényleg vannak olyan pestiek (sokan, legalábbis én 99,9999%-ban csak ilyeneket ismertem meg, sajna), akik lenézik a 'másol' élőket. Egyáltalán, aki városban lakik, az már egy szempontból alapból nem lehet vidéki, mert az emberek nagyobb része a vidék szót a falura mondják (és nem csak nálunk, lásd angol, de a vidék jelenthet még tájegységet, régiót, lakehlyet, területet és környéket is, ilyen tekintetekben mindenkire lehet mondani, mert nincs olyan ember, aki legalább egy kritériumnak nem tesz eleget, elég csak a régióra vagy a lakhelyre gondolni). Másrészt, ha nekik pl. Debrecen vidék, akkor a Debrecenieknek is Pest vidék, azaz nálunk csak vidéki emberek élnek. (Persze utóbbi eset csak akkor áll fent, ha igazságosak szeretnénk lenni, ami kb. annyiszor fordul elő a mindennapi életben, mint 6-os találat egy ötös lottón. Szal ha már Pest, akkor vagy a nevén nevezzük, vagy úgy, hogy főváros, legalábbis én sosem láttam, hogy valaki "levidékizte" volna a pestieket) Szóval vannak emberek, akik elég Pestközpontú MO-ban élnek (és erre az a válaszuk, hogy geológiai és népességi okai vannak ennek, stb-stb), s nem meglepő módon ők a legeslegnagyobb részt Pesten élnek.

    De ezt el kell fogadni, mert ha meg szeretnéd változtatni a gondolkodásmódjukat (hogy pl. Pesten kívül is van élet), kedves azirafael, akkor vérig vannak sértve, hogy mit jössz te ehhez, meg stb.

    S még lehet élvekig folytatni a sort (pl. más nyelv is létezik, nem csak az angol), egyszóval az élet tele van igazságtalansággal, amit az eltérő emberi gondolkodásmód szül. Nincs más dolog, mint elfogadni, és nem mellre szívni a dolgokat, mert attól még úgysem változik semmi a világon.
  • Inquisitor #9
    "UPC ingyen vezeti a 3 új csatornát és ingyen dekódolót (nem set top boxot)!"

    Ööö, akkor én rossz helyeken néztem híreket, mert nekem valami 3K havidíj rémlik, és olyan nincs, hogy "dekodoló" vagy van STB vagy nincs.
  • Inquisitor #8
    "A full hd tv-khez meg nem kell set top box."
    Öööö, ugye nem a digitális tuner nélküli itthon akcizott több éves modellekre gondolsz? És nem is azokra, amikben van digitális tuner csak éppen HD adás vételére nem alkalmas, illetve ha még is, akkor pont nem olyan szabványt használ a szolgáltató?

    Azért EZ nem olyan egyszerű ám! Kábelen amúgy is DVB-C-t használnak, ilyen tunres készülékből meg igen kevés van, és ha van is, akkor se biztos, hogy lehet bele tenni előfizetpi kártyát, de ha még is, nem biztos, hogy a szolgáltató tud vagy akar adni ilyet.

    A +1990 meg akkor vicces, ha a settopbox 2300-as árát is hozzáveszük. Azért +4300-ért összesen 3 csatorna, amiből 2 angol és nem a teljes műsoridőben HD ... egy vicc.
  • shabba #7
    "És a tv adás úgyse lesz jobb 1080inél, fölösleges FullHD-t veni azért. "

    Miért lenne felesleges? A HD adásokat jellemzően 1920x1080i-ben szórják. Egy full HD megjelenítő pedig 1920x1080 képpontot tud megjeleníteni. A full HD pont arról szól hogy átméretezés nélkül, pixelhelyesen képes megjeleníteni a beérkező digitális képi adatfolyamaot.

    Egy HD Ready plamza mondjuk 1024x768 vagy egy LCD 1366x768 felbontású. Ahhoz hogy ezeken meg lehessen jeleníteni az 1920x1080i broadcast jelet, át kell azt méretezni, lekicsinyíteni, utólagos képminőség javítást csinálni hogy azért jól is nézzen ki. Persze ez is jobban fog kinézni mint egy SD megjelenítő képe, de azért azt nem állítanám hogy a full HD felesleges. Ráadásul az utóbbi időkben egyre elérhetőbb árkategóriába kerül és ez idővel csak még jobb lesz.